L’Institut de Tecnologia Química, l’Institut de Biomedicina de València, l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments, l’Institut de Física Corpuscular i l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes han preparat una sèrie d’activitats de divulgació amb motiu del 8 de Març

Un any més, els centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència del CSIC a València celebren el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, amb jornades científiques, xarrades en centres educatius, entrevistes, tallers i reptes esportius, entre altres activitats de divulgació científica.

Casa de la Ciència i ITQ

La Casa de la Ciència del CSIC a València acull demà dijous, 2 de març, a les 19 hores, la primera part de les Jornadas Mujeres y Ciencia 2023, organitzades per la Comissió d’Igualtat de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV). La presentació de la primera jornada comptarà amb la intervenció de Juan Fuster Verdú, delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana; José Manuel Serra Alfaro, director de l’ITQ; Hermenegildo García Gómez, director científic del projecte Severo Ochoa a l’ITQ, i Teresa Blasco Lanzuela, representant de la Comissió d’Igualtat de l’ITQ.

Tot seguit tindrà lloc la conferència Las barreras a la igualdad en la ciencia, que serà impartida per M.ª Ángeles Durán Heras, catedràtica de Sociologia i professora d’investigació ad honorem del CSIC. L’entrada per a aquesta activitat és lliure, prèvia inscripció en aquest formulari.

El divendres 3 de març, a les 10 hores, la segona jornada se celebrarà en el Cubo Azul de la Ciutat Politècnica de la Innovació de la UPV. Pots consultar el programa complet i inscriure’t en aquest enllaç. En la presentació d’aquesta segona jornada participaran María Salomé Cuesta Valera, vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV; Antonio Eduardo Palomares Gimeno, vicedirector de l’ITQ; Hermenegildo García Gómez, director científic del projecte Severo Ochoa a l’ITQ, i Teresa Blasco Lanzuela, representant de la Comissió d’Igualtat de l’ITQ.

La programació de la segona jornada ofereix diverses xarrades. M.ª Rosa Cerdà Hernández, tècnica d’Igualtat de la UPV, impartirà la conferència Las políticas de igualdad en la UPV. Carmen García García, professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, oferirà la xarrada La presencia de la mujer en las Ciencias y Tecnologías Físicas: una visión personal. Per la seua part, María Teresa Ruiz Cantero, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d’Alacant, impartirà la conferencia Sesgos e innovaciones de género en investigación y atención sanitaria. I, finalment, Pilar Mateo Herrero (Inesfly Corporation, València) abordarà el tema que ens ocupa amb el seu seminari Ciencia a ritmo de mujer: conocimiento, emoción y acción.

Aquestes jornades han estat finançades pel Programa de Centres d’Excel·lència Severo Ochoa.

Més informació: Enllaç.

Per la seua part, la Casa de la Ciència acull fins al 31 de març l’exposició AstrónomAs. Una mostra patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, que ha sigut realitzada per un grup interdisciplinari de persones de l’àmbit de l’astronomia i de la història de la ciència. Posa el focus en les dones que han dedicat les seues nits i els seus dies a l’astronomia.

L’exposició té com a objectiu fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en general, i entre les xiquetes i adolescents en particular, divulgar les investigacions realitzades en astronomia i astrofísica, les innovacions afins i les perspectives futures. Es pretén no sols incrementar la cultura científica, tecnològica i innovadora en la societat espanyola, sinó, a més, millorar l’educació científica i tècnica en tots els nivells.

Més informació: Enllaç.

IATA, IFIC i I2SysBio

L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC) acollirà una jornada sobre ciència i gènere, amb motiu del Dia de la Dona. Concretament, ha organitzat una conferència i una taula redona per a dimecres que ve, 8 de març. L’esdeveniment se celebrarà en la sala d’actes de l’IATA.

Rocío Pérez, cofundadora de la start-up Bidhaa Sasa, oferirà a les 11 hores la conferència inaugural titulada Empoderamiento y calidad de vida. A les 12 hores, la investigadora de l’IATA Alcira Reyes, la científica de l’I2SysBio Maria Dzunkova, la investigadora de l’Institut de Ciència Molecular (ICMOL, Universitat de València) Delia Bellezza i la científica de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC – UV) Sonja Orrigo abordaran la temàtica que ens ocupa en la taula redona Discriminaciones sociales y culturales en la carrera científica. Activitat moderada per Marta Calatayud (IATA).

Més informació: Enllaç.

IBV

A l’Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC), la investigadora Susana Rodríguez-Navarro, per segon any consecutiu, ha posat en marxa el repte #CientiFITcas V2. Consisteix a compartir en les teues xarxes socials una foto d’alguna activitat física (d’uns pesos, sabatilles, bici, paisatge…), triar una científica (preferentment viva i pròxima: tu mateixa, la teua companya de laboratori, la teua amiga, el teu referent, una científica per activitat), i pujar-lo a les teues xarxes socials amb l’etiqueta #CientiFITcas i etiqueta: Instagram: @cientificasalacarrera @IBV.CSIC. Twitter: @susaopina @IBV_CSIC.

Es tracta d’una proposta que comença l’11 de Febrer, Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, fins al 8 de Març. Quantes més activitats es facen a més científiques descobrirem. La participació està oberta a tots/as, dones i homes, científiques i no relacionats amb la ciència… L’única condició és visibilitzar, almenys, a una científica en cada esment.

Ademés, el dimecres 8 de març, les investigadores de l’IBV Susana Rodríguez-Navarro i Carme Nuño-Cabanes impartiran, a l’Institut Ramón Llull, el seminari Hablándole a la Generación Z de Mujeres en Ciencia; vivencias de la generación X y millennial.

I2SysBio

L’equip de Pilar Domingo-Calap, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, han organitzat per a aquestes dues primeres setmanes de març una sèrie d’activitats de divulgació científica. Hui dimecres ha tingut lloc el taller Cazadores de Virus a l’IES Alginet, per a una trentena d’alumnes de batxillerat. Aquest mateix taller es desenvoluparà demà dijous a l’IES Tendre Galván de Montcada, per a l’alumnat de Grau Superior de Formació Professional, el divendres al CEIP Primer Marqués del Túria, per a 25 estudiants de 5é primària i, finalment, dimarts que ve a l’IES Tavernes Blanques, dirigit a 18 alumnes de batxillerat.

Així mateix, el dilluns 6 de març, l’equip d’investigació de l’I2SysBio impartirà la conferencia Virus como Terapia contra Bacterias Resistentes, a l’IES Benlliure, ESO i batxillerat. El dimecres 8 de març s’emetrà l’entrevista Nosaltres eSTEM (Parc Científic de la Universitat de València).

Més informació sobre el taller: Enllaç.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea