La Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya (RAC) reconeix l’aportació d’Hermenegildo García al desenvolupament de la fotoquímica

Hermenegildo García, investigador de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre d’investigació mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i catedràtic de la UPV, ha sigut designat acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya (RAC). Amb aquest nomenament, la RAC reconeix l’aportació d’Hermenegildo García al desenvolupament de la fotoquímica i la seua contribució a la cerca de combustibles solars.

Hermenegildo García ha rebut la medalla número 16 com a acadèmic de número, que anteriorment ostentava Antonio Hernando Grande, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid i fundador de l’Institut de Magnetisme Aplicat.

En l’acte de presa de possessió celebrat a la seu de la RAC a Madrid, Hermenegildo García ha pronunciat el discurs d’ingrés titulat ” Química con luz. Conversión de luz solar en combustibles renovables”, en què ha abordat els avanços en l’aprofitament de la llum solar per a la producció de combustibles sostenibles. El professor Avelino Corma, investigador i cofundador de l’ITQ (UPV-CSIC), ha sigut l’encarregat de donar resposta al discurs de recepció.

“Per a mi és un honor i un orgull ingressar a la RAC a proposta d’Arturo Romero Salvador i Manuel Aguilar Benítez de Lugo i rebre aquesta medalla que va pertànyer a un referent com va ser el professor Hernando Grande”, ha destacat Hermenegildo García.

Impuls a la fotoquímica a l’Acadèmia

Amb el nomenament d’Hermenegildo García, la RAC reforça el seu compromís amb una àrea d’investigació en auge com és la fotoquímica. Aquesta disciplina estudia les reaccions activades per la llum i té el potencial de revolucionar la producció d’energia neta mitjançant la conversió de la llum solar en compostos químics, com ara hidrogen, metà o amoníac, que poden ser utilitzats com a combustibles sense generar petjada de carboni.

Amb el seu ingrés a la RAC, Hermenegildo García continuarà impulsant la investigació en fotoquímica i la seua aplicació al desenvolupament de combustibles renovables, per a contribuir als avanços en la transició energètica cap a un futur més sostenible

Referent internacional en fotoquímica i catàlisi

Hermenegildo García Gómez (Canals, 1957) és catedràtic de la UPV i desenvolupa la seua labor investigadora a l’ITQ (UPV-CSIC). Al llarg de la seua carrera científica ha aconseguit importants resultats en la conversió de l’energia solar en hidrogen verd i combustibles mitjançant el desenvolupament de fotocatalitzadors, alguns d’ells basats en grafens.

El seu grup de treball va encunyar el terme carbocatàlisi, que utilitza el grafè i els seus derivats, que poden ser preparats a partir de deixalles agrícoles, com a catalitzadors heterogenis en diferents processos químics de transformació del CO₂ en metanol i que també poden ser utilitzats per a l’emmagatzematge d’energia elèctrica en supercondensadors.

En l’àmbit internacional, ha destacat en la catàlisi heterogènia amb catalitzadors porosos i nanopartícules, que han contribuït en àrees com ara la fotocatàlisi, la catàlisi amb nanopartícules d’or i els combustibles solars. Amb més de 950 articles publicats en revistes d’alt impacte, el seu treball acumula més de 81.000 cites i un índex h de 136 (Google Scholar, gener 2025). Ha sigut reconegut com a Highly Cited Researcher durant 12 anys consecutius i figura entre l’1% dels científics més citats mundialment en química, ciència de materials i ciència ambiental.

Entre els seus nombrosos reconeixements destaquen el Premi Nacional d’Investigació Enrique Moles (2021); el Premi Rei Jaume I en Noves Tecnologies (2016); la Medalla de la Reial Acadèmia de Ciències d’Espanya (2023); l’ERC Advanced Grant (2024); i el Yueqi Award de la Universitat de Mineria i Tecnologia de la Xina (2021). A més, ha sigut distingit com a doctor honoris causa per la Universitat de Bucarest i és professor honorari a la Universitat del Rei Abdulaziz des de 2015.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Hermenegildo García, en l’acte de presa de possessió celebrat a la seu de la RAC a Madrid. Foto: ITQ (CSIC-UPV).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea