La mostra, la itinerància de la qual organitza la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, compta amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). La inauguració de la mostra va tindre lloc ahir dimecres amb la xarrada del professor de la Universitat d’Alacant Jorge Olcina titulada Geografía y clima en la obra de Humboldt

L’espai Ca Lambert de Xàbia acull, des d’ahir dimecres i fins al 23 de desembre, l’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado. L’objectiu és acostar la figura del naturalista alemany a estudiants, a tota la comunitat universitària i a la societat en general.

Aquesta mostra va ser projectada pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València l’any 2019 per a celebrar el 250 aniversari del naixement del Humboldt, i compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència, encarregada d’organitzar la itinerància de la mostra.

La inauguració de la mostra va tindre lloc ahir, dimecres 16 de novembre, amb la xarrada Geografía y clima en la obra de Humboldt, impartida pel professor de la Universitat d’Alacant Jorge Olcina. L’acte va ser organitzat per l’Associació per a la Divulgació de la Ciència i la Tecnologia Meridià Zero de Xàbia.

Segons el coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, “la itinerància de l’exposició, que té la seua última parada a Xàbia, ha suposat tota una experiència i un vertader repte organitzatiu per a la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana. Portem un any gaudint i aprenent sobre la figura d’Humboldt i estem molt satisfets amb l’acolliment que ha tingut la mostra en totes les ciutats que ha visitat”.

Així mateix, Fuster ha volgut agrair el treball realitzat per les entitats col·laboradores, especialment el de la Fundació Banc Sabadell, així com la labor de coordinació dels comissaris de l’exposició, Jürgen Misch i Margarita Belinchón, aquesta última també com a conferenciant en dues ocasions.

Alexander von Humboldt

L’exposició Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado, està composta d’objectes històrics i panells explicatius sobre la figura i aportacions de l’investigador a la ciència de l’època. Consta de quatre parts en les quals es recull l’estada de l’investigador a Espanya, prèvia al seu històric viatge d’exploració científica a Amèrica en 1779.

Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d’Història Natural i els seus treballs durant el seu històric viatge van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin, i que van donar com a resultat la Teoria de l’Evolució.

Va treballar amb científics espanyols, entre ells, Antonio José Cavanilles i José Clavijo, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís real per a emprendre viatge als territoris de la Nova Espanya en 1799.

Durant el seu viatge per Espanya va realitzar una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer, provant nous instruments de mesura. Amb ells va determinar per primera vegada de manera científica l’altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València.

També va aportar dades d’enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria. Va introduir nocions que formen part del concepte de modernitat, com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i en el terreny de l’ecologia, la seua preocupació per l’estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el mitjà geogràfic en la vida vegetal i animal.

Aquest científic protagonitza a més el número de tardor de la revista de divulgació científica i tecnològica DAUALDEU que edita a Xàbia l’associació Meridià Zero.

 

L’exposició itinerant Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado romandrà oberta al públic del 16 de novembre al 23 de desembre, en horari de dimarts a divendres, de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores, dissabtes i diumenges, de 10 a 13 hores, en Ca Lambert (C/ Major, 41) de Xàbia.

 

Més informació:

https://delegacion.comunitatvalenciana.csic.es/evento/exposicion-sobre-alexander-von-humboldt-en-javea/

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Sala on està situada l’exposició al Centre d’Art Ca Lambert de Xàbia.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea