Aquest vaixell d’investigació disposa de tecnologia d’avantguarda per a obtindre imatges detallades del fons marí i explorar zones de difícil accés

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), organisme dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha mobilitzat al vaixell d’investigació Ramón Margalef, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), per a incorporar-ho a les labors de suport cientificotècnic que està prestant la institució en la gestió de l’emergència i la recuperació de les zones afectades per la DANA en el litoral mediterrani.

El Ramón Margalef, botat en 2011, és un vaixell oceanogràfic d’avantguarda equipat amb tecnologia d’última generació, capaç d’explorar els oceans amb gran precisió i detall, que compta amb una eslora de 46 metres i capacitat per a 11 investigadors/as i tècnics/as.

El vaixell compta amb un sistema de ecosonda multifeix, una eina que permet obtindre imatges detallades del fons marí, generant mapes batimètrics d’alta resolució. Gràcies a aquesta tecnologia, és possible estudiar la topografia submarina i identificar diferents tipus de substrat amb resolució de pocs metres. També compta amb el robot submarí Liropus 2000 amb braços articulats i càmeres d’alta resolució que poden contribuir a tasques de cerca i rescat en alta mar.

Ademés de la seua capacitat per a cartografiar el fons marí, el Ramón Margalef està equipat per a operar vehicles submarins no tripulats (ROV), uns robots que poden ser desplegats per a explorar zones de difícil accés, recol·lectar mostres i realitzar observacions directes del fons marí.

S’estima que el vaixell aconseguirà la costa de València el pròxim dia 9 de novembre, després d’una etapa prèvia per a embarcar equipament tècnic i personal investigador a Alacant.

El Ramón Margalef comptarà amb investigadors/as amb experiència en operacions d’emergència i en l’anàlisi de dades batimètriques, rastreig d’objectes i ús del ROV en situacions crítiques.

A més, tindrà especialistes en l’anàlisi dels efectes ecològics d’esdeveniments d’escorrentia massiva en la mar, contribuint al monitoratge de la qualitat de l’aigua i a l’observació de fenòmens com l’eutrofització, l’anòxia i els blooms fitoplanctònics, entre altres impactes ambientals.

Les actuacions del Ramón Margalef s’emmarquen en el suport que està prestant el CSIC a la gestió de les conseqüències de la DANA a través del Grup d’Assessorament en Desastres i Emergències.

En concret, el CSIC ja està oferint ajuda al Ministeri de l’Interior relacionada amb la interpretació de les imatges de satèl·lit que s’estan obtenint del Programa Copernicus d’Observació de la Terra de la Unió Europea, així com en sistemes d’informació geogràfica per a donar suport a l’emergència en l’elaboració, interpretació i maneig de dades cartogràfiques.

La Unitat Militar d’Emergències (UME) del Ministeri de Defensa també ha demanat suport a especialistes del CSIC per a assessorament en relació a la situació dels possibles danys en les edificacions i infraestructures de les zones afectades.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

BIO Ramón Margalef. Crèdits: César Hernández/CSIC Comunicació.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea