La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana ha col·laborat, un any més, en el concurs Inspiraciència, entre altres entitats culturals i científiques

Inspiraciència, el certamen de relats d’inspiració científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en el qual participa la Delegació de la Comunitat Valenciana, va tancar divendres passat la seua XIII edició en una gala celebrada al Teatre Filharmònica d’Oviedo. L’esdeveniment, que va poder seguir-se en directe a través del seu canal de Youtube, va incloure el lliurament de premis dels relats guanyadors, intervencions d’autoritats i sketches humorístics a càrrec del grup Big Van Ciencia.

En total, es van entregar 27 premis a les autores (20 d’ells han anat a parar a dones) i autors dels relats guardonats, seleccionats entre els 341 presentats. En aquesta edició han destacat, sobretot entre els participants joves, les temàtiques futuristes relacionades amb el canvi climàtic, normalment amb una visió pessimista i de profunda preocupació respecte a les seues conseqüències. Igualment, es van rebre molts relats de ciència-ficció i sobre l’espai. No obstant això, entre els relats guanyadors, les temàtiques van ser molt diverses.

L’acte va estar organitzat per la Delegació del CSIC a Catalunya i la Delegació del CSIC a Astúries, amb suport de l’Ajuntament d’Oviedo, i va comptar amb la participació de Leticia González Álvarez, regidora d’Economia, Transformació Digital i Polítiques Socials; David Álvarez Menéndez, regidor de Cultura; Luis Calvo, delegat del CSIC a Catalunya; i Adolfo Fernández, director del Centre d’Investigació en Nanomaterials i Nanotecnologia del CSIC.

Premis, relats guanyadors i temàtiques

Entre els 27 guardons entregats hi ha 16 premis institucionals, concedits a les persones guanyadores i finalistes en cada categoria (Adult i Jove) i llengua (castellà, català, gallec i basc) del certamen; dos premis del públic, elegits per votació popular, a través de la web d’Inspiraciència; el premi De ciencies y de letras, que reconeix la implicació del professorat en el procés i elaboració dels relats presentats pel seu alumnat; i huit premis especials (un per cada categoria i idioma) per relats centrats en l’Arqueologia.

En castellà, han resultat guanyadors institucionals els relats Inmortalis (categoria Jove), de Lydia Gallego Sánchez-Toril (Monreal del Camp, Terol), que mescla mitologia i ciència-ficció, i Bucle (Adult), de Javier Castelló Martí (València), un original relat interdisciplinari sobre viatges en el temps.

En Arqueologia, el jurat ha destacat l’abordatge d’una història familiar a través dels jaciments arqueològics en Un niño muy curioso (Jove), de Lucía Viñas García (Valladolid), relat que també ha estat premiat en la votació popular. D’altra banda, la combinació i maneig dels temps i l’evocació a sensacions ha convertit a Veo cosas maravillosas, de Félix Cuadrado Bases (Valladolid), en el guanyador en la categoria Adult.

En català, el premi institucional Jove ha sigut per a Visc amc un llaç rosa, d’Ada Vadillo Martí (Aielo de Malferit, València), que aborda el càncer d’una manera molt personal, i el relat de Xavier Cardús i Lleida (Barcelona) Intel·ligències, una àcida reflexió sobre la intel·ligència artificial, ha rebut el premi en la categoria Adult.

En Arqueologia, el jurat ha premiat Un passat molt present (Jove), de Lorna Navallas Vidal (Barcelona), per la seua posada en valor del passat, i el divertit informe de seguiment de Operació (des)coberta (Adult), de Bàrbara Bonora Soriano (València).

En euskera, el premi de la categoria institucional Jove ha estat per al relat Zergatik daukagu gure gurasoen antza?, d’Ainhize Portes García (Bilbao), que aborda la genètica a través d’una història personal d’adopció. En la categoria Adult, el guanyador ha estat Begirada Lausoak, d’Iñigo Legorburu Arregui (Hernani, Guipúscoa), per una cura i agradable relat que mostra la quotidianitat de la ciència.

En el premi especial d’Arqueologia, en categoria Jove s’ha premiat Arkeologia arriskutsua, de Miren Mondragon (Dima, Biscaia), sobre les aventures d’un arqueòleg, i en la categoria Adult a Irulegi, d’Aitziber Miguel Oyarbide (Alsasua, Navarra), per aconseguir que el lector s’interesse per la ciència.

En gallec, t’, de Carla Dopazo Pavó (A Corunya), que porta la vanitat i la superficialitat a l’extrem, ha estat el relat guanyador del premi institucional Jove, mentre que Pedra, àrea, balea, de Noelia Rodríguez Ramos (Tui, Pontevedra), un text divertit i amb elements populars gallecs, ho ha sigut en la categoria Adult.

En Arqueologia, l’aventura nocturna de E foise a luz, de Daniela Pedrosa Martínez (Melide, A Corunya), ha guanyat en la categoria Jove, i la història amb ARN d’O voo dunha bolboreta, de Javier García Bello (Sada, A Corunya), en l’Adult.

Ademés, Billete a Svalbard de Marina Palancar Larena (Villalbilla, Madrid) ha guanyat el premi del públic en la modalitat Adult i Natàlia Alcover Fortuny (Terrassa, Barcelona), de la Escola Augusta de Barcelona, ha estat la docent premiada amb el premi De ciencias y de letras per la seua interdisciplinarietat i detallada explicació del procés de treballar els relats a l’aula.

Entitats col·laboradores

Inspiraciència és un concurs impulsat des de la Delegació del CSIC a Catalunya en el qual també col·labora la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC. En aquesta edició, la col·laboració de la xarxa ArchaeologyHub del CSIC ha fet possible el premi especial en Arqueologia. El certamen pot realitzar-se gràcies a la implicació del personal de les delegacions, centres i instituts del CSIC a Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia, País Basc, Comunitat Valenciana i Comunitat de Madrid.

Les següents entitats culturals i científiques també col·laboren en el certamen: Principia; Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès; Escola d’Escriptors; Associació d’Escriptores e Escriptors en Lingua Galega; Editorial Galàxia; Elhuyar Fundazioa; Mètode – Revista de Difusió de la Investigació de la Universitat de València; Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Biblioteques de Barcelona; Efervesciencia – Radi Galega.

 

Llistat complet de premiats i finalistes per idiomes i categories

Euskera

Categoria Jove
Guanyadora: Ainhize Puertas García (Bilbao), pel relat Zergatik daukagu gure gurasoen antza?
Finalista: Oihane Sainz-Maza Cobos (Berango, Biscaia), pel relat Hiesaldi matematiko handia.        

Categoria Adult
Guanyador: Iñigo Legorburu Arregui (Hernani, Guipúscoa), pel relat Begirada Lausoak.
Finalista: Leire Enzunza Atxa (Bilbao), pel relat Kontraerasoa.        

Gallec

Categoria Adult
Guanyadora: Noelia Rodríguez Ramos (Tui, Pontevedra), pel relat Pedra, area, balea.
Finalista: Isabel Pose Torrado (Ordes, A Coruña), pel relat A pel de Aurora.

Categoria Jove
Guanyadora: Carla Dopazo Pavón (A Coruña), pel relat t’.
Finalista: Ingrid Guldrís Hortas (Santiago de Compostel·la), pel relat Golfomusgo.

Català

Categoria Adult
Guanyador: Xavier Cardús i Lleida (Barcelona), pel relat Intel·ligències.
Finalista: María Marín Vilar (Barcelona), pel relat Desídia tèrmica.

Categoria Jove
Guanyadora: Ada Vadillo Martí (Aielo de Malferit, Valencia), pel relat Visc amb un llaç rosa.
Finalista: Brian Bach Cos (Cambrils, Tarragona), pel relat Les creus.

Castellà

Categoria Adult
Guanyador: Xavier Cardús i Lleida (Valencia), pel relat Bucle.
Finalista: Ignacio Tosar Bacarizo (A Coruña), pel relat Azul sobre fondo rojo.

Categoria Jove
Guanyadora:  Lydia Gallego Sánchez-Toril (Monreal del Campo, Terol), pel relat Inmortalis.
Finalista: Sara Redondo Vázquez (Madrid), pel relat Huelga de cerilleras.

Premi del públic
Categoria Adult: Marina Palancar Larena (Villalbilla, Madrid), pel relat Billete a Svalbard.
Categoria Jove: Lucía Viñas García (Valladolid), pel relat Un niño curioso.

Premi especial De ciencias y de letras
Per a la docent Natàlia Alcover Fortuny, de l’Escola Augusta de Barcelona.

Premi especial d’Arqueologia
Castellà Adult: Félix Cuadrado Basas (Valladolid), pel relat Veo cosas maravillosas.
Castellà Jove: Lucía Viñas García (Valladolid), pel relat Un niño curioso.
Català Adult: Bárbara Bonora Soriano (Valencia), pel relato Operació (des)coberta.
Català Jove: Lorna Navallas Vidal (Barcelona), pel relat Un passat molt present.
Gallec Adult: Javier García Bello (Sada, A Coruña), pel relat O voo dunha bolboreta.
Gallec Jove: Daniela Pedrosa Martínez (Melide, A Coruña), pel relat E foise a luz.
Euskera Jove: Miren Mondragon (Dima, Biskaia), pel relat Arkeologia arriskutsua.
Euskera Adult: Aitziber Miguel Oyarbide (Alsasua, Navarra), pel relat Irulegi.

Tots els relats poden llegir-se en: https://inspiraciencia.es/es/

Vídeo lliurament de premis: Enllaç.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de família del lliurament de premis d’Inspiraciència 2023 al Teatre Filharmònica d’Oviedo.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea