Un centenar d’investigadors participa en la 42a Reunió Ibèrica d’Adsorció, un camp amb importants implicacions tecnològiques, energètiques i mediambientals

L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSIAMN) de la Universitat Politècnica de València (UPV) acull des del dia d’ahir la XLII Reunió Ibèrica d’Adsorció (42RIA), el congrés bianual del Grup Especialitzat d’Adsorció de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) que se celebra, per primera vegada, a València organitzat per l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la UPV.

Un centenar d’investigadors i investigadores es reuneix des del 13 al 16 de setembre a la capital valenciana per a discutir sobre aspectes relacionats amb els fenòmens d’adsorció (un procés pel qual ions o molècules són atrapades o retingudes en la superfície d’un material formant una pel·lícula en la superfície d’un cos sòlid o líquid), des dels fonaments fins a l’aplicació final, amb especial èmfasi en les seues implicacions tecnològiques, energètiques i mediambientals.

A l’acte d’inauguració va assistir la vicerectora d’Investigació de la UPV, Belén Picó, i el president del Grup Especialitzat d’Adsorció (GEADS), José Bernardo Parra. A més, van participar en aquest acte el director de l’ITQ, Fernando Rey, i la investigadora Susana València representant al comité organitzador de la 42RIA.

En la indústria química, els processos d’adsorció suposen entre el 10 i el 15% del consum mundial d’energia, per la qual cosa l’optimització i desenvolupament de noves tècniques més eficients és clau en la disminució de l’impacte mediambiental en la producció de sectors com la indústria petroquímica o l’energia, entre altres.

“Els processos basats en l’adsorció selectiva, en els quals un compost es adsorbe selectivament en la superfície d’un sòlid respecte a altres presents en el mitjà, s’han postulat com una de les opcions més atractives per a disminuir les emissions, així com reduir el consum energètic de la indústria”, explica Susana València, investigadora de l’ITQ i membre del comité organitzador del congrés.

Beneficis mediambientals de l’adsorció

Existeixen altres aplicacions en les quals els processos d’adsorció tenen un impacte immediat en la millora mediambiental, com l’adsorció selectiva de contaminants en mitjans aquosos per a la millora de la qualitat de l’aigua o noves tecnologies per a l’adsorció de CO₂ que són clau en la descarbonització de processos industrials.

Per tot això, existeix un enorme interés industrial i acadèmic en el desenvolupament de materials adsorbents i processos d’adsorció altament selectius de baix impacte energètic que permeten separar mescles de productes. Així, en la 42RIA es presenten els últims avanços desenvolupats en el terreny de l’adsorció a Espanya i Portugal, amb especial atenció als reptes als quals s’enfronta la societat en els àmbits de la química, medi ambient i energia.

En aquest sentit, el comité organitzador ha preparat un complet programa científic que inclou a investigadors espanyols i portuguesos de primer nivell en el camp com Ana Arenillas, Joaquín Silvestre, Ana Sofía Mestre, José B. Parra, Carlos Grande i Moisés L. Pinte, a més del professor Joeri F. M. Denayer (Vrije Universiteit Brussel, Bèlgica).

 

Més informació:

https://42ria.itq.webs.upv.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la inauguració de la XLII edició de la Reunió Ibèrica d’Adsorció (42RIA), el congrés bianual del Grup Especialitzat d’Adsorció de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) i de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF). El congrés està organitzat per l’ITQ.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea