La direcció general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior sol·licita suport en interpretació d’imatges de satèl·lit i de sistemes d’informació geogràfica
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), organisme dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, està prestant assessorament expert cientificotècnic en la gestió de l’emergència i la recuperació de les zones afectades per la DANA que ha afectat el litoral mediterrani en resposta a una petició cursada per la direcció general de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior.
En un primer moment, l’ajuda sol·licitada està relacionada amb equips d’especialistes en interpretació de les imatges de satèl·lit que s’estan obtenint del Programa Copernicus d’Observació de la Terra de la Unió Europea, així com en sistemes d’informació geogràfica per a donar suport a l’emergència en l’elaboració, interpretació i maneig de dades cartogràfiques.
El CSIC va activar el Grup d’Assessorament en Desastres i Emergències (GADE) el dimecres 30 d’octubre i compta amb personal expert per a ampliar les àrees d’assessorament en les matèries que ho requerisquen les administracions responsables de la gestió de l’emergència. Des de dimecres passat, el GADE ha identificat diverses disciplines científiques relacionades amb l’emergència, ha seleccionat a equips d’especialistes en aquestes matèries i es troba coordinant els treballs de suport expert per a oferir els seus serveis quan siguen sol·licitats.
Els equips estan integrats per personal investigador i tècnic amb experiència en esdeveniments hidrològics extrems, en contaminació i qualitat de l’aigua, especialistes en riscos sanitaris i socials, o en construcció i edificació. També en afecció al medi marí, o en l’obtenció i anàlisi d’imatges aèries (drons) o des de l’espai (satèl·lits).
Les capacitats, tasques i accions d’assessorament que el CSIC ha posat a la disposició de la gestió de l’emergència estan relacionades amb l’anàlisi de danys i l’adopció de mesures en situacions d’urgència; l’estudi de l’estat d’infraestructures crítiques (ponts, carreteres, talussos…) i possibles intervencions per a la seua recuperació, o el drenatge de zones inundades.
Els equips d’assessorament també compten amb experts en el comportament fluvial per a l’anàlisi d’efectes d’avingudes torrencials i el suport en la localització de persones desaparegudes.
Al costat d’ells, hi ha especialistes en la prevenció, identificació i actuació davant riscos sanitaris (detecció de brots i patògens, laboratoris, estudis epidemiològics), en l’anàlisi de la qualitat d’aigua en pous, aigua superficial o subterrània, així com en la dispersió de contaminants en el medi ambient o en l’impacte de les afeccions naturals en els ecosistemes marins.
L’activació del Protocol d’Assessorament en Desastres i Emergències del CSIC en resposta a la recent DANA i les seues conseqüències se suma a actuacions prèvies de la institució en matèria d’assessorament científic com la que va tindre lloc en l’abocament de fuel en el port de La Llum i de Las Palmas el mes de setembre passat o en desastres naturals com l’erupció del volcà Tajogaite a l’illa de La Palma en 2021, en tots dos casos a les Illes Canàries.
Amb l’activació del Protocol i la constitució del GADE, el CSIC col·labora des de les seues capacitats per a donar resposta cientificotècnica i donar suport a la presa de decisions després del pitjor esdeveniment d’avingudes torrencials i inundacions associat a una DANA d’aquest segle succeït a Espanya.
Des del Grup i des de la totalitat del Consell Superior d’Investigacions Científiques es vol traslladar el més sentit condol a les víctimes, i als seus familiars i reunits; així com el desig de la recuperació de la normalitat en el menor temps possible per a tots els afectats.
Zona d’inundació afectada calculada el dia 02.11.2024 (basada en dades de Copernicus, Landsat i Sentinel). / CSIC.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)