L’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal ha organitzat a la Casa de la Ciència del CSIC a València una jornada per presentar la investigació que es realitza al projecte ThinkInAzul

En el marc del Dia de l’Aqüicultura, que se celebra el 30 de novembre, l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha organitzat avui una jornada destinada a apropar el públic diversos aspectes de l’aqüicultura, des de la problemàtica de les espècies amenaçades i la seva conservació fins als desafiaments de l’anomenada ‘economia blava’. L’esdeveniment s’ha celebrat a la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència del CSIC a València, i va servir per presentar algunes de les iniciatives de recerca que es desenvolupen dins del projecte ThinkInAzul de la Comunitat Valenciana, que coordina l’IATS -CSIC.

La jornada va consistir en una sèrie de xerrades breus realitzades per personal investigador que participa al projecte ThinkInAzul de la Comunitat Valenciana, un dels Plans Complementaris d’R+D+i on col·laboren el Govern d’Espanya i les comunitats autònomes. ThinkInAzul s’enquadra en el programa de Ciències Marines, finançat en conjunt amb un total de 53,7 milions d’euros que, en el cas de la Comunitat Valenciana, puja a 10 milions. El finançament procedeix de fons del programa NextGenerationEU de la Unió Europea.

El delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, que ha presentat la jornada per videoconferència, ha destacat la participació del CSIC als Plans Complementaris d’R+D que es desenvolupen a la Comunitat Valenciana, que suposa gairebé un 22% de la finançament total a les cinc àrees on es desenvolupen (Ciències Marines; Comunicació quàntica; Agroalimentació; Astrofísica i física d’altes energies; i Materials avançats). A més, Fuster ha volgut agrair a l’IATS la tasca desenvolupada des de la creació per promoure l’aqüicultura sostenible.

Així mateix, a la jornada hi ha assistit Rafael Sebastián, director general de Ciència i Investigació de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, que ha posat de manifest la rellevància de l’esdeveniment a causa de l’arrelament de l’aqüicultura a les nostres tradicions i atès que es tracta de un sector vital per a la nostra regió. “La Comunitat Valenciana es troba a l’avantguarda de l’aqüicultura responsable i n’és una bona mostra la nostra participació en el projecte ThinkInAzul, amb un pressupost de 10 milions d’euros en total, 8 provinents del programa Next Generation i 2 milions que aporta la Generalitat Valenciana”, ha assenyalat Sebastián.

Per la seva banda, Jaume Pérez-Sánchez, professor d’investigació del CSIC a l’IATS i coordinador del projecte ThinkInAzul, ha destacat la important participació de la comunitat científica en aquesta iniciativa, que a la Comunitat Valenciana és un consorci constituït per 39 grups de recerca amb més de 370 investigadors del CSIC, Universitat d’Alacant, Universitat Politècnica de València, Universitat de València, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Jaume I i Universitat Catòlica de València.

ThinkInAzul a la Comunitat Valenciana està organitzat en 8 paquets de treball, un de coordinació i 7 de recerca, amb més de 80 tasques lligades a tres línies d’actuació establertes al Pla Nacional: Monitorització i Observació del Litoral i Medi Marí; Aqüicultura; i Economia Blava. Cadascun dels paquets de treball està coordinat per un o dos investigadors, designats segons criteris d’excel·lència científica, igualtat de gènere i equilibri territorial.

Les xerrades van abordar temes d’actualitat al camp de l’aqüicultura, on Espanya és el principal productor de la Unió Europea. La Comunitat Valenciana va produir el 2022 gairebé 14.000 tones, un 10% més que l’any anterior, i lidera la producció d’espècies com a daurada i corvina. A més, la jornada va servir per acostar la investigació en aqüicultura al ciutadà. Els temes van abastar des de la problemàtica de les espècies amenaçades i la conservació de les mateixes, fins a la percepció social de l’aqüicultura i els nous reptes que enfronta aquesta activitat dins de l’economia blava, que genera a Europa 95,4 milions de llocs de treball i un valor afegit de 500.000 milions d’euros l’any.

 

 

Més informació:
https://delegacion.comunitatvalenciana.csic.es/evento/dia-de-la-acuicultura-2023
https://thinkinazul.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment inicial de la jornada de conferències amb motiu del Dia de l’Aqüicultura 2023. D’esquerra a dreta, Jaume Pérez-Sánchez, professor de recerca del CSIC a l’IATS i coordinador del projecte ThinkInAzul; Rafael Sebastián, director general de Ciència i Investigació de la Conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació, i María Jesús Añón, gerent de la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea