Inspiraciència és un concurs de relats d’inspiració científica. Es tracta d’una iniciativa que relaciona ciència i escriptura de manera lúdica, un espai obert per a pensar i imaginar la ciència des de la ficció. El concurs compta amb la col·laboració de diverses institucions i entitats, entre les quals es troba la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana

Inspiraciència, el concurs de relats d’inspiració científica, va tancar divendres passat, 9 de setembre, la seua XII edició en una gala presencial a la Residència d’Investigadors, a Barcelona, amb el lliurament dels premis i una actuació teatral preparada per a l’esdeveniment. L’acte es va emetre en directe i estarà disponible en el canal de la Residència.

Entre els 24 premis concedits, hi ha una majoritària de presència femenina (17 dones, dos terços del total de finalistes i guanyadors). En el cas del Premi d’Intel·ligència Artificial, sis dels set guanyadors són dones. Es van presentar al concurs fins a 455 relats procedents de tota la geografia espanyola i de Llatinoamèrica.

Es concedeixen premis institucionals a un guanyador i un finalista per cada categoria (adult i jove) i llengua (castellà, català, gallec i basc).

També s’han atorgat dos premis del públic, concedits per votació popular a través de la web i el premi especial De ciencias y las letras, que reconeix la implicació del professorat en el procés i elaboració dels relats presentats pel seu alumnat.

A més, es va atorgar el premi especial d’Intel·ligència Artificial a set relats centrats en aquesta temàtica. Aquest últim ha estat possible gràcies a la col·laboració de la xarxa AIHUB-CSIC.

El jurat ha destacat que tots els relats han abordat de manera clara i amb gran creativitat la temàtica de la intel·ligència artificial, plantejant molts d’ells un ritme i una tensió que t’atrapaven. A més, ressalten que és curiós que molts textos tracten de com les màquines ens dominaran i llevar el treball. Crec que reflecteix un de les pors que existeixen en la societat.

Entre els guanyadors, les temàtiques són ben diverses. Les desventures d’una molècula en clau d’humor de Sacadme de aquí de Francisco José Plou Gasca, de Madrid, és un dels relats guanyadors (guanyador en la categoria de castellà adult); al costat de la història detectivesca El fósil de la sala 22, de Silvia Tagarro Díaz, de Tres Cantos, Madrid (castellà jove); dues visions futuristes en La mecànica de la ment, de María Ángela Ontenient Lledó, de Crevillent, Alacant (català adult) i en Día 53 de 365, de Sofia German, de Lloret de Mar, Girona, (català jove).

També, la troballa d’una vacuna contra el càncer en Afrikako Emakume Miresgarriak, de Ane Rioboó González, de Gorliz, Biscaia (basc jove); el delicat retrat de la biologia de la vida i la mort en A ribeira do Mexillón, de Pedro Rodríguez Villar, de Nigrán, Pontevedra (gallec adult); i una ficció sobre la possibilitat de parlar amb els animals mitjançant artefactes electrònics i les seues conseqüències, en el relat O derradeiro cant, d’Abril Viqueira Pose, de Ordes, la Corunya (gallec jove). Davall es troba el llistat complet de relats guanyadors per categories.

Un projecte multicèntric

Inspiraciència està impulsada per la Delegació del CSIC a Catalunya, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i la col·laboració de nombroses persones i entitats. Compta amb el suport de Cultura Científica del CSIC, les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, Illes Balears, Comunitat de Madrid i Comunitat Valenciana, i diversos instituts de Catalunya, Euskadi, Extremadura, Galícia, Madrid i Illes Canàries.

A més, compta amb la col·laboració d’AIHUB-CSIC i de nombroses entitats culturals i científiques: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escola d’Escriptors; Associació d’Escriptores e Escriptors en Lingua Galega; Editorial Galàxia; Efervesciencia; Euskal Etxea -Centre Cultural Barcelona; Elhuyar Zientzia; Mètode- Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Investigació i Ciència; Biblioteques de Barcelona i Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya).

Llistat complet de premiats i finalistes per idiomes i categories

Euskera

Categoria Jove

Guanyadora: Ane Rioboó González (Gorliz, Vizcaya), pel relat “Afrikako Emakume Miresgarriak”.

Finalista: Irati Unibaso Laka, de Plentzia (Vizcaya), pel relat “Mundua aldatzekoIrati Unibaso Laka”.        

 

Categoria Adult

Guanyador, desert.

Finalista, desert.

 

Gallec

Categoria Adult

Guanyador: Pedro Rodríguez Villar, de Nigrán (Pontevedra), pel relat “A ribeira do Mexillón”

Finalista: Jorge Emilio Bóveda (Ourense), pel relat Logos Arena.

 

Categoria Jove

Guanyadora: Abril Viqueira Pose, de Ordes (A Coruña), pel relat “O derradeiro canto”.

Finalista: Daniela Rodríguez López, d’Ourense, pel relat “Os reemplazos”.

 

Català

Categoria adult

Guanyadora: María Ángela Ontenient Lledó, de Crevillent (Alacant), pel relat “La mecànica de la ment”.

Finalista: Patricia Marín (Barcelona), pel relat “Marques”.

 

Categoria jove

Guanyadora: Sofia German, de Lloret de Mar (Girona), pel relat “Dia 53 de 365”.

Finalista: Gerard Fondevila Carreras, de Terrassa (Barcelona), pel relat “Del fred a la freturança”.

 

Castellà

Categoria adult

Guanyador: Francisco José Plou Gasca (Madrid), pel relat “¡Sacadme de aquí!”

Finalista: María José Hernández López (Paterna, València), pel relat “La historia de tu vida”.

 

Categoria jove

Gyanyadora:  Silvia Tagarro Díaz, de Tres Cantos (Madrid), pel relat “El fósil de la sala 22”.

Finalista: Carmen Tolsá Martínez, de Ontinyent (València), pel relat “Corazón vs cerebro”.

 

Premi del públic

Categoria adult: Cucú. Cuento cuántico, de Martín Ernesto Troncoso, de Buenos Aires (Argentina). 

 

Categoria jove: Alegoría a la vida: lo posible, de Manuel Fernando Checeg Pinos i María Tebbane, ambdos de Mislata (València).

 

Premi especial De ciencias y de letras.

Per al professor Alfredo José Martínez Lorenzo, de l’IES Azud d’Alfeitamí, d’Alacant.

 

Premi especial d’Inteligència Artificial

Castellà adult: ‘Ladrubio Azul’ o el despertar a la humanidad de una fría inteligencia artificial, de Juan Suardíaz Muro, de Múrcia.

 

Castellà jove: ¿cómo es posible?, d’Emilia Lucía Gurisatti, de Buenos Aires (Argentina).

Català adult: Un mal presagi, de Maribel Martínez, de Sant Vicenç de Castellet (Barcelona).

Català jove: Ensenyem a estimar-te, d’Ariadna Argemí Ruiz, de Lloret de Mar (Girona).

Gallec adult: Eva: humanoide de compañía, de Belén Reija Otero, de Lugo. 

Gallec joven: Inda o que algoritmo falle…, de Brezo Verea Nieto, de Gondomar (Pontevedra).

Euskera joven: Phonden meategiak, de Nahikari Falces, de Plentzia (Biscaia).

Euskera adult: Desert.

 

Més informació: https://delegacion.catalunya.csic.es/inspiraciencia.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de família de guanyadors i finalistes d’Inspiraciència que van assistir a l’acte, acompanyats d’Inmaculada Aguilar, directora general de la FECYT (la sisena per l’esquerra, dempeus) i el delegat del CSIC a Catalunya, Luis Calvo (seté per l’esquerra, dempeus), i de Belén Gilarranz, responsable de Relacions Institucionals de la FECYT (primera per l’esquerra, dempeus).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea