L’enginyera agrònoma i doctora en microbiologia molecular dirigeix el laboratori de genòmica de l’expressió gènica a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-UV). En l’acte celebrat ahir també va ingressar l’enginyera industrial del CSIC Elena García Armada.

Les investigadores del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Ana Conesa Cegarra i Elena García Armada van prendre possessió ahir com a acadèmiques de número de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, en un acte presidit per la Reina que va comptar amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. Conesa és professora d’investigació del CSIC i lidera el laboratori de genòmica de l’expressió gènica a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València.

La Reial Acadèmia d’Enginyeria destaca que totes dues acadèmiques tenen enorme rellevància en les seues àrees de coneixement: Elena García Armada en el desenvolupament d’exoesquelets amb finalitats terapèutics i Ana Conesa Cegarra en la tecnologia aplicada a la genòmica. Els seus discursos d’ingrés van ser contestats per María Vallet Regí i Nuria Oliver Ramírez, respectivament. Amb l’ingrés d’Armada i Conesa són 6 les acadèmiques a la institució.

Ana Conesa Cegarra és professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes i professora de cortesia a la Universitat de Florida. És enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de València i doctora en microbiologia molecular per la Universitat de Leiden dels Països Baixos. Després de 10 anys investigant a Holanda va tornar a Espanya a l’Institut d’Investigacions Agràries de València amb el programa Ramón y Cajal de recuperació de talent. Posteriorment va ser directora del Laboratori de Genòmica de l’Expressió Gènica al Centre d’Investigació Príncep Felip de València.

Conesa ha desenvolupat la seua carrera investigadora dins de l’àmbit de la Biologia Computacional i la Bioinformàtica. El seu laboratori desenvolupa algorismes i programari per a l’anàlisi de dades transcriptòmics i multiòmics obtinguts per mètodes de seqüenciació massiva, els quals són utilitzats per a estudiar les bases moleculars de les malalties i de les característiques fenotípiques d’espècies d’interés agropecuari, industrial i mediambiental.

El seu grup d’investigació ha produït més de 20 eines bioinformàtiques que són utilitzades a tot el món. Conesa ha publicat més de 150 treballs de recerca que compten amb més de 30.000 cites i ha impartit cursos d’especialització bioinformàtica en cinc continents. Lidera múltiples projectes internacionals de creació de programari per a la genòmica i dirigeix actualment el consorci LongTREC, amb més de 20 grups d’investigació europeus i americans dedicat al desenvolupament de solucions computacionals i d’Intel·ligència Artificial per a les dades dels seqüenciadors de tercera generació.

Actualment és membre de l’equip directiu de la Societat Internacional de Biologia Computacional i component del GreenISCB, un moviment que impulsa pràctiques sostenibles en l’àmbit de la Biologia Computacional. A més, Conesa és cofundadora de l’empresa Biobam Bioinformatics, activa des de 2010, que desenvolupa programari amigable per a biòlegs i genetistes.

Elena García Armada

Doctora en Robòtica en 2009 per la Universitat Politècnica de Madrid i científica titular del CSIC al Centre d’Automàtica i Robòtica (CAR, CSIC-UPM). Va començar la seua trajectòria professional especialitzant-se en el disseny de robots orientats a la indústria, fins que en 2009 va conéixer a Daniela,​ una xiqueta que arran d’un accident de trànsit va quedar en un estat sever de tetraplegia. A partir d’aqueix moment el seu treball es va centrar en fabricar dispositius orientats a millorar les facultats físiques, contribuir a la rehabilitació i augmentar la mobilitat de xiquets que pateixen malalties neuromusculars degeneratives.

Les seues principals línies d’investigació abasten la millora en l’agilitat de la locomoció en quadrúpedes; la creació d’exoesquelets d’extremitats inferiors i ortesis actives; l’estabilitat dinàmica en robots caminants i la seua adaptació a terrenys complexos amb pertorbacions ambientals. Elena García Armada és fundadora de Marsi Bionics, spin-off​ del CSIC i la UPM l’objectiu de la qual és la investigació i creació d’exoesquelets pediàtrics.

Discurs d’Ana Conesa: Transcriptómica computacional: la Biología y la Ingeniería van del brazo en un viaje alucinante por la vida a nivel molecular.

Discurs d’Elena García: Los robots de mi vida.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Ana Conesa, durant el seu discurs d’ingrés en la Reial Acadèmia d’Enginyeria. Crèdits: RAING.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea