Aqüicultura d’Espanya (CEAE) és una iniciativa d’APROMAR, l’Associació Empresarial de l’Aqüicultura d’Espanya, posada en marxa per a fomentar un major coneixement de l’activitat aqüícola per part de la ciutadania del nostre país

Ariadna Sitjà-Bobadilla, professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) de Castelló, ha estat nomenada membre del Comité d’Experts de l’Aqüicultura d’Espanya (CEAE), una iniciativa d’APROMAR, l’Associació Empresarial de l’Aqüicultura d’Espanya, posada en marxa per a fomentar un major coneixement de l’activitat aqüícola per part de la ciutadania del nostre país.

A més d’Ariadna Sitjà-Bobadilla, formen aquest comité Dolors Furones, llicenciada en Ciències amb grau en Microbiologia, premi extraordinari, per la Universitat d’Illes Balears (UIB); Rosaura Leis, professora titular de Pediatria a la Facultat de Medicina (Universitat de Santiago de Compostel·la); Aurelio Ortega, doctor en Biologia per la Universitat de Múrcia, i Morris Villarroel, llicenciat en Bioquímica i doctor en Biologia per la Universitat de McGill (Mont-real, Canadà). Es tracta d’un grup multidisciplinari de cinc figures amb un recorregut de dècades en la professió, quallat de reconeixements i èxits científics.

A través de CEAE, Aqüicultura d’Espanya posa de manifest el suport de la ciència espanyola i de primer nivell a l’activitat aqüícola. Un suport fruit d’anys d’investigació en les seues diferents àrees de coneixement. Els integrants del comité ocupen llocs de responsabilitat en organismes públics d’investigació i docència, com el CSIC i les universitats Politècnica de Madrid o la de Santiago de Compostel·la. Junts formen un pilar essencial en la generació de continguts avalats per l’experiència, el saber i la transparència.

La cria d’espècies aquàtiques representa un pilar essencial en el futur de l’alimentació de la Humanitat. Cap altra activitat agropecuària pot proporcionar-nos els aliments amb omega3 i proteïna d’alta qualitat biològica, amb les ràtios de qualitat, salut, excel·lència organolèptica, eficiència i sostenibilitat que ens brinda el seu cultiu en el mitjà aquàtic.

Milers de quilòmetres de costes marines, de llits fluvials i superfícies lacustres converteixen a Espanya en un país amb unes condicions excel·lents per a apostar hui per la que serà l’alimentació del futur. Fruit de la vocació innovadora d’aquest sector, es milloren constantment tots els passos del procés productiu que porta des de les freses fins al peix final. Gràcies a això, en les pescateries podem gaudir tot l’any de la gran varietat d’espècies aquàtiques cultivades al nostre país.

Un ventall de possibilitats a l’hora d’elaborar receptes per a totes les franges poblacionals, amb la màxima seguretat alimentària, garantida per l’origen nacional. Suposa una ajuda imprescindible per a configurar una dieta saludable i equilibrada a l’abast de tot el món.

Ariadna Sitjà-Bobadilla

Ariadna Sitjà-Bobadilla és professora d’investigació del CSIC a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) de Castelló. És doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona (1991). Va iniciar la seua etapa postdoctoral en la University of Guelph (Canadà), on va investigar sobre un dels paràsits que més afecten els salmònids tant silvestres com cultivats, el hemoflagelado Cryptobia salmositica.

En l’actualitat, lidera el grup de Patologia de Peixos de l’IATS, labor que va començar l’any 2010. Entre les seues tasques de gestió cal destacar els quatre anys com a adjunta a la coordinació de l’àrea de Ramaderia i Pesca de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva, dedicant-se a les sol·licituds de Sanitat en aqüicultura. És directora de l’IATS des d’octubre de 2019.

Amb més de tres dècades d’experiència dedicades a la investigació i l’aqüicultura, Sitjà Bobadilla ha publicat més de 150 articles en revistes indexades. També és autora de diversos capítols de llibre i monografies (índex H = 42). Ha liderat nombrosos projectes d’investigació nacionals i internacionals, destacant la coordinació del projecte europeu H2020 ParaFishControl.

En el seu àmbit disciplinar, les seues investigacions se centren, fonamentalment, en malalties parasitàries, amb èmfasis en la patologia, la relació paràsit-hoste, la resposta immunitària i com es veuen afectades per intervencions nutricionals i diferents factors estressants.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de grup del Comité d’Experts de l’Aqüicultura a Espanya. D’esquerra a dreta: Aurelio Ortega, Dolors Furones, Morris Villarroel, Rosaura Leis i Ariadna Sitjà-Bobadilla. Crèdits: Aqüicultura d’Espanya.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea