Entitats de sis països es reuneixen per a consolidar l’estratègia de divulgació de la ciència mediterrània

Una expedició formada per institucions d’Espanya, Itàlia, Grècia, Turquia, Xipre i Bèlgica es va citar els dies 8 i 9 de febrer, a la Universitat Kadir Has d’Istanbul, on es va celebrar la reunió inaugural de la quarta edició de la Nit Mediterrània de les Investigadores – Mednight.

Els socis de Mednight van decidir posposar la cerimònia de Gala del Mediterranean Science Team, que anava a ser acollida per l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA) i la Universitat Kadir Has, el dijous 9 de febrer de 2023, a causa de la catàstrofe sísmica que va afectar una àmplia regió de Turquia. Des de Mednight, volem traslladar les nostres condolences als familiars i amics de les víctimes.

En ple i absolut respecte a les víctimes i al dol nacional a Turquia, Mednight va donar el tret d’eixida a la quarta edició d’aquest projecte, La Nit Mediterrània de les Investigadores, que es va iniciar en 2020 i que ara celebra el seu quart any de marxa. Mednight ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria Accions Marie Skłodowska-Curie per a la Ciutadania del programa Horitzó Europa i ha obtingut 14 punts de 15 possibles, obtenint 300.000 euros per a 2023.

El Mediterrani travessa una crisi sense precedents per als 500 milions de persones que viuen en les seues ribes. Mednight pretén generar unitat mediterrània a través de la ciència. Tracta d’assenyalar els problemes comuns, destacant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia a les principals preocupacions compartides i subratllant també el paper crucial de les investigadores, especialment en àmbits com a “mar i contaminació”, “clima i energies netes”, “dieta i nutrició” i “vida i salut”. El canvi climàtic, la contaminació, la sobrepesca, la desertització, els incendis forestals, les escasses oportunitats per als joves… encapçalen una llarga llista de problemes compartits que cap país pot resoldre o abordar per si sol.

Per a mostrar l’atractiu i la importància del treball i la professió d’investigadores i investigadors al públic en general, es duran a terme una sèrie d’activitats emmarcades sota el paraigua comú del que des de Mednight denominen “Ciència Mediterrània”. Les activitats, que s’inicien a Istanbul, es realitzaran durant diversos mesos i fins al 29 de setembre, data en la qual se celebrarà aquesta festa per la ciència en més de 400 ciutats europees, entre les quals es troben Lesbos, València, Messina, Istanbul, Alacant, Oriola, Torrevella, Nicòsia i Brussel·les, com a novetat, per part de Mednight.

Entre aquestes activitats la Comissió Europea ha destacat la “Selecció Mediterrània de Ciència”, on un jurat internacional triarà a les 11 investigadores i investigadors que hagen destacat per les seues aportacions a la ciència i la societat mediterrània; L’expedició marina del Toftevaag, on aquest veler de més de 100 anys d’antiguitat recorrerà el Mediterrani des d’abril fins a octubre per a la conservació de tortugues, balenes i dofins i rastrejant xarxes il·legals, les “cortines de la mort”, i el “Mind the Lab”, una activitat on es realitzen experiments científics en llocs públics com a estacions de tren, ports, platges o parcs.

Ademés, durant el projecte, es gravarà un documental que recollirà la veu dels científics i científiques i els seus treballs de recerca sobre la mar Mediterrània en les diferents àrees de Mednight. Aquestes i altres activitats de Mednight estaran també presents en més d’un centenar d’escoles al llarg del curs acadèmic.

Mednight reuneix la participació en consorci de 10 institucions: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d’Istanbul i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia.

 

Video teaser link:

Banners and pictures:

https://drive.google.com/drive/folders/1oWsWvssbmjR_-nlO70Pb5QU-9fGeN7f9?usp=share_link

 

Mednight social networks:

Web – https://mednight.eu/
Twitter – https://twitter.com/mednighteu
Instagram – https://www.instagram.com/mednighteu/
Facebook – https://www.facebook.com/mednightscience/
YouTube – https://www.youtube.com/channel/ucdk5tmcua9-hibadpefdbhw

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea