La científica va arribar a INGENIO el passat mes d’octubre, gràcies al programa del CSIC de cooperació científica amb Ucraïna. Fins llavors, treballava per a l’ONU a Kíev en projectes vinculats amb la innovació

L’associació d’àmbit estatal Ciencia en el Parlamento (CeeP), en col·laboració amb la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació en la Comunitat Valenciana (RUVID), presenta el personal investigador que participarà en el programa d’aparellament Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat. Oksana Udovyk, investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO, CSIC – Universitat Politècnica de València), és una de les persones seleccionades per a formar part de la iniciativa.

El programa d’aparellament està afavorit pel Joint Research Center de la Comissió Europea i té com a objectiu acostar les comunitats científica i política per a fomentar col·laboracions tangibles, efectives i sostenibles, al llarg del temps i així avançar en els reptes que planteja la transició verda a la regió.

Paritat i ventall de disciplines

Les sis dones i sis homes de l’àmbit científic triats per al programa són: Esther Roca Campos i Josep Ribes Bertomeu, tots dos de la Universitat de València; José Ramón Serrano Cruz, de la Universitat Politècnica de València; Silvia Spairani Berrio, de la Universitat d’Alacant; Sergio Xiva Vicente i Luis Cabedo Mas, tots dos de la Universitat Jaume I de Castelló; Herminia Puerto Molina i Carolina Senabre Blanes, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx; Jordi Renau Martínez, de la Universitat CEU Cardenal Herrera; Esther Moreno Latorre, de la Universitat Catòlica de València; Laureano Emilio Carpio Mules, de l’empresa ProtoQSAR, i la investigadora d’INGENIO Oksana Udovyk.

Les disciplines científiques en les quals aquestes dotze persones treballen cobreixen un ampli ventall que abasta les temàtiques d’Enginyeria nuclear i recursos hídrics i contaminació ambiental; Hidrogen; Bioinformàtica per a la cerca de compostos de menor mal al medi ambient; Educació ambiental; Reconstrucció verda postguerra; Didàctica en temes de sostenibilitat; Eficiència de l’ús de l’aigua i l’energia en cultius; Modelatge ambiental enfocat a la gestió hidràulica; Arquitectura i qualificació energètica; Reciclatge i reutilització de recursos de l’aigua residual urbana i residus orgànics municipals; Plàstics sostenibles; Energia fotovoltaica; i Governança i participació ciutadana.

Després de les eleccions municipals de maig, començarà la cerca de la parella política que s’assignarà a cadascuna d’aquestes dotze persones investigadores. Per a això, es tindran en compte perfils polítics que puguen posar en valor l’evidència científica per a un millor servei públic a la ciutadania, i així contribuir, des del seu àmbit local, regional o autonòmic, a afavorir l’intercanvi de coneixement entre el poder legislatiu i la comunitat científica, així com a millorar l’enteniment mutu entre tots dos mons.

Ciència sobre Transició verda i Sostenibilitat

Explicar als dirigents polítics com es desenvolupa la ciència en el seu territori i quins són els interlocutors ideals per a la temàtica d’especialització (en aquest cas, Transició verda i Sostenibilitat) que els poden ajudar a la presa de decisions per a resoldre problemes d’índole tecnicocientífic serà una de les claus de la comesa per al qual s’han presentat més de mig centenar de candidats després de la crida a la participació en el primer Programa d’Aparellament Science Meets Regions a la Comunitat Valenciana. Tot un èxit de convocatòria, tant pel nombre de persones interessades com per la diversitat de perfils científics rebuts, i la selecció dels quals «ha estat molt complicada», tal com asseguren els responsables de l’organització.

Sobre Ciencia en el Parlamento, RUVID i Science Meets Regions

Ciencia en el Parlamento és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu que la ciència i el coneixement científic siguen una de les fonts d’informació en la formulació de propostes polítiques. Ciencia en el Parlamento va sorgir en 2018 com una iniciativa popular amb integrants del món de la ciència voluntaris que dediquen part del seu temps lliure a aquesta labor.

La Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) naix al desembre de 2001, a través d’un conveni de col·laboració entre les cinc universitats públiques valencianes. Actualment, està composta pels següents socis: Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat CEU Cardenal Herrera, Universitat Catòlica de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques – Delegació a la Comunitat Valenciana.

El programa Science Meets Regions del Joint Research Center té com a objectius adoptar un enfocament clar i estratègic sobre temes de rellevància per a regions i ciutats, en línia amb les prioritats de la Comissió Europea, i omplir el buit existent a nivell local i regional en els instruments de la UE que aborden la formulació de polítiques informades en l’evidència. Els programes d’aparellament seleccionats es poden veure en aquest enllaç.

Cal destacar que la Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma espanyola en la qual es desenvoluparà aquest programa que, en 2022, es va dur a terme a nivell nacional amb uns resultats molt satisfactoris.

Oksana Udovyk

La científica Oksana Udovyk va arribar a INGENIO el mes d’octubre passat, gràcies al programa del CSIC de cooperació científica amb Ucraïna. Fins llavors, treballava per a Nacions Unides a Kíev, en projectes vinculats amb la innovació. Però l’esclat de la guerra li va impedir seguir amb la seua labor investigadora. El projecte que desenvolupa Oksana Udovyk en INGENIO se centra en la recuperació/reconstrucció “justa, verda i participativa” de ciutats ucraïneses. Ademés, el seu estudi compta amb el suport d’altres quatre investigadors de l’institut: Guillermo Palau Salvador, Ana Escario Chust, Daniel Cuesta-Delgado i Sergio Segura Calero.

Més informació sobre Ciencia en el Parlamento: Enllaç.
Més informació sobre els programes d’aparellament: Enllaç.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Oksana Udovyk, investigadora del CSIC a INGENIO, que desenvolupa un projecte encaminat a la recuperació justa, verda i participativa de les ciutats ucraïneses. CRÈDITS: Ciencia en el Parlamento.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea