El manual és fruit del treball del projecte europeu ParaFishControl, que ha coordinat l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC)
L‘Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), participa en l’edició d’un manual de referència per al control de les malalties que provoquen diferents paràsits en peixos. El llibre és el primer d’una sèrie de manuals editats per l’Associació Europea de Patòlegs de Peixos (EAFP, per les seues sigles en anglés) en col·laboració amb l’editorial 5M, especialitzada en temes d’agricultura i aqüicultura. Recull part del treball realitzat en el projecte europeu ParaFishControl, que ha coordinat l’IATS-CSIC. Quatre investigadors del centre es troben entre l’elenc internacional d’autors del manual, que ofereix procediments per a aïllar els paràsits i reproduir-los al laboratori per a entendre millor les malalties que produeixen i així millorar el seu control en aqüicultura.
La salut dels animals aquàtics exigeix una millor comprensió de les malalties parasitàries dels peixos i un major control sobre elles. Això suposa un desafiament, que comença amb tres passos simples: l’aïllament de l’agent parasitari, el cultiu in vitro i la transmissió experimental del paràsit. El llibre Fish Parasites: A Handbook of Protocols for their Isolation, Culture and Transmission, ofereix els passos per a aïllar aquests paràsits i reproduir infeccions parasitàries en condicions de laboratori.
Abasta diferents paràsits de diversos grups taxonòmics, tant protozous com metazoos (ciliats, flagel·lades, amebes, mixozoos, helmints, oomicets i crustacis). La majoria dels paràsits que es descriuen poden transmetre’s directament de peixos a peixos, sense necessitat d’intermediaris o vectors, però altres requereixen la intervenció precisa de diversos hostes. Per a alguns paràsits s’ha aconseguit el cultiu in vitro, per a uns altres es necessita una passada contínua in vivo en els peixos.
L’objectiu d’aquest manual és que els lectors troben informació ràpida i fàcilment, per la qual cosa per a cada capítol dedica una breu informació introductòria que inclou el cicle de vida i la malaltia provocada pel paràsit. S’aporten detalls sobre les instal·lacions, equips i reactius necessaris i procediments operatius estàndard amb plantilles resumeixen. Aquest volum està dirigit no sols a acadèmics i estudiants, sinó també a investigadors que desitgen submergir-se en el complex món dels paràsits dels peixos.
El treball realitzat al llarg de cinc anys dins de ParaFishControl, un projecte d’investigació finançat pel programa H2020 de la Unió Europea i que ha sigut coordinat per Ariadna Sitjà Bobadilla, actual directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), inspira aquest manual. Quatre investigadors de l’IATS participen en l’elaboració de dos capítols dedicats als paràsits que afecten l’orada i al rèmol. Ariadna Sitjà i Carla Piazzon són, a més, editores del llibre juntament amb investigadors de les Universitats de Stirling i de Wageningen.
Especialistes europeus en parasitologia de peixos van concebre el contingut d’aquest llibre, però prompte es va ampliar i va créixer amb col·laboradors internacionals. Aquest llibre, de fet, representa la naturalesa interdisciplinària i àmplia de la parasitologia, una ciència que reuneix l’experiència de veterinaris, biòlegs, farmacèutics, químics, epidemiòlegs i molts més.
Més informació:
https://www.parafishcontrol.eu/
https://www.5mbooks.com/fish-parasites-2200.html