La celebració està oberta al públic general i tindrà lloc el divendres 31 de gener, a les 17 hores, als cinemes Kinépolis de Paterna (València)

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, amb motiu del 70è aniversari del CERN, l’Organització Europea per a la Investigació en Física de Partícules, organitza el macroesdeveniment titulat CERN: 70 anys de col·laboració internacional desvetllant els misteris de l’Univers. Aquesta celebració, oberta al públic general, tindrà lloc el divendres 31 de gener, a les 17 hores, en els cinemes Kinépolis de Paterna (València) i oferirà un recorregut únic per algunes de les majors fites de la física de partícules protagonitzades pel CERN i en els quals l’IFIC ha jugat un paper fonamental, com el descobriment del bosó de Higgs en 2012.

A través d’una narrativa accessible, però amb el rigor científic que caracteritza l’IFIC, divulgadors reconeguts -com José Luis Crespo (Quantum Fracture), Laura Toribio o Alberto Aparici- i artistes visuals -com Patossa- guiaran els assistents en un recorregut fascinant a través dels avenços científics i tecnològics desenvolupats al CERN que han transformat la nostra comprensió de l’univers.

A més, els assistents podran explorar l’impacte de la investigació del CERN en altres disciplines científiques i en la nostra vida quotidiana. S’abordaran desenvolupaments com la creació de detectors avançats, les tecnologies d’acceleradors aplicades a la medicina, l’anàlisi de dades i la intel·ligència artificial, la creació de nous materials o els avenços en criogènia i tecnologia de buit, entre d’altres. Durant la jornada, es posarà especial èmfasi a destacar i posar en valor el paper de l’IFIC en molts d’aquests experiments clau desenvolupats en el CERN.

Els assistents també podran gaudir d’una exposició de material científic en la qual coneixeran algunes de les eines construïdes en l’IFIC que s’implementen en projectes del CERN. A més, s’instal·laran diversos photocalls dels experiments més emblemàtics del CERN, on els assistents es podran prendre fotografies i sentir-se com si estiguessin dins d’aquestes impressionants màquines científiques.

L’esdeveniment està dissenyat per a tots els públics, amb un enfocament especial en el públic jove. L’entrada és gratuïta i l’espai compta amb un aforament màxim de 700 persones. Aconsegueix la teva entrada a: https://ific.uv.es/cern70.

“CERN: 70 anys de col·laboració internacional desvetllant els misteris de l’Univers” forma part d’una sèrie d’esdeveniments globals coordinats pel CERN, centralitzats i promocionats a través de la seva pàgina web oficial (https://cern70.cern). Actualment, hi ha registrats més de 100 esdeveniments al voltant de 60 ciutats de diferents països.

Sobre el CERN i l’ IFIC

El CERN, fundat el 1954 a prop de Ginebra (Suïssa), és l’organització líder mundial en l’estudi de la física de partícules. Famós per albergar el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC), ha estat protagonista d’alguns dels descobriments més transcendentals de la ciència moderna, com el descobriment del bosó de Higgs el 2012. Basat en la col·laboració internacional, el CERN busca desentranyar les partícules fonamentals i les forces que governen l’univers, amb el propòsit d’aprofundir en el coneixement sobre l’estructura i l’origen del cosmos.

Per la seua banda, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC – Universitat de València) va ser fundat en 1950. Amb una sòlida trajectòria en la investigació de la física de partícules, física nuclear i astropartícules, l’IFIC ha exercit un paper crucial en múltiples projectes internacionals, molts d’ells en col·laboració amb el CERN. El 2015, l’IFIC va ser reconegut per primera vegada amb la prestigiosa acreditació de Centre d’Excel·lència ‘Severo Ochoa’, en reconeixement a la rellevància de les seves contribucions científiques tant a nivell nacional com internacional, el seu impacte en la societat i la indústria, i la seva capacitat per atreure i retenir talent científic. El passat any, l’institut va ser guardonat per segona vegada amb aquesta acreditació, sent l’únic centre de la Universitat de València que ostenta aquesta distinció.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC – UV) organitza un macroesdeveniment de divulgació científica a Kinépolis (Paterna), amb motiu del 70è aniversari del CERN, l’Organització Europea per a la Investigació en Física de Partícules. Crèdits: IFIC.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea