L’acte de presa de possessió es va celebrar ahir a la seu de la RAC (Madrid), on Lerma va pronunciar el seu discurs d’ingrés sobre l’activitat mental, gràcies a la comunicació de les neurones a través de sinapsis
Juan Lerma Gómez, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, ha sigut designat acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya (RAC). Amb aquest nomenament, la RAC destaca la seua contribució a la investigació neurocientífica i reconeix la seua aportació en l’àmbit científic internacional.
L’investigador de l’Institut de Neurociències, que lidera el Laboratori de Fisiologia Sinàptica, ha rebut la medalla número 39 com a acadèmic de número que anteriorment ostentava Jesús Antonio Vera Torres, catedràtic d’Estratigrafia de la Universitat de Granada. L’acte de presa de possessió es va celebrar ahir a la seu de la RAC a Madrid, on Lerma va pronunciar el seu discurs d’ingrés, titulat La sinapsis en el laberinto de la mente, en el qual va abordar com l’activitat mental es fa possible per la comunicació de les neurones, a través de sinapsis i les contribucions del seu grup a aquest camp. El professor emèrit de la UMH i fundador de l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH), Carlos Belmonte, ha estat l’encarregat de donar resposta al seu discurs de recepció.
“Ingressar en la RAC a proposta de Miguel Delibes, president de la Secció de Ciències Naturals, Carlos Belmonte i Esteban Domingo, és una enorme satisfacció tant com científic, com a persona. Em permetrà, d’una banda, enriquir-me en interactuar amb científics de gran prestigi i, d’altra banda, continuar impulsant la ciència espanyola”, ha destacat Lerma.
Referent en l’estudi del cervell i les seues patologies
Juan Lerma va nàixer en Moral de Calatrava (Ciudad Real) i es va traslladar amb la seua família a Madrid, on va cursar els seus estudis de Biologia en la Universitat Complutense. Va començar la seua carrera investigadora a l’Hospital Ramón y Cajal i es va doctorar en Ciències en 1983 per la Universitat Autònoma de Madrid. Posteriorment, va treballar en la Facultat de Medicina Albert Einstein de Nova York (EUA), on va realitzar importants contribucions al coneixement dels receptors sinàptics NMDA. Quan va tornar, va continuar la seua carrera a l’Institut Cajal del CSIC i, posteriorment, a l’Institut de Neurociències, realitzant importants contribucions sobre la funció dels receptors de kainato.
Des del seu retorn a Espanya en 1990, Lerma ha ocupat diversos càrrecs de rellevància nacionals i internacionals i liderat importants iniciatives en l’àmbit de la neurociència, consolidant-se com un referent internacional en el seu camp. Va ser director de l’IN (CSIC-UMH) durant nou anys (2007-2016), període en el qual va contribuir decisivament al seu creixement i projecció internacional. Actualment, és professor d’investigació del CSIC a l’IN, i councilor de la Society for Neuroscience nord-americana, institucions des de les quals continua promovent la neurociència a nivell global.
Aquest reconeixement se suma a una llarga llista de distincions entre les quals destaquen la Medalla d’Or de l’Institut de Neurociències, la Distinció al Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana, i premis com l’Alberto Sols, de la CEOE, a l’Excel·lència de la Comunitat de Castella-La Manxa, i a la Carrera Investigativa de la Universitat Major del Perú. Ademés, és membre d’importants organitzacions científiques com la European Molecular Biology Organization (EMBO) i l’Acadèmia Europea. L’investigador compta amb més de 100 publicacions científiques en revistes d’alt impacte i és un referent en el desenvolupament de noves tècniques i enfocaments per a estudiar el cervell i les seues patologies.