La presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, i el rector de la UMH, Juan José Ruiz, van participar en la visita al centre d’excel·lència alicantí, referent en la investigació del cervell en Espanya

L’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, va rebre ahir la visita del ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública, José Luis Escrivá Belmonte, que s’ha desplaçat fins a Alacant amb l’objectiu de conéixer de primera mà les instal·lacions d’aquest centre d’investigació d’excel·lència i diversos dels projectes d’innovació que s’estan desenvolupant gràcies al suport de la Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

El ministre va ser rebut pel rector de la UMH, Juan José Ruiz, la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, i l’equip directiu de l’IN. També van acudir a la visita el vicerector d’Investigació i Transferència de la UMH, Ángel Carbonell, el vicepresident d’investigació científica i tècnica del CSIC, José María Martell, i el delegat Institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster. Després d’una reunió inicial, en la qual el director de l’IN, Ángel Barco, va presentar les principals línies d’investigació de l’institut, la comitiva va realitzar un recorregut per diversos laboratoris i instal·lacions.

La comitiva va visitar el laboratori Biomarcadors d’Imaging Traslacional del Departament Neurobiologia Molecular i Neuropatologia, on la investigadora principal d’aquest laboratori, Silvia De Santis, va mostrar diversos treballs realitzats en les seues instal·lacions. El seu grup d’investigació es centra en el desenvolupament, l’optimització i l’aplicació d’eines d’imatge per ressonància no invasives i innovadores, amb un enfocament traslacional que siguen de rellevància tant en investigació bàsica com en l’àmbit clínic. Un exemple és el projecte ‘MREASI’, el desenvolupament d’un algorisme de Deep Learning per a obtindre imatges avançades d’MRI en entorn clínic.

També van visitar el laboratori Mecanismes de control del creixement i càncer del Departament de Neurobiologia del Desenvolupament. La seua investigadora principal, María Domínguez, va mostrar el treball que realitzen en el marc del projecte ‘AGEGEROP’, l’objectiu del qual és accelerar el descobriment d’agents geroprotectors, és a dir, intervencions amb capacitat per a previndre, retardar o revertir l’envelliment. L’equip investiga intervencions geroprotectores per a previndre la fragilitat en persones que han patit malalties acceleradores de l’envelliment, com el càncer o el COVID19. Per a això, empren la mosca de la fruita com a model animal, una plataforma automatitzada per a l’anàlisi de la conducta i eines d’intel·ligència artificial.

Investigació sobre alzheimer, trastorns de l’atenció i ceguesa

A continuació van visitar el laboratori Plasticitat de les xarxes neuronals del Departament de Neurobiologia Cel·lular i de Sistemes, dirigit pels investigadors Encarnación Marcos i Santiago Canals. En aquestes instal·lacions han pogut conéixer el projecte ‘AppZheimer’, l’objectiu del qual és la creació d’un programari que puga ser emprada per qualsevol persona, a casa o en centres especialitzats, que envie resultats processats a professionals sanitaris per a ajudar en la presa de decisions mèdiques i contribuir a la detecció precoç de l’Alzheimer, anticipant així les teràpies cognitives i farmacològiques.

El ministre Escrivá també ha pogut conéixer de primera mà el desenvolupament de la spin-off Newmanbrain, companyia fundada pels investigadors Carlos Belmonte, el primer director de l’IN, i Joaquín Ibáñez, professor i director del Departament de Fisiologia de la UMH. Newmanbrain ha desenvolupat un aparell de diagnòstic de trastorns de l’atenció, no invasiu, basat en imatge per infrarojos i anàlisis mitjançant IA.

A més, van visitar també el laboratori Desenvolupament, Plasticitat i Reprogramació de Circuits Sensorials, on Guillermina López-Bendito, investigadora principal i directora del Departament Neurobiologia del Desenvolupament, els va mostrar les instal·lacions. L’objectiu general d’aquest laboratori és comprendre els mecanismes cel·lulars i moleculars implicats en la guia axonal dels principals tractes axonals del sistema nerviós central dels mamífers. El seu treball aspira a llarg termini a reparar connexions neuronals defectuoses en pacients amb defectes sensorials com la ceguesa.

Després de la visita de les instal·lacions, ha tingut lloc una trobada amb el personal investigador de l’Institut de Neurociències en el qual van participar també diversos representants del personal en formació, així com del personal tècnic i de gestió.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de grup durant la visita de José Luis Escrivá Belmonte, ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública, a l’Institut de Neurociències (IN, CSIC – Universitat Miguel Hernández). Crèdits: IN.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea