L’esdeveniment de clausura ha comptat amb la presència de representants polítics de les Corts i ajuntaments, i membres de la comunitat científica de les universitats de la Comunitat i centres de recerca

L’associació Ciència al Parlament va presentar dilluns passat al Jardí Botànic de la Universitat de València les conclusions del primer programa d’aparellament ciència-política a nivell regional a la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa, que es realitza en el marc del programa Science Meets Regions que finança el Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea (Joint Research Center), ha estat desenvolupada al llarg del 2023 per l’associació Ciència al Parlament en estreta col·laboració amb la Xarxa d’Universitats per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID).

El programa ha comptat amb la participació de 12 científics i científiques de les set universitats que componen el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), RUVID i el teixit innovador de la Comunitat Valenciana, i 14 càrrecs electes entre els quals destaquen diputats autonòmics en Les Corts Valencianes, alcaldes i regidors de les tres províncies d’aquesta comunitat.

Oksana Udovyk, investigadora del CSIC a l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO, CSIC – Universitat Politècnica de València), ha participat en aquest programa d’aparellament Science Meets Regions Comunitat Valenciana 2023: Transició verda i sostenibilitat. Udovyk ha treballat amb Antonio González, batle d’Almussafes i membre del PSPV-PSOE.

Les parelles, que es van donar a conèixer al mes de novembre, han estat compartint experiències per connectar els dos mons. El personal científic va poder passar diverses jornades coneixent el funcionament de les Corts, els ajuntaments, alhora que interessant-se per les necessitats i els reptes a què s’enfronten els diputats i els alcaldes en la presa de decisions. Alhora, el personal polític ha participat del dia a dia dels investigadors, visitant laboratoris, participant en activitats educatives, i fins i tot en alguna classe universitària i conferència científica.

La iniciativa ha estat molt ben rebuda tant al món de la política com al de la ciència i ha servit per ressaltar la necessitat de crear canals de comunicació fluida entre ciència i política.

Eduardo Oliver, president de l’associació Ciència al Parlament i investigador del CSIC, durant la presentació de l’esdeveniment va explicar que “tant a polítics com a científics ens mou un fort sentiment de servei públic per solucionar els problemes de la societat. Tot i això, sovint parlem llenguatges i seguim normes molt diferents. Per això cal trobar punts de trobada per conèixer-nos i trencar barreres i prejudicis.

El president de RUVID i vicerector de recerca de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo, va ser l’encarregat del tancament institucional del programa i parafrasejant la científica Rosalind Franklin va afirmar que “Ciència, Vida i Política no poden ni han d’estar separades. Per això, iniciatives com Ciència al Parlament aporten el valor necessari perquè aquest acostament es produeixi”. També va animar la resta de comunitats a sumar-se a aquesta nova forma de treballar i relacionar-se per al progrés i benestar de la societat en la seva totalitat.

Durant la taula rodona, tots els participants van destacar que l’experiència els ha ajudat a estrènyer llaços entre els dos mons i que ha obert nous canals de comunicació que facilitin poder recolzar-se a les universitats de la comunitat per a la presa de decisions. Els polítics, alhora, van ressaltar la importància de la ciència en l’elaboració de polítiques públiques i van reflexionar sobre la importància d’institucionalitzar aquests esforços i fins i tot donar suport a la creació d’una oficina d’assessorament a les Corts, tal com ja passa des del 2021 a el Congrés dels Diputats, amb l’Oficina de Ciència i Tecnologia, la creació del qual va ser impulsada per l’associació Ciència al Parlament.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Imatge de la clausura del primer programa d’aparellament ciència-política a nivell regional a la Comunitat Valenciana, amb la presència de representants polítics de les Corts i ajuntaments, i membres de la comunitat científica de les universitats de la Comunitat i de centres de recerca. Crèdits: Associació Ciència al Parlament.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea