La RAMCV reconeix el treball de José María Benlloch, professor d’investigació del CSIC a l’I3M (CSIC – UPV), per les seues rellevants contribucions a l’aplicació de les tècniques de la física de partícules a la imatge molecular en Biomedicina
La Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana (RAMCV) va nomenar ahir dimarts com a nou acadèmic honorífic a José María Benlloch Baviera, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut d’Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV). L’investigador és considerat un dels referents de la investigació en Biomedicina en l’àmbit internacional.
L’esdeveniment que va tindre lloc ahir dimarts, a la Sala d’actes de la RAMCV, va estar presidit per Carmen Leal, presidenta de l’entitat, i presentat per Luis Franco Vera, membre de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals. En el seu discurs d’ingrés, Benlloch va oferir una dissertació titulada Física para el diagnóstico y la terapia en Medicina.
La Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana reconeix, d’aquesta manera, el treball de Benlloch, professor d’investigació del CSIC, per les seues rellevants contribucions a l’aplicació de les tècniques de la física de partícules a la imatge molecular en Biomedicina. El guardonat ha estat capaç de conjugar una producció científica d’alta qualitat amb una important labor de transferència, concretada en patents de gran impacte econòmic i social i, en la creació de diverses empreses de base tecnològica.
Trajectòria
Benlloch va impulsar el primer grup d’investigació en imatge biomèdica d’Espanya i ha publicat més de 290 articles en revistes científiques internacionals, ha sigut coordinador d’una trentena de projectes d’investigació, té huit patents i ha creat tres spin-off en el camp de l’enginyeria biomèdica.
L’investigador del CSIC va realitzar la seua tesi doctoral en 1990 sobre el desenvolupament del detector i l’anàlisi de dades de l’experiment DELPHI del colisionador LEP al CERN (Ginebra, Suïssa). Va treballar com a research staff del Massachusetts Institute of Technology, sota la supervisió del Premi Nobel de Física Jerôme Friedman, així com a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València. Ha sigut el creador del grup d’investigació en imatge biomèdica a l’I3M.
En 2008 va rebre el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies que atorga la Generalitat Valenciana i en 2014 va ser guardonat amb el Premi Nacional d’Investigació Leonardo Torres Quevedo en l’àrea d’enginyeria per les seues rellevants contribucions a l’aplicació de la imatge molecular en Biomedicina.
Actualment, codirigeix el projecte SmartX, dotat amb 11 milions d’euros, que té com a objectiu desenvolupar un nou sensor de raigs X que detectarà les propietats corpusculars i ondulatòries d’aquests raigs. Fins ara els sensors de raigs X detectaven únicament les propietats corpusculars dels mateixos i no eren capaces de mesurar les propietats ondulatòries.