Més de dos-cents científics del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) s’han reunit els dies 23, 24 i 25 de gener a Benidorm per a posar en comú les seues investigacions sobre els últims avanços en oncologia.

Creada al setembre de 2021, la xarxa Connexió-Càncer aglutina a més de 500 investigadors del CSIC dedicats a l’estudi del càncer, la primera causa de mort en homes i la segona en dones a Espanya. Les conferències científiques, realitzades dins del context del II Congrés Anual de la Connexió-Càncer, s’han organitzat entorn de les quatre àrees en les quals s’estructura la xarxa: la de bases genètiques i biològiques dels tumors, la de l’estudi de la metàstasi, la de la interacció del tumor amb el microambient que l’envolta i la de nous diagnòstics i fàrmacs. En total han sigut 26 conferències, algunes impartides per investigadors convidats de centres no pertanyents al CSIC, en les quals s’han exposat els aspectes més rellevants i nous per a fer front al més del centenar de malalties que s’engloben dins de la denominació genèrica de càncer.

Les conferències plenàries han estat a càrrec de José Tubio, del Centre d’Investigació en Medicina Molecular i Malalties Cròniques (CiMUS), centre mixt del CSIC i la Universitat de Santiago de Compostel·la, que ha parlat sobre el paper dels retrotransposons (fragments del genoma que poden moure’s) en el desenvolupament del càncer; i Laura Lechuga, de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) del CSIC i la Universitat de Barcelona, que va abordar el tema dels biosensors nanotecnològics per al diagnòstic oncològic precoç.

Els múltiples temes abordats aquesta setmana a Benidorm en el II Congrés Anual compleix un dels objectius de la xarxa Connexió-Càncer: mostrar la rellevància de la investigació sobre el càncer duta a terme en el CSIC.

Coordinada per la investigadora Ángela Nieto, de l’Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH), premi Nacional d’Investigació en 2019 i un referent internacional en la investigació del càncer, Connexió-Càncer cohesiona la destacada i productiva aportació en investigació oncològica que es duu a terme en el CSIC, en centres especialitzats, com el Centre d’Investigació del Càncer del CSIC i la Universitat de Salamanca, o en uns altres que compten amb rellevants nodes dedicats a l’estudi del càncer.

En total són ja 17 els centres integrats en aquesta Xarxa que aspira a convertir-se en un referent nacional i internacional en l’estudi del càncer. Connexió-Càncer, impulsada pel CSIC, s’alinea així amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i amb el Programa Horizon Europe de la Unió Europea, que han proposat com a objectiu frenar la tendència a l’alça dels casos anuals de càncer i augmentar la supervivència dels pacients a través del suport a la investigació. En el cas específic de la UE, el seu programa científic busca salvar més de tres milions de vides i augmentar la supervivència i qualitat de vida de les persones amb càncer.

El CSIC com a motor de la investigació de frontera en càncer

La coordinadora de Connexió-Càncer, Ángela Nieto, destaca que “en les dues últimes dècades la mortalitat per càncer ha descendit molt significativament, encara que cal reconéixer que aquest important avanç depén molt del tipus de tumor”. Per a Ángela Nieto, “l’èxit d’aquest congrés posa de manifest la capacitat del CSIC com a motor de la investigació de frontera en càncer”.

Xosé Bustelo, del Centre d’Investigació del Càncer de Salamanca i coordinador adjunt de la Connexió Càncer, destaca que “aquest Congrés demostra el pes qualitatiu que els investigadors i investigadores del CSIC té en la investigació del càncer del nostre país”. I destaca que “juntament amb investigadors i investigadores sènior que han contribuït amb troballes clau en el càncer, veiem que el CSIC compta amb una pedrera important d’investigadors i investigadores joves que hem d’impulsar en les seues carreras científiques”.

El congrés va comptar amb la presència del vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, José María Martell, el vicepresident adjunt de Programació Científica, Jaime Carvajal, i el delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster. José María Martell va destacar que “les Connexions del CSIC estan demostrant com la col·laboració científica entre els diferents grups d’investigació i instituts permet generar sinergies que proporcionen un valor afegit a la nostra investigació. En el cas de la Connexió Càncer s’ha fet un esforç extraordinari per a aglutinar als grups d’investigació del CSIC que treballen en aqueixa temàtica. Ser capaços d’agrupar més de 500 investigadors per a fer ciència bàsica i preclínica sobre el càncer és tot un assoliment. Comptar amb la Connexió Càncer posiciona al CSIC com a agent clau en el seu estudi i hem de continuar treballant perquè aquesta percepció arribe a la societat, els poders públics i les empreses del sector”.

Durant el congrés també va tindre lloc un homenatge de reconeixement a la trajectòria professional de quatre investigadors prominents en l’estudi del càncer: Eugenio Santos i Pedro Lazo, del Centre d’Investigació del Càncer, i Amparo Cano i Pilar Santisteban, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Alberto Sols.

Sobre Connexió Càncer

Aquesta xarxa d’investigació sorgeix de la necessitat d’aglutinar en una estructura virtual a prop de 90 grups d’investigació amb més de 500 investigadors i investigadores del CSIC que dediquen els seus esforços a comprendre millor el càncer en diferents centres. La xarxa promou la interacció entre ells i la realització de projectes col·laboratius per a convertir la investigació que desenvolupen en un referent en oncologia.

A més d’Ángela Nieto i Xosé Bustelo, el Comité de Direcció està compost per Piero Crespo, de l’Institut de Biomedicina i Biotecnologia de Cantàbria (IBBTEC), encarregat de coordinar els grups de treball inclosos en cadascun dels quatre programes d’investigació de la Connexió Càncer: Bases Genètiques i Biològiques de la Iniciació i la Progressió Tumoral; Interacció entre el Tumor i l’Organisme; La Cascada Metastàsica, així com el de Noves Eines Diagnòstiques i Terapèutiques.

Toni Celià-Terrassa (Institut de Biologia Molecular de Barcelona) i Pilar Navarro (Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona) són els encarregats de l’Àrea d’Atracció de Talent en la Xarxa Connexió Càncer, que es duu a terme a través de contractes d’iniciació a la investigació associats als laboratoris d’aquesta Xarxa.

Raúl V. Durán, del Centre Andalús de Biologia Molecular i Medicina Regenerativa de Sevilla (CABIMER), està al capdavant de l’Àrea de Formació, que ofereix màsters i cursos formatius d’interés, cursos d’orientació professional i lideratge, de gènere i d’ètica científica. També ofereix l’oportunitat de realitzar estades formatives i de col·laboració del personal científic de la Xarxa en altres grups pertanyents a la Connexió-Càncer i a altres institucions.

Gema Moreno-Bueno, pertanyent a l’Institut d’Investigacions Alberto Sols de Madrid (centre mixt del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid) i la Fundació MD Anderson, és responsable de l’Àrea de Relacions Externes, que té com a objectiu establir interaccions de la Connexió-Càncer amb altres components de l’ecosistema biosanitari espanyol com són empreses, hospitals, organismes d’investigació tant nacionals com internacionals, amb les associacions de pacients i amb la societat en general.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea