‘Mind the Lab’ consisteix en una sèrie de tallers científics per a tots els públics que es desenvolupen simultàniament en totes les seus del projecte MEDNIGHT, que comprenen diverses ciutats de la Mediterrània. Els tallers estan relacionats amb el canvi climàtic i els Objectius de Desenvolupament Sostenible i són gratuïts.

Els dies 16 de juliol, 30 d’agost i 3 de setembre, de 18 a 21 hores, la ciència arriba a la Platja del Cabanyal de València amb Mind the Lab, una activitat divulgativa que sobre la problemàtica del canvi climàtic i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU a tots els públics. Organitzada en el marc de la Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT), un projecte europeu de divulgació científica, Mind the Lab se celebra a totes les ciutats que formen el consorci, que abasta tot l’arc mediterrani. Serà una bestreta per a la gran festa de la ciència mediterrània que se celebra el 24 de setembre.

A València, Mind the Lab està organitzada per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); la Universitat de València (UV); la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); i la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana. Se celebra a la Caseta Bibliomar, a la platja del Cabanyal (Les Arenes), de 18 a 21 hores, amb accés lliure i complint els protocols de seguretat que marca la pandèmia de COVID-19.

Les activitats sensibilitzaran sobre com fer més habitable, just i sostenible el món, a través de jocs i dinàmiques actives i participatives, en relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Giraran al voltant de la biodiversitat, les ciutats sostenibles, la lluita contra el Canvi Climàtic, l’ús de l’aigua i l’energia o el consum responsable. En relació a l’acció pel clima, ODS 12, el Trivial de l’Eficiència energètica permetrà conèixer mitjançant preguntes i proves les energies netes i el significat de l’eficiència, així com valorar quines energies són les més beneficioses i sostenibles. En l’Oca pel Canvi climàtic es plantejaran preguntes i proves que faran avançar o retrocedir caselles en l’Oca gegant, relacionades amb el concepte, les causes i els efectes del Canvi Climàtic.

Per a l’ODS 11, el taller STOP CO₂ permetrà comprendre els efectes ocasionats per l’emissió de diòxid de carboni, l’efecte hivernacle i l’ús desmesurat de vehicles privats; mentre que el Joc de Passalaroda de la mobilitat sostenible plantejarà la importància del transport públic, l’ús de la bici o les ciutats amables i saludables. En relació a l’ODS 12, Producció i Consum Sostenibles, el taller la Petjada dels Aliments plantejarà l’origen dels aliments, i la distància que recorren fins a arribar a les llars. Mitjançant una gegantina cinta mètrica es podran visualitzar els aliments que arriben de l’altra banda del planeta, els de proximitat i consum local i els de Quilòmetre Zero.

Mind the Lab (MTL) és una proposta trencadora de comunicació científica que té per objectiu acostar la ciència al públic, de manera literal, a través d’accions de “ciència de guerrilla” i amb l’objectiu de posar el punt de mira en aquell públic que normalment no aniria a un esdeveniment de divulgació científica, anant més enllà dels centres d’investigació científica i les fires de ciència. Es tracta d’una campanya de conscienciació STEM (de les seues sigles en anglès Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) que té lloc en estacions de metro i altres llocs cèntrics, i es dirigeix a tota la ciutadania, independentment de l’edat, el sexe, la raça, el nivell educatiu, social o els interessos.

L’objectiu és sorprendre el públic a través d’activitats científiques de curta durada, i motivar-los perquè s’involucren en un altre tipus d’accions científiques. En Mind the Lab, les científiques i els científics participants ens demostren com la ciència que es desenvolupa en els laboratoris està connectada amb la nostra vida quotidiana i amb el món que ens envolta. Traslladen el seu laboratori a un lloc públic de manera que qualsevol que es pare a mirar puga gaudir d’experiments i activitats de curta durada.

El nom Mind the Lab prové de l’avís que s’escolta freqüentment al metro, en anglès “Mind the Gap”. L’activitat va ser organitzada per primera vegada al metro d’Atenes el 2017 per l’organització sense ànim de lucre SciCo (Science Communication) Grècia, que treballa en l’àmbit de la comunicació científica per al públic en general a través de formats innovadors, interactius i entretinguts.

Per donar a conèixer l’esdeveniment principal de la MEDNIGHT, però també per involucrar i formar els socis del projecte en aquest tipus d’activitats, SciCo Grècia ha organitzat activitats de Mind the Lab a l’illa de Lemnos durant la trobada d’arrancada de projecte. Durant la MEDNIGHT i els mesos previs, els socis del projecte organitzaran activitats en llocs públics, com estacions de tren, ports marítims, platges o parcs, en totes les ciutats participants.

Qui fa possible MEDNIGHT

MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de les Investigadores (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101.036.107) del programa Horitzó 2020.

El projecte MEDNIGHT, coordinat per l’empresa alacantina El Caleidoscopio, reuneix la participació en consorci de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d’Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA – Agència de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Grècia i SciCo Xipre.

Més informació: https://mednight.eu/mind-the-lab/?lang=es

Contacte amb mitjans: media@mednight.eu

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea