El veler de la Nit Mediterrània de les Investigadores, MEDNIGHT, recorrerà la mar mediterrània per a rodar un documental que recollirà la veu de científiques i científics, associacions ecologistes i públic en general sobre la mar mediterrània i els països als quals banya.

Durant els dies 17 i 18 d’agost han fet una parada a Mallorca, on han pogut conèixer de primera mà el treball d’especialistes com la científica Fiona Tomàs de  l’IMEDEA (CSICUIB).

El veler de MEDNIGHT va partir diumenge passat 15 d’agost de la platja d’Escullera Nord, a Dénia (Alacant), on es van realitzar dues accions artístiques com a celebració simbòlica de la partida.  Al vaixell viatgen la biòloga de la Universitat de Murcia Ana Fernández, que serà l’encarregada de narrar el documental, i un equip de la Fundació FISABIO, responsables del rodatge i la direcció, totes dues entitats membres del consorci de MEDNIGHT juntament amb la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana.

El motiu d’aquest viatge és la filmació d’un documental de divulgació científica sobre el Mediterrani, produït per MEDNIGHT. La Nit Mediterrània de les Investigadores, MEDNIGHT 2021, tindrà lloc el 24 de setembre i se celebra en el marc de la Nit Europea de la Recerca, un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie del programa Horitzó 2020.

Primera destinació: Mallorca

L’expedició sortida d’Alacant va posar rumb a l’illa de Mallorca, on ha romàs dos dies. Durant aquesta parada han comptat amb especialistes com Ana Morillas, biòloga i responsable de ‘Oceánicas’, un projecte de divulgació de l’IEO sobre el treball de científiques dedicades a l’estudi de l’oceà. A més, han pogut acompanyar a la investigadora Fiona Tomàs i el seu equip durant una immersió a Es Caló d’es Llamp, i així conèixer de primera mà els seus últims projectes sobre la Posidònia oceànica.

 

Rumb cap a l’últim port: estrena el 24 de setembre

Des de l’arxipèlag balear, el veler es dirigirà a les dues illes de major extensió del Mediterrani, Sardenya i Sicília. A l’illa de Sardenya, el veler atracarà a Càller; mentre que a Sicília, realitzarà parades a Palerm, Messina i Catània.

A totes les parades, als quals onejarà la bandera de la MEDNIGHT, l’equip de filmació continuarà realitzant entrevistes a investigadors/as de diferents universitats i centres de recerca, les àrees científiques de la qual estan relacionades amb el Mediterrani, així com museus i associacions ecologistes. L’objectiu final del documental és donar una visió global del Mediterrani, el seu present, passat i futur. A més, als ports d’atracada es posaran en marxa projectes de divulgació i de ciència ciutadana, així com diferents activitats i tallers divulgatius per a tots els públics.

De tot això deixarà constància el documental que s’està gravant durant el recorregut i la data d’estrena del qual es preveu per al 24 de setembre, dia de la Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT 2021) i la Nit Europea dels Investigadors.

Qui fa possible MEDNIGHT 2021

MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea dels Investigadors (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101036107) del programa Horitzó 2020.

El projecte MEDNIGHT, coordinat per l’empresa alacantina El Caleidoscopio, reuneix la participació en consorci de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Recerca de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d’Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA – Agencia de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Grècia i SciCo Xipre.

REDIT Tecnologías Habilitadoras AVI CSIC Comunitat Valenciana

Rodaje en el velero de la expedición MEDNIGHT. Fuente: MEDNIGHT.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea