L’IN (CSIC – UMH) ha preparat unes jornades de portes obertes. Més de 1.500 alumnes de 44 centres visitaran el campus per a conéixer la investigació del cervell i el sistema nerviós central
Amb l’objectiu d’acostar la importància de la investigació bàsica en Neurociències al públic general, l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, celebra, del 10 al 14 de març, la Setmana del Cervell. Entre les diferents activitats, la programació inclou exposicions, minixarrades divulgatives, tallers didàctics i una taula redona sobre la figura de Santiago Ramón y Cajal com a pont entre la ciència i l’art.
L’IN ha preparat unes jornades de portes obertes que tindran lloc, al llarg de la setmana, a l’edifici Francisco Javier Balmis, situat al campus de Sant Joan d’Alacant de la UMH. Més de 1.500 alumnes de 44 centres de la Comunitat Valenciana visitaran el campus per a conéixer, de primera mà, la investigació del cervell i el sistema nerviós central que es duu a terme en el centre, a través dels números estands que formen el programa. L’accés per al públic general és gratuït i tindrà lloc de dimarts a dijous, de 16.30 a 18.30 hores.
Al llarg de la setmana, el personal investigador i tècnic de l’Institut de Neurociències realitzarà diversos tallers didàctics: Modelos animales en la investigación, Ilusiones sensoriales, Electrofisiología del cuerpo humano, Genética y Biología Molecular, Histología y nuevas técnicas para el estudio de los circuitos neuronales, Neuroanatomía humana, Realidad Virtual aplicada a la Anatomía Humana i Mujer y Neurociencia.
Ademés, tots els matins, diversos investigadors/as impartiran minixarrades divulgatives sobre diferents temàtiques relacionades amb la neurociència, així com el descans del cervell, les drogues i les addiccions, la formació de la memòria, el funcionament de les neurones, el sentit del tacte o el dolor, entre altres matèries.
Aquesta edició de la Setmana del Cervell comptarà també amb tres exposicions que podran visitar-se de manera paral·lela a totes les activitats. La primera d’elles és l’exposició artística Fotografía científica del IN, composta per impressions en alta resolució que representen les diferents línies d’investigació dutes a terme en l’Institut. També es podrà visitar l’exposició #HicieronHistoria del projecte BEATRICS de la UMH, composta per una sèrie de tòtems, disponibles en castellà, valencià i anglés, sobre les fites científiques i tècnics de diverses dones de diferents àmbits i moments històrics. I, finalment, Human Brain Photo Expo, una mostra fotogràfica del Departament d’Histologia i Anatomia de la UMH dedicada al sistema nerviós central.
Així mateix, un any més, se celebrarà el cicle Cerebro y Sociedad, que compta amb el suport de la Càtedra de Neurobiologia Remedios Caro Almela. En aquest cicle s’emmarca la taula redona El arte de entender el cerebro: Cajal y las Neurociencias, que tindrà lloc dilluns que ve, 10 de març, a les 18.30 hores, al Club Informació d’Alacant.
En la taula redona intervindran Luis Puelles López, catedràtic emèrit de Neuroanatomia de la Universitat de Múrcia; Rosario Moratalla Villalba, directora de l’Institut Cajal CSIC (Madrid) i comissària de l’exposició Cajal, Ciencia y Arte; i Nicolás Cuenca Navarro, catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat d’Alacant. L’esdeveniment estarà moderat per les investigadores de l’IN Ariadna Díaz Tahoces, del laboratori Neurobiologia Ocular, i Teresa Guillamón Vivancos, del laboratori Desenvolupament, Plasticitat i Reprogramació de Circuits Sensorials. L’entrada serà lliure fins a completar l’aforament.
Després de la taula redona, s’inaugurarà l’exposició Cajal, Ciencia y Arte, una mostra dedicada als dibuixos del premi Nobel espanyol Santiago Ramón y Cajal. L’exhibició presenta facsímils dels originals conservats en el Llegat Cajal de l’Institut Cajal (CSIC), incloent-hi il·lustracions del cèlebre científic, així com la medalla i el diploma del seu Premi Nobel de Medicina de 1906. Aquesta iniciativa tracta de reconéixer la seua destacada trajectòria científica i artística, a més de difondre els valors que ho van convertir en un referent mundial. La mostra s’emmarca en la celebració de l’Any Cajal, que conclourà al maig de 2025.
“Els assistents tindran l’oportunitat de submergir-se en l’apassionant món del cervell a través d’un programa molt complet per al públic de totes les edats, que és possible gràcies a la implicació dels més de 160 voluntaris que treballen per a fer d’aquest esdeveniment tot un èxit any rere any”, destaca la directora de l’IN, Juana Gallar. I afig que l’objectiu de la setmana del cervell és “inspirar a les noves generacions a seguir la senda de la investigació i a contribuir a l’avanç del coneixement en aquest camp de vital importància”.
La Setmana del Cervell compta amb la col·laboració del CSIC, la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), la Càtedra de Neurobiologia Remedios Caro Almela, la Dana Foundation, Leica Microsystems, la Federació de Societats Europees de Neurociència (FENS) i la Universitat Europea del Cervell i la Tecnologia (NeurotechEU).
Més informació: https://semanadelcerebroin.umh.es/
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)