La Casa de la Ciència del CSIC a València i El Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana acullen les conferències del cicle, que se celebra els dijous de gener i febrer.

La Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) organitza el cicle de conferències “Les múltiples cares del canvi climàtic”, una sèrie de xerrades divulgatives que aborden les conseqüències del canvi climàtic en diversos àmbits, especialment a la Comunitat Valenciana. Els temes van des de l’afectació a la geografia de la conca mediterrània, amb un èmfasi especial en espais protegits com les Illes Columbretes, fins als efectes que els canvis en els patrons climàtics tenen en els fluxos de població o a les ciutats. Per primera vegada les xerrades es realitzen en dues seus: la Casa de la Ciència del CSIC a València i El Menador Espai Cultural a Castelló de la Plana, gràcies a la col·laboració de la Universitat Jaume I. El cicle arrenca aquest dijous 18 de gener a València.

Segons les Nacions Unides, el canvi climàtic fa referència a la variació a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics del planeta. Aquests canvis poden ser naturals, però a l’últim segle s’han atribuït principalment a l’activitat humana, especialment a l’ús de combustibles fòssils.

En els darrers anys el concepte de canvi climàtic s’ha popularitzat enormement a les nostres vides a través de la difusió mediàtica, campanyes de conscienciació i esdeveniments climàtics extrems evidents. Documentals, informes científics i activisme ambiental han augmentat la visibilitat del problema.

“En aquest cicle volem posar de manifest la influència del canvi climàtic en diferents facetes que tenen un impacte directe a l’activitat econòmica, el benestar social i el medi ambient, de la mà d’experts en cadascuna de les matèries”, expliquen Ana Gómez Peris, científica del CSIC a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), i Teresa Blasco Lanzuela, investigadora del CSIC a l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV), coordinadores del cicle de conferències.

Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat d’Alacant, i Diego Kersting, investigador d’ecologia marina a l’IATS-CSIC, parlaran de com el canvi climàtic afecta el Mar Mediterrani. La conferència d’Olcina tractarà dels seus efectes a l’activitat econòmica i a la vida a les ciutats de les zones costaneres, així com de la necessitat de desenvolupar mesures d’adaptació amb el suport de les institucions. Kersting centrarà la seva presentació en els canvis que es produeixen als ecosistemes marins com es deriva de les seves observacions a la reserva marina de les Illes Columbretes (Castelló).

César Azorín, del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), crida la nostra atenció sobre la influència del canvi climàtic al vent, aquest altre element que té un paper fonamental en el desenvolupament socioeconòmic i que té un alt impacte mediambiental. Carmen Alonso, de l’Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja (IETcc-CSIC), presentarà estudis dedicats a la millora de l’habitabilitat als edificis, amb un ús eficient i sostenible dels recursos, que ajuden a millorar la vida de les persones a les ciutats.

Immaculada Martínez-Zarzoso, de la Universitat Jaume I, parlarà del desplaçament humà com a conseqüència del canvi climàtic, podent entendre la migració com una acció d’adaptació i considerant els reptes i les oportunitats d’aquests desplaçaments. I Ana Moreno i Graciela Gil, de l’Institut Pirinenc d’Ecologia (IPE-CSIC), explicaran com l’estudi dels climes passats ens informa dels mecanismes naturals de canvi climàtic, i analitzaran les causes del canvi global actual i el seu efecte en un futur a curt i mitjà termini.

Totes les xerrades es realitzen els dijous, del 18 de gener al 22 de febrer, a les 19 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament a les dues seus, tant a la Casa de la Ciència del CSIC a València (Carrer Bailía 1, Plaça de la Verge) com a El Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana (Plaça de l’Hort dels Corders, 4). A més, les conferències es poden seguir en directe al canal de YouTube de la Casa de la Ciència: www.youtube.com/casadelacienciacsicvalencia

PROGRAMA:

– Dijous 18 de gener. Jorge Olcina (UA). Cambio climático en el litoral mediterráneo español: la necesidad de adaptación. Lloc: Casa de la Ciència del CSIC en València.

– Dijous 25 de gener. Diego Kersting (IATS, CSIC). Cambio climático en el medio marino: 20 años de estudio en las Islas Columbretes. Lloc: El Menador, espai cultural, Castelló de la Plana.

– Dijous 1 de febrer. César Azorín (CIDE, CSIC-UV-GVA). El viento, el elemento olvidado del sistema climático. Lloc: Casa de la Ciència del CSIC en València.

– Dijous 8 de febrer. Ana Moreno (IPE, CSIC) / Graciela Gil (IPE, CSIC). Cambios climáticos pasados y cómo informan la emergencia climática actual. Lloc: Casa de la Ciència del CSIC en València.

– Dijous 15 de febrer. Inmaculada Martínez (UJI). Cambio climático y migraciones internacionales. Lloc: El Menador, espai cultural, Castelló de la Plana.

– Dijous 22 de febrer. Carmen Alonso. (IETcc, CSIC). Cambio climático y regeneración urbana. Mejoras en la eficiencia energética y habitabilidad en los edificios. LLoc: Casa de la Ciència del CSIC en València.

Més informació: https://delegacion.comunitatvalenciana.csic.es/ciclo-de-conferencias-las-multiples-caras-del-cambio-climatico

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Com afecta el canvi climàtic a la conca mediterrània, especialment a ecosistemes protegits com les Columbrets (en la imatge), és un dels temes a tractar en el cicle de conferències organitzat per la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea