En el marc d’aquesta celebració, es va inaugurar una mostra que fa un recorregut per la història de l’IATS, únic centre del CSIC dedicat a l’aqüicultura marina. L’exposició es podrà visitar fins al 8 de gener de 2023 en Les Aules-Espai Cultural Obert

L’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i la Diputació de Castelló van celebrar ahir dijous 30 de novembre, Dia de l’Aqüicultura, el 50 aniversari de la col·laboració entre les dues institucions. En el marc d’aquesta celebració, es va inaugurar una mostra que fa un recorregut per la història de l’IATS, únic centre del CSIC dedicat a l’aqüicultura marina. L’exposició es podrà visitar fins al 8 de gener de 2023 a la sala d’exposicions Les Aules-Espai Cultural Obert (Castelló de la Plana).

L’acte va comptar amb la presència de Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana; José Martí, president de la Diputació de Castelló, Ariadna Sitjà-Bobadilla, professora d’investigació del CSIC i directora de l’IATS-CSIC, així com la diputada provincial de Medi natural, María Jiménez.

Martí ha volgut felicitar a tot l’equip humà de l’IATS-CSIC pel treball i esforç de tot aquest temps, digne de reconeixement. “Aquesta col·laboració és un exemple més que la Diputació de Castelló és una diputació pròxima i col·laboradora que aposta per l’avanç i el progrés”, ha manifestat el president.

Intervencions

Després de l’acte d’obertura, en el qual també va parlar el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, es va donar pas a les intervencions. La primera d’elles portava per títol IATS-DIPCAS, una historia de 50 años de colaboración i va ser a càrrec de la directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal, Ariadna Sitjà-Bobadilla.

Sitjà-Bobadilla va destacar la col·laboració existent entre totes dues entitats, que ha possibilitat el desenvolupament de les activitats d’investigació de l’IATS-CSIC per a convertir-se en un referent en R+D en aqüicultura a Espanya.

“Voldria destacar el valor de la continuïtat del finançament aportat per la Diputació de Castelló, 50 anys no és una cosa que s’aconseguisca fàcilment, sobretot sota tants canvis polítics, des del franquisme fins hui en dia, per la qual cosa agraïm la seua aportació i compromís amb la investigació capdavantera en aqüicultura a la província de Castelló”, va indicar Sitjà-Bobadilla.

A continuació, es va abordar l’aqüicultura a la província de Castelló i la Comunitat Valenciana, amb el responsable de Sostenibilitat d’AVRAMAR Group, Eduardo Soler, com a ponent; i el professor de l’IATS-CSIC Jaume Pérez que va parlar del futur de l’aqüicultura. Finalment, es va llegir la ponència titulada Tesis de ayer y de hoy, a càrrec dels professors Francisco Amat i Alberto Ribes i es va procedir al visionat d’un vídeo commemoratiu.

Anys d’èxits

Cal assenyalar que en aquests anys replets d’èxits per a l’IATS-CSIC, ha estat clau el suport de la Diputació de Castelló, mitjançant un conveni que es va iniciar en 1972 per a la construcció d’un nou edifici, el cofinançament de noves infraestructures, i un fructífer programa de beques que compleix ja 50 anys. A més, enguany es va signar un conveni per a l’adquisició d’equipament científic i tècnic. En concret, l’acord inclou la compra d’un citòmetre de flux d’altes prestacions. Un dispositiu per al qual la Diputació de Castelló aportarà 20.000 euros.

Hui dia l’IATS-CSIC s’ha convertit en un centre de referència en investigació sobre el cultiu d’espècies marines d’interés en aqüicultura, a base d’investigació capdavantera i de noves tecnologies amb cinc línies prioritàries: Estudis sobre la reproducció de peixos i el seu control; salut i el benestar animal; nutrició i el creixement dels peixos; la caracterització i gestió dels recursos genètics d’organismes cultivats, i els efectes de contaminants sobre la fisiologia dels organismes aquàtics i cultivats.

Exposició

La mostra permet saber més sobre la història de l’IATS, que va nàixer en unes humils instal·lacions en el Grau de Castelló en 1949. Els mitjans amb els quals van realitzar investigacions pioneres en pesqueres i aqüicultura, els protagonistes, els instruments d’ahir. També es pot veure com ha canviat el nostre paisatge, com la mar ha anat guanyant terreny i s’ha urbanitzat el nostre entorn. Així mateix, l’exposició permet conéixer una mica millor les investigacions científiques que es realitzen en l’actualitat sobre aqüicultura marina i quines són les característiques de la producció aqüícola.

 

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la inauguració de l’exposició 50 aniversari de col·laboració entre la Diputació de Castelló i l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS). En el centre de la imatge, Ariadna Sitjà-Bobadilla, professora d’investigació del CSIC i directora del centre, i José Martí, president de la Diputació de Castelló. CRÈDIT: Diputació de Castelló.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea