La professora d’investigació i directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) ha estat guardonada en la categoria de la Comunitat Valenciana

Ariadna Sitjà-Bobadilla, professora d’investigació de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la sal (IATS), centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), va rebre el passat divendres el Premi Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana, en la categoria de Comunitat Valenciana a un acte celebrat a Picanya. Aquest premi convocat per l’Ajuntament de Picanya, que aplega a la seua quarta edició, serveix per a reconéixer el treball de recerca elaborat per les dones valencianes.

En l’acte van participar Juan Fuster, delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, i Emilia Matallana, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular en l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-Universitat de València). A més, Josep Almenar Navarro, alcalde de Picanya, i Mar García Echevarría, coordinadora de programes educatius en Lavola, també van estar presents a l’entrega de premis.

En la categoria local, María Jesús Sanchis Sánchez i Julia Marí Guaita van rebre sengles premis. A aquesta última, també se li va concedir una ajuda a la seua investigació. A més, la doctora Regina Monsalve Mayans va ser condecorada amb el Premi Especial Honorífic d’aquesta edició.

Els Premis Concepción Aleixandre reten homenatge a la científica valenciana nascuda l’any 1862 que va saber combinar la medicina ginecològica amb la pedagogia. Va treballar com a metgessa titular a l’Hospital de la Princesa de Madrid i com a metgessa de la beneficència provincial de la Casa de Maternitat i Inclusa.

La científica valenciana va combinar el seu treball amb la publicació d’importants investigacions relacionades amb l’àmbit de la ginecologia. Es va formar a la Universitat de València i és considerada una de les científiques més prominents del nostre país per la publicació d’obres per a millorar la salut i higiene de la dona.

Totes les dones científiques que es presenten als Premis Concepción Aleixandre són incorporades al Mapa de les Científiques Valencianes, l’objectiu del qual és ser una eina de visibilització que mostra el treball de les dones científiques que es dediquen a la investigació.

Trajectòria

Ariadna Sitjà-Bobadilla és professora d’investigació del CSIC a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) de Castelló. És doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona (1991). Va iniciar la seua etapa postdoctoral en la University of Guelph (Canadà), on va investigar sobre un dels paràsits que més afecten els salmònids tant silvestres com cultivats, el hemoflagelado Cryptobia salmositica.

En l’actualitat, lidera el grup de Patologia de Peixos de l’IATS, labor que va començar l’any 2010. Entre les seues tasques de gestió cal destacar els quatre anys com a adjunta a la coordinació de l’àrea de Ramaderia i Pesca de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva, dedicant-se a les sol·licituds de Sanitat en aqüicultura. És directora de l’IATS des d’octubre de 2019.

Amb més de tres dècades d’experiència dedicades a la investigació i l’aqüicultura, Sitjà-Bobadilla ha publicat més de 150 articles en revistes indexades. També és autora de diversos capítols de llibre i monografies (índex H = 42). Ha liderat nombrosos projectes d’investigació nacionals i internacionals, destacant la coordinació del projecte europeu H2020 ParaFishControl.

En el seu àmbit disciplinar, les seues investigacions se centren, fonamentalment, en malalties parasitàries, amb èmfasis en la patologia, la relació paràsit-hoste, la resposta immunitària i com es veuen afectades per intervencions nutricionals i diferents factors estressants.

Més informació:

Enllaç a la resolució dels premis.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Ariadna Sitjà-Bobadilla, premi Concepción Aleixandre a la Dona Científica Valenciana, en la categoria de Comunitat Valenciana 2022, al moment de recollir el guardó.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea