Alexandra Velty ha sigut seleccionada campiona d’Espanya d’aquests prestigiosos premis per un article sobre l’ús de zeolites i materials mesoporosos per a convertir el CO en combustibles i altres productes químics essencials per a la nostra vida quotidiana

Alexandra Velty, investigadora de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut triada campiona a Espanya de la segona edició del premi internacional Frontiers Planet. Aquest guardó, impulsat per la Frontiers Research Foundation, reconeix el treball de científiques i científics de tot el món que contribueixen a assegurar el futur del planeta. Els guanyadors i guanyadores nacionals s’han donat a conéixer hui, en el marc del Dia Mundial de la Terra, que se celebra cada 22 d’abril amb l’objectiu de conscienciar sobre els problemes ambientals que afecten el planeta.

Alexandra Velty ha sigut seleccionada pel jurat com a campiona a Espanya d’aquests prestigiosos premis, gràcies al treball desenvolupat juntament amb el professor Avelino Corma a l’Institut de Tecnologia Química, centrat en el disseny molecular de catalitzadors sòlids i l’anàlisi dels mecanismes de reacció. L’article premiat destaca el potencial de l’ús de zeolites i materials mesoporosos ordenats per a convertir el CO₂ en combustibles i altres productes químics essencials per a la nostra vida diària.

Clau per a la descarbonització del planeta

La investigació realitzada pel grup Disseny molecular de catalitzadors no sols impulsa el desenvolupament de processos sostenibles basats en la conversió de materials renovables com la biomassa i el diòxid de carboni, sinó que exerceix un paper fonamental en la descarbonització global i l’impuls d’un desenvolupament sostenible.

“La catàlisi exerceix un paper crucial en la nostra vida quotidiana, i ho serà més en un futur, especialment per a la producció d’energia, aigua potable, aliments i en la indústria química. Aquesta investigació s’emmarca en els principis de la química verda i la química circular”, destaca Alexandra Velty.

El treball premiat ressalta el potencial de les zeolites i dels materials mesoporosos ordenats en la conversió del diòxid de carboni -el principal gas d’efecte d’hivernacle- en combustibles i productes químics essencials per a la nostra vida quotidiana, com ara metà, metanol, gas de síntesi, així com la producció d’intermedis per a plàstics, fàrmacs, solvents i agroquímics. “Representa una estratègia clau per a la descarbonització del planeta”, assenyala Alexandra Velty, qui afig que “rebre aquest premi representa un gran reconeixement a la labor realitzada pel nostre grup en el disseny molecular de catalitzadors sòlids per al desenvolupament de processos químics verds i sostenibles”.

En la seua segona edició, el premi ha comptat amb la participació de 20 acadèmies de ciències i 475 destacades universitats i institucions d’investigació de 43 països i un jurat independent de 100 experts en sostenibilitat, presidit per Johan Rockström, director del Potsdam Institute for Climate Impact Research (Alemanya). En total, el jurat ha concedit 23 premis nacionals, d’entre els que eixiran tres guanyadors internacionals, que es donaran a conéixer el pròxim 26 de juny, en una cerimònia que se celebrarà en Villars-sud-Ollon (Suïssa).

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Alexandra Velty, investigadora de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV), campiona del Frontiers Planet Prize per Espanya.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea