La Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana organitza el cicle de conferències Las múltiples caras del cambio climático, que s’inclou al programa Què sabem de…?

Segons Nacions Unides, el canvi climàtic fa referència a la variació a llarg termini de les temperatures i els patrons climàtics del planeta. Aquests canvis poden ser naturals, però a l’últim segle s’han atribuït principalment a l’activitat humana, especialment a l’ús de combustibles fòssils.

En els darrers anys el concepte de canvi climàtic s’ha popularitzat enormement a les nostres vides a través de la difusió mediàtica, campanyes de conscienciació i esdeveniments climàtics extrems evidents. Documentals, informes científics i activisme ambiental han augmentat la visibilitat del problema.

En aquest cicle volem posar de manifest la influència del canvi climàtic en diferents facetes que tenen un impacte directe a l’activitat econòmica, el benestar social i el medi ambient, de la mà d’experts en cadascuna de les matèries.

Jorge Olcina (UA) i Diego Kersting (IATS, CSIC) parlaran de com el canvi climàtic afecta l’àrea del mar Mediterrani. La conferència de Jorge Olcina tractarà dels seus efectes en l’activitat econòmica i en la vida a les ciutats de les zones costaneres i de la necessitat de desenvolupar mesures d’adaptació amb el suport de les institucions. Diego Kersting centrarà la seva presentació en els canvis en els ecosistemes marins com es deriva de les observacions a la reserva marina de les Illes Columbretes. César Azorín (CIDE, CSIC-UV-GVA) crida la nostra atenció sobre la influència del canvi climàtic en el vent, aquest altre element que té un paper fonamental en el desenvolupament socioeconòmic i que té un alt impacte mediambiental. Carmen Alonso (IETcc, CSIC) presentarà resultats de recerca dedicats a la millora de l’habitabilitat als edificis, amb un ús eficient i sostenible dels recursos, que ajuden a millorar la vida de les persones a les ciutats. Immaculada Martínez-Zarzoso (UJI, Univ. Göttingen) parlarà del desplaçament humà com a conseqüència del canvi climàtic, podent entendre la migració com una acció dadaptació, i considerant els reptes i oportunitats daquests desplaçaments. Ana Moreno (IPE, CSIC) i Graciela Gil (IPE, CSIC) explicaran com l’estudi dels climes passats ens informa dels mecanismes naturals de canvi climàtic, i analitzaran les causes de l’actual canvi global i el seu efecte en un futur a curt i mitjà termini.

Finalment, ens agradaria destacar que aquest cicle es realitzarà en dues seus diferents, a la Casa de la Ciència del CSIC a València (Carrer Ballia 1, Plaça de la Verge) i al Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana ( Plaça de l’Hort dels Corders, 4), en col·laboració amb la Universitat Jaume I (UJI).

Ana Gómez Peris (IATS, CSIC) y Teresa Blasco Lanzuela (ITQ, CSIC-UPV), organitzadores del cicle.

PROGRAMA:

– Dijous 18 de gener. Jorge Olcina (UA). Cambio climático en el litoral mediterráneo español: la necesidad de adaptaciónLloc: Casa de la Ciència del CSIC a València.

 

 

– Dijous 25 de gener. Diego Kersting (IATS, CSIC). Cambio climático en el medio marino: 20 años de estudio en las Islas ColumbretesLloc: El Menador, espai cultural, Castelló de la Plana.

 

 

– Dijous 1 de febrer. César Azorín (CIDE, CSIC-UV-GVA). El viento, el elemento olvidado del sistema climáticoLloc: Casa de la Ciència del CSIC a València.

 

 

– Dijous 8 de febrer. Ana Moreno (IPE, CSIC) / Graciela Gil (IPE, CSIC). Cambios climáticos pasados y cómo informan la emergencia climática actualLloc: Casa de la Ciència del CSIC a València.

 

 

– Dijous 15 de febrer. Inmaculada Martínez-Zarzoso (UJI). Cambio climático y migraciones internacionales. Lloc: El Menador, espai cultural, Castelló de la Plana.

 

 

– Dijous 22 de febrer. Carmen Alonso. (IETcc, CSIC). Cambio climático y regeneración urbana. Mejoras en la eficiencia energética y habitabilidad en los edificiosLloc: Casa de la Ciència del CSIC a València.

 

 

Totes les conferències comencen a les 19 hores. Entrada lliure fins a completar aforament. Es poden seguir en directe a través del nostre canal a YouTube: www.youtube.com/casadelacienciacsicvalencia

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea