L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha sigut hui l’escenari del tercer taller del programa d’investigació en Agroalimentació de la Comunitat Valenciana, Agroalnext. Aquest programa compta amb un finançament global de 9 milions d’euros per a afavorir la doble transformació, digital i sostenible del sector agroalimentari; incrementar la seua competitivitat i aconseguir els objectius climàtics i mediambientals.

El tercer taller, centrat en la transició digital del sector agroalimentari, ha estat coordinat per Amparo Querol, investigadora del Grup de Biologia de Sistemes en Llevats d’Interés Biotecnològic de l’IATA, i Belén Franch, investigadora del Departament de Física de la Terra i Termodinàmica de la Universitat de València (UV).

La jornada ha comptat amb diferents experts de l’àrea. Pablo Melgarejo, investigador de la Universitat Miguel Hernández (UMH), ha obert el taller amb una ponència titulada Nuevo sistema de riego sostenible con recuperación de agua y nutrientes. A continuació, Pilar Campins (UV) ha presentat la seua xarrada Sensor económico y eficiente para el control del amoníaco en explotaciones ganaderas: NH3ControlFarm.

Seguidament, Amparo Querol i Josep Vicent Mercader, personal investigador de l’IATA, van parlar sobre “Sensors intel·ligents i predictius per al monitoratge ràpid de la qualitat del vi” i sobre “Sistemes biològics de control efectius contra fongs micotoxigènics i estratègies immunoquímiques per a l’anàlisi de les micotoxines patulina i ocratoxina A”, respectivament. Després de la pausa per al café, Jomar Magalhaes (UMH) ha représ les exposicions parlant sobre l’adaptació al clima, sostenibilitat i desenvolupament tecnològic en sistemes agroramaders extensius.

Les sessions posteriors es van centrar en l’ús de tècniques analítiques ràpides per a avaluar seguretat, adulteració i traçabilitat en productes del rusc amb aplicació a un cultiu en transició agroecològica, impartida per Isabel Escriche (UV) i el desenvolupament de sistemes ultrasònics per al monitoratge no-invasiu de la qualitat i seguretat dels aliments, orientat a la millora de la digitalització del sector agroalimentari, per part de José Javier Benedito, de la Universitat Politècnica de València (UPV).

Belén Franch (UV) que ha exposat la investigació centrada en la determinació i monitoratge de la plaga de Cotonet en fruiteres (tarongers i caquis) mitjançant satèl·lit i José María Zapata (UMH), la presentació del qual ha versat sobre el control i optimització de cultiu de cànnabis sativa en hivernacle i traçabilitat digital, CANNADIG i Ángel Maquiera (UPV), que ha abordat el tractament postcollita i l’estratègia analítica per a control de l’aplicació de fitosanitaris en planta i nivell de residus en fruita, han estat els encarregats de tancar les sessions del matí.

Després del menjar, Inmaculada García (UV) impartirà l’última sessió de la jornada, referent al desenvolupament d’estratègies ecorrespetuoses innovadores basades en miPEPs i sensors proximals per a optimitzar l’ús d’aigua i nitrogen en el cultiu de tomaca. El taller conclourà amb la revisió dels indicadors, la programació de les activitats de difusió i transferència i la descripció de la gestió econòmica i administrativa.

La transició digital, línia estratègica del programa

La transició digital del sector agroalimentari és la tercera línia estratègica del projecte Agroalnext; la intenció del qual és proveir d’intel·ligència, eficiència, i sostenibilitat a cadascuna de les etapes i actors de la cadena agroalimentària, mitjançant l’ús i desenvolupament de Tecnologies d’Informació i Comunicació (Tics) d’avantguarda.

Dins d’aquest pla de treball es proposen diferents solucions, que van des de la introducció de sensors intel·ligents i predictius o tècniques analítiques ràpides fins al monitoratge no invasiu o les estratègies analítiques per a controlar l’aplicació de productes fitosanitaris. Aquest projecte beneficiarà a productors agrícoles i guanyadors; productors del sector alimentari; transportistes; comerciants i consumidors.

Quart taller: economia circular

El divendres se celebrarà el quart taller, centrat en la línia estratègica 4, l’economia circular. Pedro Bonete i Jesús García, investigadors de la Universitat d’Alacant, han coordinat aquesta sessió, que tindrà lloc en la Sala d’actes Edifici Germà Bernàcer de la Universitat d’Alacant; enfocada en l’anàlisi d’accions per a reduir les pèrdues, emissions i residus generats pel sector agroalimentari, així com per a generar oportunitats d’aprofitament i processos win-win en la gestió d’aquells que no es poden evitar.

Amparo López, investigadora del grup d’Envasos de l’IATA, obrirà el taller parlant sobre el projecte Panacea, que analitza l’ús de residus de Pleurotus com a font alternativa de nutracèutics avançats. Paloma Manzanares, integrant del grup de Proteïnes i Pèptids d’Interés en Agroalimentació de l’IATA, prendrà el testimoni per a comentar l’ús de biotecnologia microbiana per a la valorització de residus agroalimentaris; un pas avant en l’aprofitament del segó d’arròs.

Sobre Agroalnext

El programa Agroalnext està coordinat per l’Escola Politècnica Superior d’Oriola i la Universitat de València i que investiga sobre l’agricultura de precisió, l’ús eficient de l’aigua, la reducció de residus, la creació de pinsos excel·lents o la millora de la qualitat dels productes agroalimentaris. L’objectiu d’aquest programa és contribuir a la transformació del sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital superant la bretxa entre els descobriments científics, el desenvolupament de tecnologia i la seua implementació.

Agroalnext sorgeix fruit de la coordinació entre l’Administració General de l’Estat i les comunitats autònomes per a impulsar accions de R+D+i en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri de Ciència i Innovació, amb la finalitat d’establir un full de ruta per a la modernització de l’economia espanyola, la recuperació el creixement econòmic i la creació d’ocupació.

La dotació per a tot el programa aconsegueix els 45,5 milions d’euros, dels quals 9 es destinaran a executar 43 projectes d’investigació de grups que pertanyen a universitats i centres d’investigació de la Comunitat Valenciana.

Agroalnext és dut a terme per centres d’investigació de titularitat pública i les universitats integrants del Sistema Universitari Valencià. Entre ells figuren l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC), el Centre Nacional de Tecnologia i Seguretat Alimentària (CNTA), la Universitat Jaume I (UJI), la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV), la Universitat Miguel Hernández (UMH) i la Universitat d’Alacant.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la presentació del taller que ha tingut lloc hui a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC).

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea