Del 24 al 29 d’octubre, el municipi comptarà amb més d’una desena d’activitats entre les que s’inclouen exposicions, contacontes, conferències i tallers amb personal investigador del CSIC

Ciudad Ciencia, el projecte de divulgació científica del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) que compta amb el recolzament del Ministeri de Ciència e Innovació, celebra ‘Esta semana hacemos ciencia’, una programació especial que tindrà lloc en Asp (Alacant) del 24 al 29 d’octubre. Més d’una desena d’activitats de diverses temàtiques i per a tots els públics que inclouen exposicions, contacontes, conferències i tallers, impartits per personal investigador de CSIC, tindran lloc en diferents espais de la localitat perquè participe tot el veïnat d’Asp. Com a colofó, el dissabte dia 29 se celebrarà durant tota la jornada ‘La ciencia nos lleva de calle’, una fira científica amb propostes interactives de divulgació per a tota la família que s’ubicarà al parc Doctor Calatayud.

Yolanda Moreno, regidora d’Educació de l’Ajuntament d’Asp, i Carmen Guerrero, coordinadora de Ciudad Ciencia en la Vicepresidencia Adjunta de Cultura Científica del CSIC, han presentat este dijous la programació a l’exterior del Centro Cultural La Coca, un dels escenaris principals de les activitats, junt al Teatro Wagner i el Museu Històric d’Asp.

“Per a nosaltres és un privilegi poder participar en activitats tan variades i interessants, i, sobretot, comptar amb la participació d’investigadors i investigadores del CSIC que durant aquesta setmana estaran a Asp compartint el seu treball”, ha destacat Yolanda Moreno. Per la seua part, Carmen Guerrero ha explicat que “aquesta iniciativa premia la implicació amb Ciudad Ciència de l’Ajuntament d’Asp i dels seus veïns i veïnes. Per això, en aquest desé aniversari del projecte hem organitzat aquest multiesdeveniment per a conscienciar sobre el molt que aporta la ciència en el nostre dia a dia, comptada de manera clara i a l’abast de tot el món. Hem mobilitzat a més de 20 persones que treballen en el CSIC perquè expliquen la seua labor al voltant de la investigació”.

‘Esta semana hacemos ciencia’ començarà el dilluns 24 amb tres exposicions que podran visitar-se fins el 29 d’octubre en diferents espais: ‘Excreta’, en el IES Vila d’Asp; ‘Las chicas somos guerreras’, en el IES La Nía; i ‘Biodiversidad doméstica. Compañeros de piso’, en el Centre Cultural La Coca (en horari de dilluns a divendres de 9:30 a 13:30 i de 16:00 a 20:00). La programació continuarà el dimecres 25, a les 10:30 hores, amb una visita guiada, dirigida a estudiants de secundària, al Instituto de Neurociencias de Alicante (CSIC-UMH) en la que es descobrirà el dia a dia dels seus investigadors i investigadores. El dimecres 26 serà el torn de dos conferències amb el investigador Luis Miguel Martínez Otero, del Instituto de Neurociencias de Alicante (CSIC-UMH). A les 12:30 hores, el Teatro Wagner rebrà a estudiants de secundària i batxillerat que assistiran a la xarrada ‘Neuromagia: el cerebro mágico’. Per la vesprada, a les 19:30 hores, el Museu Històric d’Asp acollirà la xarrada ‘El significado biológico del arte’, dirigida al públic general.

També el mateix dia tindrà lloc el taller ‘Descubriendo la luz’, en el Centro Cultural La Coca, en horari de 9:30 a 14:00. Investigadors i investigadores del Instituto de Óptica del CSIC presentaran a estudiants de primària diversos experiments amb els que descobriran efectes com la fluorescència o la refracció. Aquest taller continuarà el dijous 27 amb el mateix espai i horari.

A més, la programació del dijous la completa el contacontes ‘El bosque interminable’, amb Ana Rey, investigadora del Museo Nacional de Ciencias Naturales del CSIC, qui presentarà la seua història com a científica a estudiants de primària en el Teatro Wagner, a les 12:30 hores.

El dissabte 29, ‘La ciencia nos lleva de calle’ aplegarà al parc Doctor Calatayud amb una fira científica, en horari de 10:30 a 14:00 i de 16:00 a 18:00. Serà una jornada a l’aire lliure amb experiments i propostes científiques per a tots els públics. Per exemple, se podrà aprendre a catar el xocolate amb els cinc sentits al taller ‘El chocolate, un placer saludable en condiciones’, realitzat pel Instituto de Ciencia y Tecnología de Alimentos y Nutrición del CSIC; a l’estand ‘Los bancos de semillas’, del Centro de Recursos Fitogénicos y Agricultura Sostenible del CSIC, coneixerem com se conserven les llavors i la seua importància per a la nostra alimentació; en ‘Cambio climático: causas y efectos’, del Museo Nacional de Ciencias Naturales del CSIC, es realitzaran experiments sobre l’acidificació dels oceans i sobre les energies alternatives, com aquella que ens permet encendre una llum led utilitzant dos llimes; ‘De turismo por el magnetismo’, del Instituto de Geociencias (CSIC-UCM), convida a fabricar una brúixola flotant per a formar camps magnètics o reconstruir el mapa de Pangea; en ‘Síntesis de un medicamento: el paracetamol’, del Centro de Investigaciones Biológicas Margarita Salas del CSIC se explica al treball d’investigació que permet descobrir nous fàrmcs per a millorar la nostra qualitat de vida; ‘¡Hagan juego!’, del Instituto de Ciencias Matemáticas (CSIC, UAM-UC3M-UCM) ens descobreix conceptes matemàtics que poden ajudar-te en tasques tan quotidianes com repartir llepolies de manera justa i equitativa. Finalment, ‘Ciencia made in Aspe’, organitzat per l’Ajuntament d’Asp, mostra la investigació que es duu a terme prop d’aquesta localitat.

La localitat d’Asp forma part de la xarxa de Ciudad Ciencia des de 2017 i ha sigut la triada per a acollir aquest esdeveniment amb motiu de la celebració del desé aniversari del projecte, que va iniciar la seua marxa en 2012 amb 6 municipis. En l’actualitat, compta amb un total de 54 localitats de tota Espanya.

Tota la programació de ‘Esta semana hacemos ciencia’ en Asp pot consultar-se al web de Ciencia Ciudadana, a l’enllaç http://www.ciudadciencia.es/aspe-2022/

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Presentació de la programació de la iniciativa ‘Esta semana hacemos ciencia’ en Asp (Alacant). Foto: CSIC.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea