70 científics dels principals centres de recerca es donen cita a la capital per unir esforços contra aquest problema, que serà la principal causa de mort el 2050 segons l’OMS

Experts espanyols en la lluita enfront dels bacteris resistents a antibiòtics es reuneixen esta setmana a València. Més de 70 investigadors es donen cita a la capital per a participar en una reunió organitzada per l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) i l‘Institut de Biomedicina de València (IBV), tots dos centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en el marc del projecte NeoHealth, finançat per de el programa PROMETEU de grups d’excel·lència de la Generalitat Valenciana. L’objectiu de la trobada és compartir coneixements per a combatre contra un problema de salut global l’impacte de la qual en 2050 es xifra en 10 milions de morts anuals, segons l’Organització Mundial de la Salut.

El projecte NeoHealth estudia l’impacte de l’ús dels antibiòtics en la microbiota de la població infantil. La microbiota és el conjunt de microorganismes que habiten en el nostre organisme i juguen un paper clau en la nostra salut. NeoHealth està liderat pels investigadors María Carmen Collado (IATA-CSIC), Iñaki Comas (IBV-CSIC) i Alberto Marina (IBV-CSIC). Dins d’este projecte s’organitza una reunió el 16 i 17 d’octubre a la seu de la Fundació Universitat-Empresa de la Universitat de València on participen els investigadors espanyols que treballen en la lluita enfront de les resistències a antibiòtics baix diverses aproximacions i tècniques.

Estudis recents suggereixen que alteracions primerenques en la microbiota contribueixen de manera important, juntament amb altres factors genètics i ambientals, en el desenvolupament de malalties no transmissibles com a al·lèrgies, diabetis i obesitat. “L’exposició perinatal a antibiòtics, ben deguda al part per cesària, prematuritat i risc d’infecció neonatal, presenta un impacte clau en el desenvolupament de la microbiota infantil amb conseqüències en la salut”, assegura María Carmen Collado, investigadora del CSIC al IATA i experta en microbiota en l’àmbit matern-infantil.

Així, els experts assenyalen que els últims estudis epidemiològics indiquen que l’exposició primerenca i continuada a antibiòtics s’associa amb un major risc de malalties no transmissibles. “En la Comunitat Valenciana, 1 de cada 4 xiquets naix per cesària, les taxes de prematuritat van en augment i, a més, també s’observa un increment en les malalties no transmissibles: 1 de cada 3 xiquets pateix sobrepés o obesitat, i entre el 15 i el 20 per cent pateix dermatitis atòpica”, adverteixen. La importància clínica d’estes exposicions, així com els mecanismes implicats, són poc conegudes.

Relació entre microbiota, antibiòtics i salut infantil

En este escenari, el projecte NeoHealth cerca aprofundir en els mecanismes implicats en la relació entre microbiota, antibiòtics i salut en la població infantil prenent per al seu estudi una població de nascuts en la Comunitat Valenciana. Per a això aplica una aproximació multidisciplinària que abasta des d’estudis metagenòmics de la microbiota de nounats i les seues mares fins als mecanismes de comunicació entre elements genètics mòbils, passant anàlisis d’evolució bacteriana i genòmica funcional i la interacció amb l’hoste.

La trobada que se celebra ara a València continua amb les discussions iniciades durant l’itinerari Ciceró celebrat en la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana el passat 12 de juny. L’esdeveniment va formar part d’una sèrie de jornades temàtiques en les quals polítics, empresaris i periodistes van visitar el CSIC per a conéixer les seues investigacions entorn d’un desafiament social, en este cas el de la resistència a antibiòtics. El programa Ciceró compta amb el suport de la Fundació General CSIC. A més, els organitzadors d’esta trobada formen part de la PTI + Salut Global del CSIC.

 

Més informació:
Proyectos de investigación del CSIC en la Comunitat Valenciana contra bacterias resistentes a antibióticos (Programa Cicerón).
https://pti-saludglobal-covid19.corp.csic.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Més de 70 investigadors es donen cita a la capital per participar en una reunió organitzada per l’IATA i l’IBV, en el marc del projecte NeoHealth

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea