Els premis van ser fundats pel bioquímic valencià Santiago Grisolía per a fomentar la investigació científica, la protecció del medi ambient, l’economia i l’emprenedoria
Guillermina López-Bendito, professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH), ha estat reconeguda aquest migdia amb el Premi Rei Jaume I en Investigació Mèdica 2023, en una cerimònia que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat de València.
Així mateix, també ha estat guardonada Carlota Escutia Dotti, investigadora del CSIC a l’Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT), centre mixt del CSIC i la Universitat de Granada, amb el Premi Rei Jaume I Protecció al Medi Ambient 2023. La resta de reconeixements han sigut per a Antonio Echevarren Pablos, premi en Investigació Bàsica; Olympia Bover Hidiroglu, premi en Economia; Daniel Maspoch, premi en Noves Tecnologies; i Alfonso Jiménez Rodríguez-Vila, premi a l’Emprenedor.
Després de prop de tres hores de deliberació, el centenar de científics i experts que componen el jurat, entre ells 21 premis Nobel, ha triat als guardonats i guardonades en cadascuna de les sis categories d’entre les 222 candidatures presentades. L’acte solemne, presidit pel cap del Consell en funcions, Ximo Puig, ha comptat amb la presència de Javier Quesada i Vicente Boluda, president executiu i president de la Fundació Valenciana de Premis Rei Jaume I, respectivament.
Els premis, que enguany compleixen 35 edicions, van ser fundats pel bioquímic valencià Santiago Grisolía per a fomentar la investigació científica, la protecció del medi ambient, l’economia i l’emprenedoria. Compten amb una dotació de 100.000 euros cada guardó.
Trajectòria de Guillermina López-Bendito
Guillermina López-Bendito (1975) és llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat d’Alacant. Es va doctorar l’any 2000 a l’Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH). Després de quatre anys com a investigadora postdoctoral a la Universitat d’Oxford, va tornar a l’Institut de Neurociències amb un contracte Ramón y Cajal del CSIC en 2004.
En 2007 va formar el seu propi grup d’investigació, Desenvolupament, Plasticitat i Regeneració dels Circuits Talamocorticals. Guillermina López-Bendito ha obtingut dos de les prestigioses ajudes del European Research Council (ERC) per a la investigació d’alt nivell en el continent europeu. Amb l’última, una Advanced Grant en 2022, vol conéixer millor els llocs que processen la informació sensorial en el cervell i comprovar si les sensacions obtenen la seua identitat durant el desenvolupament prenatal o després del naixement.
La seua investigació se centra en esbrinar com es forma una de les connexions cerebrals més complexes en el sistema nerviós central dels mamífers: la denominada tàlem-cortical. El tàlem és la via d’entrada al cervell de la majoria dels sentits. Des d’ací, la informació és transmesa amb un ordre determinat (topogràfic) a l’escorça cerebral, que és el centre de comandament on es processa i interpreta la informació procedent del tàlem. Així, el sistema tàlem-cortical dona lloc a la percepció dels estímuls que ens envolten i ens permet interpretar el món.
És autora de més de mig centenar de publicacions científiques. Recentment va publicar en Science un estudi que demostra que els circuits del tacte i de la vista no són independents en l’embrió, sinó que estan entremesclats. És en nàixer quan aquests circuits se separen i les respostes als estímuls sensorials passen a ser independents.
Entre els reconeixements destaquen el Premi Joseph Altman en Neurociència del Desenvolupament (2018), pel seu treball sobre circuits tàlem-corticals, implicats en processos com la percepció sensorial o la consciència. I el prestigiós Premi internacional IBRO-KEMALI per a investigadors menors de 45 anys (2017) per les seues “contribucions excepcionals” a l’estudi del desenvolupament i plasticitat de les connexions entre el tàlem i l’escorça cerebral, les més importants en el cervell per al processament de la informació sensorial.