L’Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV) i el principal laboratori de física de partícules del món, el CERN, oferiran tres hores diàries de viatge científic a través de tallers, conferències i xous.

Discovery Lab. Sota aquest nom es presentarà a Benicàssim (Castelló) la primera col·laboració del CERN, el principal laboratori del món en física de partícules amb seu a Ginebra (Suïssa), amb un festival de música espanyol: el Rototom Sunsplash. El nou espai instal·lat en el recinte de concerts oferirà, del 16 al 21 d’agost, tres hores diàries de viatge científic pel coneixement humà a través de tallers, conferències i xous. En aquesta experiència col·laboren dos centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC): l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València (UV), i l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), ademés de la Universitat de La Rioja.

Instal·lat en ple recinte de concerts, Discovery Lab aterrarà en la 29a edició del certamen internacional de reggae “per a proposar un viatge a totes i tots els assistents al festival: el viatge del coneixement humà, des del Big bang en el passat remot al futur que ens planteja la intel·ligència artificial”, expliquen des del CERN. La proposta, amb la qual Rototom Sunsplash potència la seua agenda d’activitats diürna i oberta a un ventall divers de públic, tindrà com a pautes la “emoció, la intriga i la sorpresa, tres elements essencials en la ciència que volem compartir amb els qui vulguen submergir-se en aquest viatge”, assenyalen des de l’organització.

El CERN porta sis anys promovent aquesta iniciativa en altres països d’Europa amb el seu ‘Festival Programme’, una col·laboració entre el centre d’investigació, un festival i instituts col·laboradors del país d’acolliment amb la qual busca arribar a noves audiències no científiques en esdeveniments de música i cultura. Aquest grup de col·laboradors, format també per altres socis que ja produeixen pavellons científics en festivals de música en altres països europeus, és conegut com The Big bang Collective.

Primera vegada a Espanya

En 2024 aquest projecte científic i divulgatiu dona, per primera vegada, el salt a l’altre costat dels Pirineus i s’acosta a Espanya en el marc del Rototom Sunsplash. Un salt que ha estat possible gràcies a l’aposta del CERN i la coordinadora del seu ‘Festival Programme’, Connie Potter, i la implicació, des d’Espanya, de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) amb Alberto Aparici, el seu responsable de difusió i divulgació; de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, a través de l’investigador Iván López; i de la Universitat de La Rioja, amb el professor, matemàtic i presentador de programes com a Òrbita Laika de TVE, Eduardo Sáenz de Cabezón. Les quatre entitats són claus en el desenvolupament i posada en marxa de Discovery Lab.

“L’art en general, i la música en particular, ens permeten compartir la meravella de la ciència. Estem molt entusiasmats per compartir la nostra passió per la investigació fonamental amb el públic espanyol. L’any en el qual celebrem el 70 aniversari del CERN, aquesta col·laboració ressalta la importància de la cooperació internacional i el compromís amb el públic, dos valors fonamentals que compartim amb Rototom Sunsplash”, assenyala Charlotte Warakaulle, directora de Relacions Internacionals del CERN.

L’activitat en Discovery Lab es concentrarà cada jornada (del 16 al 21 d’agost) en la segona meitat de la vesprada, entre les 17 i les 20 hores, per a no coincidir amb l’inici dels concerts. Tres hores diàries de diàleg i connexió amb la ciència que es desenvoluparan amb activitats en diferents formats, des de tallers amb plena interacció del públic a conferències i xous, tots amb algun motiu científic com a idea central i seguint una dinàmica àgil de 45 minuts de duració cada proposta.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Imatge del Rototom Sunsplash de l’any passat. Crèdits Rototom 2023.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea