Més de 100 investigadors en ciències marines es donen cita per assistir a la primera reunió del projecte ThinkInAzul, finançat amb fons del programa NextGenerationEU de la Unió Europea
La Universitat Catòlica de València va acollir el 18 i 19 d’abril la primera reunió anual del programa de recerca i desenvolupament en Ciències Marines, ThinkInAzul, a la Comunitat Valenciana. En la trobada, on van participar més d’un centenar d’investigadors, es van abordar temes com la mitigació de l’impacte del canvi climàtic sobre la conservació del medi marí i la producció en aqüicultura.
ThinkInAzul és un dels Plans Complementaris on col·laboren el Govern d’Espanya i les Comunitats Autònomes en 8 àrees d’interés cientificotècniques: Biotecnologia aplicada a la salut, Ciències Marines, Comunicació quàntica, Energia i hidrogen renovable, Agroalimentació, Astrofísica i física d’altes energies, Materials avançats i Biodiversitat.
El programa de Ciències Marines es va incloure en la primera de les convocatòries i ha sigut finançat amb un total de 53,7 milions d’euros, que en el cas de la Comunitat Valenciana ascendeix a 10 milions. D’aquests sis són finançats pel Ministeri de Ciència i Innovació i quatre per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.
En ell participen 7 comunitats autònomes (a més de la Comunitat Valenciana, Galícia, Andalusia, Cantàbria, Regió de Múrcia, Canàries i Illes Balears) amb el compromís de potenciar i cooperar per a abordar els reptes en investigació marina, aqüicultura, noves tecnologies impactes sobre el mitjà marins i economia blava.
A la Comunitat Valenciana, el projecte està coordinat per Jaume Pérez Sánchez, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal, i Carlos Valle, de la Universitat d’Alacant. Compta amb la participació de 350 investigadors organitzats en 39 grups d’investigació de 7 entitats participants (CSIC, Universitat d’Alacant, Universitat Catòlica de València, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I i Universitat Miguel Hernández), i se centra en la mitigació de l’impacte del canvi climàtic sobre la conservació del medi marí i la producció en aqüicultura.
Primera trobada anual de ThinkInAzul Comunitat Valenciana
Els dies 18 i 19 d’abril s’ha celebrat en la Universitat Catòlica de València el primer Annual Meeting del projecte ThinkInAzul. En aquesta universitat, el professor José Tena colidera un dels paquets de treball del projecte, a més de ser l’investigador principal de IMEDMAR-UCV, grup encarregat de dissenyar una xarxa de control i monitoratge, juntament amb un observatori marí, que puga informar de l’evolució dels ecosistemes i la qualitat de les aigües de les costes a la Comunitat Valenciana.
Aquesta trobada ha permés dos dies d’intens treball, amb un primer dia de reunions paral·leles dividides per cada paquet de treball perquè cada grup d’investigació participants explicarà les seues tasques i objectius complits, la situació actual i el full de ruta del grup per al futur pròxim.
En el segon dia es van abordar qüestions administratives i la síntesi de les reunions mantingudes el dia anterior, perquè tots els membres del consorci puguen ser conscients de la situació del projecte. Dos dies de participació i cooperació amb una assistència final de més de 100 participants presencials, i que comptava també amb assistents online.
Més informació: