L’Institut de Tecnologia Química (ITQ) participa en l’organització de la SECAT’21, congrés biennal de la Societat Espanyola de Catàlisi que aborda grans qüestions a les quals s’enfronta la nostra societat en els àmbits de la química, medi ambient i energia.

El Paranimf de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha acollit avui la inauguració de SECAT’21, el congrés biennal de la Societat Espanyola de Catàlisi que se celebra per primera vegada en la capital valenciana. En la seua organització ha participat de forma activa l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la UPV. El congrés, que reuneix de forma presencial a 300 participants en la UPV del 18 al 20 d’octubre, gira sobre nous desenvolupaments i tecnologies en el terreny de la catàlisi per a abordar els grans reptes que té la societat en temes com la indústria química, medi ambient i energia.

A l’acte d’inauguració han assistit l’alcalde de València, Joan Ribó, el rector de la UPV, José E. Capilla, i el professor d’investigació ad honorem del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), José Pío Beltrán, anterior delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana. Així mateix, han estat presents José M. López Nieto, president de la Societat Espanyola de Catàlisi (SECAT) i Fernando Rey, president del comitè organitzador de SECAT’21 i director del ITQ.

La catàlisi augmenta la velocitat de les reaccions químiques, permetent dur a terme processos químics d’una manera més sostenible. La importància de la catàlisi en la indústria és crucial: la immensa majoria dels productes químics produïts comercialment involucren catalitzadors en alguna etapa del procés de la seua fabricació. Així, en SECAT’21 es presenten els últims avanços desenvolupats a Espanya en catàlisis, amb èmfasis en els reptes als quals s’enfronta la societat en els àmbits de la química, medi ambient i energia.

“Aquests reptes s’articulen al voltant dels conceptes de sostenibilitat, residu zero, descarbonització i economia circular, que obliguen a desenvolupar noves tecnologies catalítiques o a cercar noves aproximacions en el camp de la catàlisi”, exposa Fernando Rey, organitzador del congrés. “Per exemple, en aquest congrés es presenten investigacions sobre temes com la captura i conversió de diòxid de carboni, la producció d’hidrogen, la síntesi i caracterització avançada de nous materials amb aplicacions catalítiques i l’aprofitament de biomassa per a la producció de combustibles o productes químics”, detalla.

“SECAT’21 pretén donar la visió més completa possible de l’activitat que es realitza a Espanya en el camp de la catàlisi i la seua implicació en el desenvolupament sostenible de la indústria química i energètica”, resumeix José M. López Nieto, president de la Societat Espanyola de Catàlisi (SECAT). Per a això, l’organització ha preparat un complet programa científic que inclou a investigadors espanyols de primer nivell en el camp com Juan Ramón González Velasco (UPV/EHU); Joaquín Pérez Pariente (ICP-CSIC); Juan José Calvino (UCA); o Jesús Lázaro (CEPSA), entre altres.

L’ITQ en SECAT’21

Un altre dels ponents destacats és Avelino Corma, fundador de l’ITQ i premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científic i Tècnica, entre altres distincions. El científic castellonenc compleix 70 anys, i la celebració d’aquest congrés, el més important del país en el camp de la catàlisi, en la seu del ITQ és una manera de reconèixer la seua prestigiosa trajectòria.

Avelino Corma, ITQ, SECAT’21, catálisis,[/caption] A més, el centre que va fundar Corma a principis dels noranta “és una referència en l’àrea de catàlisi i nous catalitzadors, i manté un excel·lent nivell d’investigació fonamental i orientada”, sosté el seu actual director, Fernando Rey. “Gràcies al seu caràcter multidisciplinari, l’ITQ té la capacitat d’exercir de nexe d’unió entre la investigació i la indústria, ho ha permès que alguns dels seus desenvolupaments s’apliquen actualment tant en processos d’energia, refinament i petroleoquímica com en productes d’alt valor afegit”, finalitza Rei.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea