Més d’una vintena d’experts, del panorama nacional i internacional, han posat en comú els últims avanços en els mecanismes de degeneració i regeneració axonal

El programa científic Neurobiologia del Dolor i la Inflamació de l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, va organitzar el dijous 28 i divendres 29 el taller científic Inflamació, degeneració i regeneració en el sistema nerviós perifèric. Es tracta de la segona reunió del programa que va tindre lloc a la Sala d’actes de l’Institut de Neurociències, situat a l’edifici Santiago Ramón y Cajal del campus de Sant Joan d’Alacant.

Aquestes reunions tenen com a objectiu establir i consolidar vincles entre diferents grups d’investigació, tant nacionals com estrangers, que treballen en aquesta temàtica de gran rellevància clínica, ja que les lesions dels nervis perifèrics són molt freqüents i s’associen a una important discapacitat funcional. En la reunió han participat més de 70 investigadors en diferents etapes de la seua trajectòria professional.

Durant aquesta, més d’una vintena d’experts de centres d’investigació de diferents parts de món van posar en comú els últims avanços en els mecanismes de degeneració i regeneració axonal, així com el paper fonamental de la glia en els mecanismes de reparació dels axons. A més, es va discutir sobre la interacció entre el sistema immune i el sistema nerviós i el seu paper en malalties desmielinitzants, com l’esclerosi múltiple i altres patologies.

Així mateix, els estudiants de doctorat de l’Institut de Neurociències van tindre oportunitat de presentar el seu treball de tesi doctoral. En aquesta línia, Félix Viana de l’Església, director del programa científic Neurobiologia del Dolor i la Inflamació, destaca que: “Aquest tipus d’iniciatives suposen una gran oportunitat perquè els joves investigadors presenten els resultats de les seues últimes investigacions davant experts d’alt nivell acadèmic”.

Per part del IN, van participar els investigadors Jorge Fernández Trillo i Francisco Peralta, tots dos del laboratori Transducció sensorial i nocicepció, que dirigeix Viana, juntament amb Elvira de la Penya i Ana Gomis; Víctor Meseguer, que colidera el laboratori Neurobiologia ocular; Hugo Cabedo, que dirigeix el laboratori Control molecular de la mielinització axonal, i Andrés Fuentes, del mateix laboratori; Francisco Gracia, del laboratori Plasticitat Cel·lular en Desenvolupament i Malaltia, liderat per Berta López Sánchez-Laorden i Ángela Nieto; i Chiara Nappi que pertany al laboratori Connectivitat i funció de circuits somatosensorials, liderat per Francisco José Taberner.

Al llarg de les dues jornades van intervindre, entre altres, ponents tan destacats com Matthias Endres (Charité – Hospital Universitari de Berlín, Alemanya), que treballa en la neurotoxicitat del sistema nerviós perifèric induïda per compostos anticancerígens; Michael Coleman (Universitat de Cambridge, el Regne Unit), expert en els mecanismes moleculars del mal axonal, i la seua implicació en diferents patologies; Carlos Matute, president electe de la Societat Espanyola de Neurociències (SENC) i director del Laboratori de Neurobiologia a Achucarro, centre basc d’investigació en neurociència (Biscaia); o Laura Calvo, la investigació del qual a l’Institut de Neurociències de Castella i Lleó i a la Universitat de Salamanca se centra en les cèl·lules de la glia.

El comitè organitzador d’aquesta trobada científica estava conformat pels investigadors i investigadores de l’Institut de Neurociències Elvira de la Penya, José Antonio Gómez Sánchez, Alerie Guzmán de la Font i Francisco José Taberner, així com pel director del programa científic, Félix Viana de l’Església.

L’organització d’aquest workshop ha sigut possible gràcies al suport de l’Institut de Neurociències, els projectes Trilogy i Corner2 del programa Prometeu de la Generalitat Valenciana, les empreses Fisher Scientific, Quima (Química i Medi Ambient S.L.), Leica, la spin-off del parc científic de la UMH Prospera Biotech i la companyia farmacèutica Grünenthal.

 

Programa del taller: Enllaç.
Més informació del programa científic: Enllaç.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Foto de grup del taller científic Inflamació, degeneració i regeneració al sistema nerviós perifèric celebrat la setmana passada a l’Institut de Neurociències (IN, CSIC – UMH). Crèdits: IN.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea