Madeinplant i la UMH han subscrit un conveni de col·laboració per a dur a terme un projecte que atorgarà un major valor afegit a aquestes dues varietats tradicionals de tomaca. Els resultats aportaran diferents colors i més valor nutricional.

Madeinplant, empresa de base biotecnològica i spin off del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), i la Universitat Miguel Hernández (UMH) han signat un conveni per a introduir innovacions tecnològiques en les varietats tradicionals de tomaca Mutxamel i de Pera. En concret, l’equip de Madeinplant i la UMH generarà variants de color i composició nutricional conservant totes les característiques de producció, forma i grandària de fruit i carnositat que caracteritzen a aquestes varietats tan apreciades localment.

“D’eixa forma, el productor podrà oferir un ventall més gran de diversitat utilitzant les mateixes condicions i pràctiques de cultiu a les quals està acostumat amb les varietats tradicionals. D’altra banda, el consumidor es podrà beneficiar d’unes tomaques amb una diversitat de colors i composició nutricional en la seua varietat favorita”, destaca Antoni Granell, soci fundador de Madeinplant i investigador científic del CSIC a l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, CSIC-UPV).

Madeinplant és una empresa del sector agrobiotecnològic que disposa de tecnologia pròpia que li permet introduir mitjançant noves tècniques genòmiques (NGT) canvis dirigits en diferents cultius mantenint la resta de les característiques de les varietats tradicionals.

D’altra banda, el grup de Biodiversitat Agrícola i Millora Genètica de Varietats de l’Escola Politècnica Superior d’Oriola de la UMH, dirigit per Juan José Ruiz i Santiago García, porta anys treballant amb varietats tradicionals de la zona de l’horta d’Alacant i de la Vega Baixa, com la varietat Mutxamel i Pera.

Tomaques resistents a virus

Recentment han desenvolupat línies de tomaca Mutxamel i de Pera amb resistència genètica a virus. A través de tècniques de millora assistida mitjançant marcadors, van aconseguir tomaques més resistents a algunes de les virosis més importants que afecten la tomaca en el sud-est d’Espanya, com el virus del mosaic (ToMV), el virus de l’arrissat groc (TYLCV) i el virus del bronzejat (TSWV).

“Ara, amb aquest nou projecte, partint d’aquestes varietats tradicionals resistents, es pretén obtindre unes altres que mantinguen la qualitat gustativa i que presenten composicions nutricionals millorades, així com una cridanera gamma de colors, característiques totes elles molt demandades pel mercat actual”, conclou Santiago García, del grup de Biodiversitat Agrícola i Millora Genètica de Varietats de l’EPSO-UMH.

Federico Grau, CEO de Madeinplant; Antonio Granel, socio fundador de Madeinplant; Juan José Ruiz, rector UMH; Santiago García, investigador UMH; Javier Sáez, vicerrector adjunto de investigación para la gestión de la innovación y transferencia UMH.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

La col·laboració entre Madeinplant i la UMH ja ha desenvolupat línies de tomaca Mutxamel i de Pera amb resistència genètica a virus. Crèdits: Pixabay.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea