La projecció se celebra el dimarts 18 de juny a les 19 hores a la seu del CSIC a la ciutat de València, a la Plaça de la Verge, amb entrada lliure fins a completar aforament

L‘Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME), un dels tres centres nacionals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), presenta a la Casa de la Ciència del CSIC a València el documental Los secretos del planeta, amb el qual l’IGME commemora el seu 175 aniversari. El documental mostra com la Geologia és clau per a fer front al repte de la transició ecològica, així com en l’aigua com a recurs bàsic per a la vida al nostre planeta. L’acte està organitzat en col·laboració amb la Unitat Territorial de l’IGME a València, i se celebra el dimarts 18 de juny a les 19 hores, amb entrada lliure fins a completar aforament.

Ademés de la projecció del documental, l’acte comptarà amb les intervencions d’Ana Mª Alonso, directora de l’IGME; Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana; i Bruno J. Ballesteros, responsable de la Unitat Territorial de l’IGME a València. Després de la projecció del documental tindrà lloc una taula redona.

Los secretos del planeta

En un moment decisiu per a l’habitabilitat del nostre planeta, on l’augment exponencial de la població humana ha incrementat la necessitat de recursos generant una petjada inesborrable, el documental, dirigit per Mario Cuesta, mostra com la geologia és clau per a fer front al repte de la transició ecològica.

Centra la mirada en un recurs bàsic per a la vida, l’aigua, així com en altres recursos com els minerals crítics, la geotèrmia o el patrimoni geològic, i en els perills geològics. Fer front a aquest repte requereix necessàriament d’investigació geològica bàsica que permeta entendre el passat i present del nostre planeta per a abordar amb garanties la sostenibilitat futura de la vida en la Terra.

Així el documental exposa, per exemple, els problemes que genera la sobreexplotació de les aigües subterrànies, però també l’aportació que es pot fer des de la geologia per a la seua cura i protecció. També parla de com obtindre matèries primeres crítiques a partir de l’aprofitament de passius ambientals miners, minimitzant l’impacte i fomentant l’economia circular.

Mostra així mateix la conversió d’una explotació minera en una planta d’aprofitament d’energia geotèrmica que proveeix a un gran nombre d’habitatges i serveis, i fa un recorregut per l’impacte que poden generar diferents perills geològics i com treballar per a conéixer i minimitzar el risc…

Sobre el CSIC i l’IGME

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) és un organisme dependent del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Amb 124 instituts, 14.000 persones i més de 5.500 projectes d’investigació nacionals i internacionals, és el major organisme públic d’investigació d’Espanya. En la Comunitat Valenciana, el CSIC té 11 centres a les províncies d’Alacant, València i Castelló, 8 d’ells mixtos amb les universitats públiques i un amb la Generalitat. Quatre instituts de la nostra comunitat tenen el distintiu d’excel·lència Severo Ochoa.

L’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC) té el seu origen en la Comissió per a la Carta Geològica de Madrid i General del Regne en 1849. Enguany celebra el seu 175 aniversari. La seua labor està estretament relacionada amb la identificació de recursos geològics i miners imprescindibles per a la transició ecològica i l’habitabilitat de planeta, entre altres qüestions. Al costat de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO) i l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA), l’IGME va passar a formar part de l’estructura del CSIC en 2021 amb l’objectiu d’enrobustir la seua governança, les seues capacitats científiques i d’assessorament i la seua gestió administrativa.

 

 

Projecció del documental ‘Los secretos del planeta’

Lloc: Saló d’actos de la Casa de la Ciència (Carrer de la Batlia 1, Plaça de la Verge, València).
Data i hora: dimarts 18 de juny, 19 hores.
Entrada lliure fins completar aforament.

 

Més informació:

Trailer del documental: https://youtu.be/pCiF8DKScKc?si=op8c-rGhNm6qzPTY

https://www.igme.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea