La Ciutat de les Arts i les Ciències acull la Nit Mediterrània dels Investigadors, un gran esdeveniment de divulgació de la ciència que forma part de la Nit Europea de la Investigació. Les universitats de València i Politècnica de València, FISABIO, INCLIVA i la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana organitzen divendres que ve 30 de setembre múltiples activitats per a tots els públics. El dimarts 27 arranca la celebració amb monòlegs científics a La Fábrica de Hielo
Divendres que ve 30 de setembre, la ciutat de València se suma a unes altres de l’arc mediterrani com Oriola, Torrevella, Alacant, Castelló, Messina, Lesbos, Nicòsia i Istanbul per a celebrar la Nit Mediterrània dels Investigadors, un gran esdeveniment de divulgació de la ciència associat a la Nit Europea de la Investigació. Durant tot el dia, personal investigador de les entitats que organitzen aquesta activitat oferiran als assistents, estudiants de primària i secundària al matí i públic general a la vesprada, tallers i xarrades per a acostar la ciència a la societat valenciana, en el marc del Museu de les Ciències de la capital del Túria.
A València, les activitats estan organitzades pels projectes europeus Mednight i Mednight GTS, formats per la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana; l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA; la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio); la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. També col·laboren el Museu de les Ciències, Oceanogràfic i Esciencia Esdeveniments Científics en col·laboració amb Caixaforum València (pertanyent a la Fundació “la Caixa”), amb el seu projecte La Nit de la Investigació, esdeveniment associat a la ERN 2022 el Centre, entre altres entitats.
Cada entitat ha preparat diversos tallers per a mostrar al públic la investigació que es realitza en els principals centres de R+D+i de la capital valenciana. Els assistents podran caçar virus, crear la seua pròpia vacuna, imprimir en 3D components del cos humà, comprovar el poder de la llum i fabricar blandiblú i criptonita… A més, investigadors i investigadores que lideren importants projectes europeus es reuniran amb estudiants i professors a les 13 hores en l’anomenat European Corner per a compartir les seues experiències i la seua vocació per la ciència.
Les activitats es desenvoluparan el divendres 30 de setembre al Passeig d’Arcbotants de la Ciutat de les Arts i les Ciències enfront del Museu de les Ciències i a l’Auditori Santiago Grisolía que se situa en el mateix Museu. Al matí, en horari de 10 a 14.00 hores, assistiran més de mil alumnes de primària i secundària acompanyats pels seus professors. A la vesprada, les activitats s’obrin al públic general de 16.30 a 21 hores. L’any passat, més de 2.000 persones van acudir a la Nit Mediterrània dels Investigadors – European Researchers’ Night.
El passat divendres es va estrenar el documental Expedició Mednight: els ports de la ciència 2, produït per FISABIO dins del projecte Mednight. La projecció se celebrarà a les 20 hores i posteriorment hi haurà un col·loqui amb l’equip d’enregistrament. El documental aborda la realitat i problemàtica de la mar Mediterrània i els països que el banyen, a través d’una travessia en veler per diferents ports de Grècia i Xipre.
Com a prèvia a aquest esdeveniment, científiques i científics del CSIC, FISABIO, INCLIVA, UV i UPV ofereixen el dimarts 27 de setembre una sessió de monòlegs sobre ciència. Els monòlegs tractaran temàtiques com a microplàstics en el cos humà, els mites sobre l’impacte de les vaques en el canvi climàtic, noves maneres de captar C02, la necessitat d’invertir en ciència dels aliments o els perills de no saber. Serà també a La Fábrica de Hielo de València, a partir de les 20 hores amb entrada lliure.
PROGRAMA:
Dimarts 27 de setembre. 20 hores. La Fábrica de Hielo (Carrer José Ballester Gozalvo, 37).
Monòlegs científics
– Las vacas no se tiran pedos. Fernando Estellés, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la UPV, investiga l’impacte ambiental de la ramaderia. Explicarà alguns mites sobre aquest, especialment en el cas de la ramaderia, una activitat amb impacte ambiental, “però potser amb menys pes del que percebem perquè no, les vaques no estan acabant amb l’Amazones, no contaminen més que un cotxe i no, no es tiren pets”.
– Hola, soy Edu y separo gases. Eduardo Andrés-García, de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València, mostrarà la investigació sobre nous materials per a capturar CO₂ i altres compostos, i presentarà els principis de les mescles i l’adsorció.
– Respiramos plástico. Carlos Baeza Martínez (Hospital General Universitari d’Elx-Fisabio), explicarà els resultats de la seua nova investigació: el descobriment de microplàstics a l’interior dels bronquis humans i les maneres de reduir el risc que això implica, atés que tothom està exposat a la seua inhalació i posteriorment poden créixer gèrmens patògens en el cos.
– Los riesgos de no saber. Daniel Pellicer, investigador d’INCLIVA i de la UV tractarà les eines i descobriments que ajuden a entendre el món i les barbaritats que s’han tal dit tal fet en nom de la ciència o sense tindre-la en compte.
– Cacas, microplásticos y alimentos. Amparo López i Gloria Sánchez (Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments-CSIC) tractaran la importància d’invertir en ciència i, més en concret, en ciència d’aliments.
Divendres 30 de setembre. Museu de les Ciències (Avgda. del Professor López Piñero, 7). Passeig d’Arcbotants. Horari de demà: d’11.00 a 13.30 hores. Horari de vesprada: de 16.30 h a 20.00 h.
Col·loqui European Corner (13 hores, Sala d’actes Santiago Grisolía, Museu de Ciències). Trobada entre personal investigador i estudiants de primària i secundària. Participen:
– Iñaki Comas, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC). Projecte Tb-Reconnect.
– Pilar Francino, cap de l’Àrea de Genòmica i Salut de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO). Projecte Stance4Health.
– Marcos Latorre, investigador del Centre d’Investigació i Innovació en Bioenginyeria (Ci2B) de la Universitat Politècnica de València (UPV). Projecte G-CYBERHEART.
– Tania Fleitas, investigadora Joan Rodés al Grup d’Investigació en càncer colorectal i nous desenvolupaments terapèutics en tumors sòlids d’INCLIVA. Projecte LEGACy.
– Gustau Camps-Valls, coordinador del grup de Processament d’Imatges i Senyals (ISP) de l’Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València. Programa ELLIS en “Machine Learning for Earth and Climate Sciences”.
– Ana Enguídanos Weyler, Europe Direct Comunitat Valenciana.
Tallers:
Delegació del Consell Superior d‘Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana
– Microplant.
– Cazadores de virus.
– La curiosidad es el combustible de la ciencia.
– ¿Cuántos genes tiene…?
– I gut the power: el poder los alimentos para la microbiota.
FISABIO
– Bacteriòpolis.
– Crea la teua pròpia vacuna!
– La vida microscòpica en streaming.
– Un laboratori al teu móvil.
– Els experiments del professor Pupil·la.
INCLIVA
– Todos iguales, todos diferentes.
– Crecer sanos.
– Impresión 3D en Biomedicina.
– Descubre qué es un biobanco.
– Medicina reproductiva.
Universitat Politècnica de València
– El poder de la luz.
– Descubriendo la Realidad Virtual.
– ¿Cómo nos llega a casa lo que compramos?
– Un laboratorio de ciencias en tu bolsillo.
– Un mundo en 3D.
Universitat de València
– El taller de la xocolata.
– Arqueo-ciència.
– Fabrica el teu blandiblú i la teua criptonita.
– L’arc iris de la col llombarda.
– Com netejar l’aigua amb MOF.
Museu de les Ciències
Tallers i experiències de La Ciencia a Escena.
Fundació Oceanogràfic
– Taller Ciencia por la vida marina: tortugas marinas, ballenas y delfines.
– La historia secreta de las tortugas marinas.
– Taller Veterinarios por un día.
Centre d‘Investigació Príncip Felipe
Tallers:
– Drug discovery. Ciencias de la vida.
– Cuál es su ADN.
– La Química mola.
– Viaje al centro de la célula.
– Investigación en diabetes.
¿Para qué sirve un biobanco sobre enfermedades raras? Els responsables del CIBERER Biobank realitzaran un taller en el qual t’ensenyaran la importància del treball d’aquest biobanco de malalties rares per a la investigació. Desenvolupat per Carmen Aguado i Salvador Martí.
Late show: investigació a escena. Microxarrades en horari: 18-20h.
– Microbiota intestinal, nutrición y salud.
– Cuentos de placenta: la Bella y la Bestia.
– Nanofármacos de Precisión contra el Cáncer de Páncreas, uno de los cánceres más mortales.
– Misión posible: nanomedicinas para tratar enfermedades cerebrales.
Documental:
Projecció del documental Expedición Mednight: los puertos de la ciencia 2, produït per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) dins del projecte Mednight, el divendres 30 de setembre, a les 20 hores, a La Fábrica de Hielo (Carrer José Ballester Gozalvo, 37).
Més informació:
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)