El guardó, que s’entrega el 19 de setembre a València com a prèvia al Dia Mundial de l’Alzheimer, reconeix la labor del centre d’excel·lència del CSIC i la Universitat Miguel Hernández

La Federació Valenciana d’Associacions de Familiars i Amics de Persones amb Alzheimer entrega anualment els Premis FEVAFA, amb la finalitat de reconéixer públicament el treball que realitzen les entitats, les institucions i les pròpies Associacions Federades per a millorar la qualitat de vida dels afectats per l’alzheimer a la Comunitat Valenciana. Enguany el jurat ha decidit per unanimitat atorgar el premi en la modalitat ‘institucional’ a l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

Amb aquest guardó, FEVAFA reconeix públicament el treball que l’IN ha realitzat al llarg dels seus 25 anys d’història. “L’Institut és una entitat referent d’investigació en la malaltia d’Alzheimer, en el qual destaquen multitud de grups i treballs de recerca dedicats a aquesta patologia”, ha assenyalat FEVAFA en un comunicat.

Actualment, l’IN compta amb diversos grups d’investigació que realitzen investigacions capdavanteres amb l’objectiu de desenvolupar noves estratègies terapèutiques. El laboratori que dirigeixen els investigadors Javier Sáez Valero i Salud García Ayllón investiga els mecanismes moleculars alterats en la malaltia d’Alzheimer i altres demències, amb l’objectiu de desenvolupar diagnòstics i tractaments. Durant anys, aquest equip ha estudiat com unes certes proteïnes, com la via de senyalització de l’APOE (apolipoproteïna E) i la reelina, essencials per al bon funcionament cerebral, es veuen alterades en aquesta malaltia.

L’investigador José Vicente Sánchez Mut lidera el laboratori Epi-Genòmica Funcional de l’Envelliment i la Malaltia d’Alzheimer, en el qual estudia els mecanismes moleculars darrere de l’envelliment cerebral i la neurodegeneració, explorant com la genètica i l’epigenètica, o “neuro-epigenètica”, afecten la funció cerebral a llarg termini. Actualment desenvolupa un estudi a gran escala amb la finalitat de determinar els efectes de la qualitat del somni sobre la resiliència a la malaltia d’Alzheimer i conéixer a través de quins mecanismes ho fa.

El laboratori Biomarcadors de Imaging Translacional, liderat per la investigadora Silvia De Santis, s’enfoca en el desenvolupament, optimització i aplicació d’eines d’imatge per ressonància innovadores, no invasives i translacionals, rellevants tant en investigació bàsica com en la clínica. Aquest equip està duent a terme un projecte innovador per a observar l’estat d’activació del sistema immunològic en escàners cerebrals. L’objectiu és mesurar la inflamació in vivo en la malaltia d’Alzheimer per a millorar la seua detecció en permetre un diagnòstic i tractament més primerencs, així com avaluar l’eficàcia dels tractaments antiinflamatoris.

A més, la investigadora Encarni Marcos, del laboratori Plasticitat de les xarxes neuronals, lidera el projecte APPZHEIMER, l’objectiu del qual és la creació d’una eina software que puga ser utilitzada per qualsevol persona, a la seua casa o centres especialitzats, i que envíe resultats processaments al professional de la salut per a ajudar en la presa de decisions mèdiques ajudant a la detección precoç de l’alzheimer, anticipant així́ les teràpies cognitives i farmacològiques.

Finalment, el laboratori Plasticitat Cel·lular i Neuropatologia, liderat per l’investigador José P. López-Atalaya, estudia el paper de la neuroinflamació en el desenvolupament i progressió de la malaltia d’Alzheimer. El seu treball se centra en comprendre com la diversitat d’estats de la microglia, les cèl·lules immunitàries del sistema nerviós central, influeix en la desregulació progressiva de l’homeòstasi del teixit neural i la deterioració de la funció cerebral associat.

El lliurament dels premis tindrà lloc el pròxim 19 de setembre, previ a la celebració del Dia Mundial de l’Alzheimer el 21 de setembre, en un acte institucional al qual assistiran diverses autoritats, que se celebrarà sota el lema ‘Som específics’ a les 11 hores a la sala d’actes del centre cultural L’Alqueria de Julià (València). Durant aquest acte, el director de l’Institut de Neurociències, Ángel Barco, arreplegarà el guardó i l’investigador José Vicente Sánchez Mut impartirà una conferència divulgativa.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Personal de l’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea