La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València acull, fins el proper dimarts, la primera reunió presencial del projecte europeu EatFish, una acció Marie Skłodowska-Curie que busca aconseguir una aqüicultura sostenible i rendible mitjançant diverses actuacions interdisciplinàries. La trobada ha estat organitzada per dos grups d’investigació de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS, CSIC). La directora del centre, Ariadna Sitjà Bobadilla, és la investigadora principal del CSIC en el projecte, que a més compta amb la participació de Jaume Pérez Sánchez, professor d’investigació del CSIC del grup de Nutrigenòmica i Endocrinologia del Creixement de Peixos, i de Carla Piazzon, investigadora Ramon i Cajal del grup de Patologia de Peixos de l’IATS.

“EatFish és una European Training Network (ETN) que té com a objectiu formar, per mitjà d’una xarxa internacional de centres públics i privats, a una nova generació de personal investigador capaç de transformar els coneixements i les idees en productes i serveis per al benefici econòmic i social de la Unió Europea. S’integren els aspectes biològics, tècnics, socioeconòmics i de governança necessaris per a aconseguir una aqüicultura mediambientalment sostenible i econòmicament rendible. L’objectiu final d’EatFish és que l’aqüicultura siga competitiva a Europa”, explica Detmer Sipkema, professor de Microbiologia Marina en la Universitat de Wageningen (Països Baixos) i coordinador d’EatFish.

En la xarxa EatFish, que es va iniciar al gener de 2021, s’estan formant 15 estudiants de doctorat per a materialitzar aquests objectius. Ells seran els futurs professionals de l’aqüicultura. En aquesta primera reunió presencial a València han pogut interaccionar entre ells i al seu torn amb els diferents investigadors principals i professors convidats (un total de 36). Fins ara, a causa de la pandèmia, totes les reunions anteriors s’havien celebrat de manera virtual. “Per fi ens hem vist, encara que hem adoptat un format híbrid amb alguns assistents en remot”, indica Sitjà, professora d’investigació del CSIC.

Els doctorands estan posant en comú els objectius de les seues tesis, així com les experiències realitzades fins hui. A més, rebran formació en el qual ha sigut el primer taller de treball EatFish sobre biologia de l’aqüicultura que ha inclòs conferències sobre l’aqüicultura del salmó (Solomon Boison, Mowi), el sistema immunitari dels peixos (Carla Piazzon, CSIC), la gestió dels sistemes de cultiu (Fotini Kokou, WU), l’aqüicultura de les ostres (Lionel Degremont, Ifremer), la genètica de peixos (Marie Lillehammer, Nofima), i la nutrició dels peixos (Ramon Fontanillas, Skretting i Cláudia Aragão, CCMAR).

Així mateix, en les sessions, els doctorands tenen l’oportunitat de formar-se en Open Research (impartit per Bertrand Le Gallic, UBO), Action Learning (impartit per Tor Arvid Breland, NMBU), en la secció “The Case” començaran a treballar en escenaris aqüícoles interdisciplinaris (moderat per Detmer Sipkema) i una cosa molt important per a un bon començament, aprendran a fer una bona gestió del temps en la investigació (impartit per Barend van den Broek, Valley Consult).

Tots els doctorands tenen previstes estades de formació (secondments) en altres institucions participants en la xarxa, ja que la mobilitat transfronterera és clau per a formar a una nova generació de joves investigadors amb habilitats en innovació, creativitat i cultura emprenedora. Pérez i Piazzon codirigeixen la tesi doctoral de María del Socors Toxqui, sobre la identificació de biomarcadors microbians de la salut de les mucoses dels peixos. La institució acadèmica de suport és la Universitat Politècnica de València (UPV).

Les sessions de treball que van començar el dilluns 28 de març es prolongaran fins al dia 5 d’abril. El dilluns 4 està prevista la visita a les instal·lacions de l’empresa Avramar a Borriana (Castelló), líder en la producció aqüícola a la Comunitat Valenciana, i a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS, CSIC) a Cabanes (Castelló).

Aquest projecte ha rebut finançament del programa Horitzó 2020 Marie Skłodowska-Curie de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció EatFish.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de grup del projecte europeu EatFish a les portes de la Casa de la Ciència del CSIC a València.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea