A la inauguració va assistir Amparo Querol, delegada adjunta del CSIC a la Comunitat Valenciana, i els tres científics i una investigadora del CSIC que tenen una imatge a la mostra
La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València va inaugurar ahir dilluns l’exposició Fotciencia20. La mostra està composta per 49 fotografies científiques que retraten fenòmens de la realitat, des d’una òptica distinta, com el tall transversal d’una corfa d’ou, l’eclosió d’un gecko terrestre malgaix fotografiada amb un telèfon intel·ligent o tres mostres d’epidermis de flor de calèndula captades per estudiants de secundària. Les imatges han sigut seleccionades per la seua bellesa, impacte i capacitat per a reflectir i descriure fets científics.
En aquesta edició, en la qual es buscaven les millors fotografies científiques de 2023, s’han presentat més de 475 fotografies. A les modalitats de participació habituals, Micro, General, Alimentació i nutrició, Agricultura sostenible i La ciència a l’aula, s’han sumat les modalitats especials Any Cajal, Física de partícules i Sinergies (Art, Ciència, Tecnologia i Societat, ACTS). Les imatges s’han seleccionat per un comité multidisciplinari de 13 professionals de la ciència, la microscòpia, les arts visuals o la divulgació científica, entre altres especialitats.
Els autors i autores de les dues imatges seleccionades en cadascuna de les modalitats General i Micro, així com de la seleccionada en la modalitat Sinergies ACTS, rebran 1.500 euros. La resta de les categories es retribuiran amb 600 euros cadascuna. L’excepció serà la modalitat Any Cajal, i en aquest cas es farà lliurament d’una càmera fotogràfica Leica D-Lux 7 valorada en més de 1.300 euros. Com en les últimes edicions, cada participant ha adscrit la seua instantània a un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) declarats per Nacions Unides.
Personal CSIC de la Comunitat Valenciana
Entre les imatges seleccionades es troben quatre representants de tres centres del CSIC en la Comunitat Valenciana.
Enrique Nácher, científic de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC – Universitat de València), amb la coautoria de Marcos Martínez, ha participat amb la imatge titulada Fibras centelleantes detectando partículas de radiación cósmica. La fotografia mostra el muntatge experimental desenvolupat en una càmera fosca, basat en fibres centellejants que produeixen llum quan són travessades per radiació ionitzant: partícules carregades o raigs X.
Per la seua part, l’investigador de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) David Talens ha estat seleccionat en aquesta edició per «Píldoras» llenas de vida. Aquestes estructures, que ens recorden a píndoles, o fins i tot a melons grocs, tenen uns pocs mil·límetres i passen desapercebudes a l’ull humà. No obstant això, tan sols mirarant en el revés de les fulles de les plantes del nostre jardí pots trobar-ne o amb unes altres molt semblants. Es tracta d’ous de papallona, concretament de l’espècie Pieris brassicae o papallona de la col.
Fernando Ramiro, científic de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – Universitat Politècnica de València), amb la coautoria d’Isabelle Rodríguez i Eva Barreiro Rius (que apareixen a la imatge), va ser seleccionat per la fotografia Esperanza. La imatge mostra la labor d’aquestes dues investigadores treballant en una taula òptica per a la caracterització de materials fotònics. A l’esquerra, es troba la investigadora sènior sota una sèrie d’impediments representats per cables. I la investigadora de la dreta representa la nova generació que, ajudada per l’anterior, s’obri camí entre les dificultats.
Per altra banda, la investigadora també de l’ITQ Eva López, amb la coautoria d’Antonio Chica, participa amb la imatge titulada La margarita dijo SÍ… con la ciencia! Aquesta flor aïllada resulta de la formació d’òxid de zinc (ZnO), a partir del clorur de zinc (ZnCl2) amb un template polimèric: ‘boles de polivinil benzé’. La idea és formar un jardí de flors que a ulls químics són micropartícules d’òxid de zinc.
A la inauguració va assistir Amparo Querol, delegada adjunta del CSIC a la Comunitat Valenciana, i els quatre científics citats que van realitzar una breu visita a la mostra amb explicació i història de les seues fotografies. Querol ha volgut reconéixer el treball del personal seleccionat en aquest concurs i ha animat a la resta de centres a presentar fotografies en futures edicions de Fotciencia. “Suposa un orgull que de les 49 imatges científiques més atractives de 2023 quatre siguen de companys/as del CSIC a la Comunitat Valenciana”, ha afegit Querol.
Fotciencia és una iniciativa anual que acosta la ciència a la ciutadania, a través de la imatge i que està organitzada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). Ademés, la mostra compta amb la col·laboració de Fundació Jesús Serra, de GCO (Grup Catalana Occident) i, per primera vegada, de Leica.
Exposició Fotciencia20
Lloc: Sala d’exposicions. Casa de la Ciència del CSIC a València. Carrer Batlia, 1 (Plaça de la Verge), València.
Dates: Des del dilluns 27 de gener fins el divendres 28 de febrer de 2025.
Horari: De dillunes a divendres, de 10 a 20 hores. Entrada lliure.
Catàleg expo: Enllaç.
Més informació: Enllaç.
Amparo Querol, vicedelegada adjunta del CSIC a la Comunitat Valenciana (en el centre), amb els tres científics i una investigadora del CSIC a la Comunitat Valenciana que tenen una imatge seleccionada a la mostra. D’esquerra a dreta: Enrique Nácher (IFIC), David Talens (IATA), Fernando Ramiro (ITQ) i Eva López (ITQ).
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)