Agrosensing, liderat per Gustavo Gómez en l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-UV), desenvoluparà dispositius per a detectar in situ senyals primerencs d’estrés en cultius per a millorar la producció.

Un projecte liderat des de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV), està entre els 10 seleccionats en el programa Impulsa-T del principal organisme públic d’investigació d’Espanya. Aquesta iniciativa cerca promoure la creació d’Empreses Basades en Coneixement (EBC) o Spin-off del CSIC que desenvolupen i comercialitzen tecnologies i idees de negoci generades en els centres del CSIC. Impulsa-T forma part de Converge, el hub d’innovació oberta impulsat per la Vicepresidència d’Innovació i Transferència, que actua com a punt de trobada entre persones, idees i recursos enfocats a fer realitat projectes innovadors.

Els 10 nous projectes d’EBC nascuts en l’entorn científic responen a desafiaments actuals, que abasten des de la detecció in situ de senyals primerencs d’estrés en cultius per a millorar la producció fins al desenvolupament de tecnologia robòtica per a localitzar víctimes a distància, o l’atac amb nanomisils biològics contra el càncer d’ovari metastàsic, un dels tumors més letals.

Enfocament pràctic i vocació de mercat

Els projectes de potencials EBC seleccionats pel programa Impulsa-T destaquen pel seu enfocament pràctic, el seu potencial transformador i la seua capacitat per a convertir el coneixement generat en els centres del CSIC en innovació aplicada amb un impacte tangible. Encara que aquestes iniciatives emergeixen de disciplines diverses, comparteixen una mateixa ambició, la de convertir la ciència en solucions concretes per a la societat, amb base en tecnologies desenvolupades en la institució i generant una nova empresa spin-off del CSIC com a instrument de desenvolupament i innovació.

El programa Impulsa-T ofereix a aquests deu equips una combinació de suport financer (fins a 50.000 euros per projecte) i acompanyament tècnic personalitzat durant un any, que permetrà a cada projecte avançar en aspectes clau per a la seua consolidació en el mercat, com el desenvolupament de prototips, la validació comercial, l’anàlisi de mercat, el finançament o la configuració de l’equip emprenedor.

Amb aquesta nova edició, el CSIC reforça la seua aposta per un model de transferència que no sols trasllada coneixement al mercat, sinó que també genera ocupació qualificada, impulsa noves spin-offs i contribueix a una economia basada en la innovació.

Projectes seleccionats

AgroSensing: Sistemes de diagnòstic per a l’agricultura. El sistema productiu agrari es troba immers en un context de grans canvis econòmics, socials i mediambientals. Els productors han d’adaptar-se a una gestió més eficient dels seus cultius, per a això precisen d’eines tecnològiques econòmicament viables. AgroSensing naix amb l’objectiu de “dotar als agricultors de la capacitat per a verificar, de manera rutinària i a peu de parcel·la, la presència de biomarcadors d’alerta primerenca del mal associat a l’estrés biòtic i/o abiòtic en els cultius, amb la finalitat d’assistir-los en la presa de decisions per a una gestió eficient de la producció”, resumeix Gustavo Gómez, investigador de l’I2SysBio que impulsa la iniciativa.

Per a això, el seu grup d’investigació va desenvolupar la tecnologia PlantPredictor, un dispositiu de detecció de RNAs relacionats amb l’estrés en plantes basat en microfluídica en paper que ha demostrat ser útil per al monitoratge de l’estat fitosanitari dels cultius, alertant de manera primerenca del risc i permetent actuacions precises. Amb el suport de la convocatòria IMPULSA-T, l’equip d’AgroSensing abordarà el perfeccionament de PlantPredictor i la seua introducció en el mercat, obrint el camí a la seua adaptació cap a la següent generació de dispositius electroquímics autònoms, contribuint així a la digitalització de l’agricultura.

Altres projectes seleccionats en aquesta convocatòria són:

Allaus: Robòtica per a la localització de víctimes a distància i rescats més ràpids que augmenta les possibilitats de supervivència. Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRII, CSIC-UPC). IP: Joan Solà.

Bristlechem: Transforma pelatge porcí en nanopartícules de zinc, plata o coure, amb aplicacions en electrònica, cosmètica, catàlisi i descontaminació ambiental. Institut d’Investigació Química (IIQ, CSIC-US). IP: Alessio Zuliani.

Clima Innova: Eines i serveis de dades per a la gestió de riscos climàtics. Estació Experimental d’Aula Dei (EEAD-CSIC). IP: Borja Latorre.

CPS: Desenvolupen un mostrejador ceràmic que detecta contaminants en diferents tipus d’aigua, fins i tot en quantitats molt baixes, de manera simultània. Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC). Silvia Lacorte.

Diagnòstic ràpid d’infeccions: Test ràpid per a detectar en minuts infeccions respiratòries provocades pels dos patògens hospitalaris més problemàtics degut a la seua multiresistència a antibiòtics. Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC). IP: Mª Pilar Marco.

LignoEcoPack: Desenvolupament de productes derivats de residus agroforestals per a reforçar envasos. Institut de Ciències Forestals (ICIFOR-INIA-CSIC). IP: Nuria Gómez.

Mou-T: Anàlisi de la marxa basat en sensors de moviment que ofereixen una alternativa portàtil, precisa i de baix cost. Centre d’Automàtica i Robòtica (CAR, CSIC-UPM). IP: Antonio Ramón Jiménez.

Sublima2: Electrònica orgànica ecològica: sensors, pantalles i cèl·lules solars. Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). IP: Nuria Aliaga.

Tarmemet: Nanomisiles biològics contra el càncer d’ovari metastàsic. Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBM, CSIC-UAM). IP: Mª Pilar Sandoval.

Amb aquesta nova edició d’Impulsa-T, el CSIC reafirma el seu compromís amb una transferència de coneixement efectiva, sostenible i alineada amb els reptes actuals, que busca generar un impacte real i positiu en la societat. Aquests primers passos cap al mercat marquen l’inici de trajectòries empresarials amb vocació transformadora i un clar ancoratge en la investigació pública d’excel·lència.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

L’objectiu del projecte és dotar als agricultors d’un sistema fàcil d’usar i econòmic per a verificar, de manera rutinària i a peu de parcel·la, la presència de biomarcadors d’alerta primerenca del mal associat a l’estrés biòtic i/o abiòtic en els cultius, per a així assistir-los en la presa de decisions per a una gestió eficient de la producció. Crèdits: Pixabay.

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea