La participació del major organisme d’investigació espanyol en aquesta iniciativa es lidera des de l’Institut de Tecnologia Química (CSIC-UPV), centre d’excel·lència Severo Ochoa

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), el principal organisme públic d’investigació d’Espanya, s’ha adherit formalment a Hydrogen Europe Research, una xarxa formada per més de 150 institucions de tota Europa per a impulsar la investigació sobre hidrogen net i piles de combustible en el continent. L’entrada del CSIC en aquesta xarxa permetrà accés a recursos i oportunitats de finançament europeu relacionades amb la tecnologia per a produir hidrogen de forma no contaminant, en connexió amb el treball que desenvolupa el CSIC. Així, un dels seus instituts més capdavanters en aquest camp, l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre d’excel·lència Severo Ochoa mixt entre el CSIC i la Universitat Politècnica de València, lidera la participació de l’organisme en aquesta xarxa, en la qual s’inclouen altres 10 centres.

Hydrogen Europe Research (HER) és una entitat sense ànim de lucre amb finalitats científics i acadèmics. El seu objectiu és coordinar i promoure la investigació i l’agenda pública europea relativa a l’hidrogen i les piles de combustible. Concretament, representa a les organitzacions d’investigació d’aquest sector en general, i en la seua relació amb el partenariat europeu de l’hidrogen (Clean Hydrogen Partenariat) en particular. HER proporciona a la comunitat d’investigació assessorament tècnic, la participació activa en el partenariat europeu, l’anàlisi estratègica o la participació en projectes.

En particular, la participació en els grups de treball d’HER com policy i ad hoc skills permet als membres contribuir a la formulació de polítiques i estratègies, així com abordar desafiaments específics en el camp de l’hidrogen. Ademés, els nous grups de Low TRL Research i Research and Technology Infrastructures ofereixen la possibilitat d’involucrar-se en la investigació de tecnologies emergents i en el desenvolupament d’infraestructures, establint així les bases per a futurs avanços en la indústria de l’hidrogen. La participació activa en aquests grups de treball no sols proporciona una plataforma per a l’intercanvi de coneixements i experiències, sinó que també permet als membres contribuir significativament al progrés i la innovació en l’àmbit de l’hidrogen a Europa.

La xarxa HER està conformada per prestigioses institucions científiques i acadèmiques de diferents països: més de 150 organitzacions d’investigació i tecnologia, empreses, centres d’investigació i universitats de tota Europa que treballen en l’àmbit de l’energia de l’hidrogen, la qual cosa proporciona una plataforma per a la col·laboració i l’intercanvi de coneixements.

Així, l’adhesió del CSIC a HER permetrà una col·laboració més estreta amb altres institucions d’investigació i amb la indústria en aquest camp a Europa, contribuint a augmentar la visibilitat i l’impacte de la investigació espanyola en aquesta àrea. A més, l’adhesió del CSIC habilitarà l’accés a xarxes i recursos, com a oportunitats de finançament per a projectes d’investigació relacionats amb la tecnologia de l’hidrogen a través de programes com Horizon Europe.

11 centres del CSIC participen en la xarxa Hydrogen Europe Research

La participació del CSIC en la xarxa HER està liderada per l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV). El seu director, el professor d’investigació del CSIC José Manuel Serra Alfaro, és el representant del CSIC en l’organització. “L’objectiu d’HER està molt relacionat amb les línies de treball d’alguns grups d’investigació dedicats a la tecnologia de l’hidrogen del CSIC. En aquest sentit, gràcies a aquesta associació, el CSIC es podrà beneficiar de la participació en nombroses activitats com l’assessorament tècnic o la participació en projectes”.

Per al representant del CSIC en HER, “formar part d’aquesta xarxa de prestigioses institucions científiques i acadèmiques en l’àmbit de l’energia de l’hidrogen també suposarà la creació de noves oportunitats, l’accés a recursos relacionats amb la tecnologia de l’hidrogen, i proporcionarà una excel·lent plataforma per a la col·laboració i l’intercanvi de coneixements”, assegura. María Victoria Martínez Huerta, de l’Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (IPC-CSIC) és la representant adjunta del CSIC en HER. Així, un total d’11 instituts del CSIC participen en aquesta xarxa:

Institut de Tecnologia Química (ITQ).
Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (IPC).
Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).
Institut de Carboquímica (ICB).
Institut de Ceràmica i Vidre (ICV).
Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM).
Institut de Ciència dels Materials de Sevilla (ICMS).
Institut de Ciència i Tecnologia del Carboni (INCAR).
Institut de Ciència i Tecnologia de Polímers (ICTP).
Institut de Nanociència i Materials d’Aragó (INMA).
Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME).

 

Més informació:

https://hydrogeneuroperesearch.eu
https://www.clean-hydrogen.europa.eu/index_en

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Sistema d’emmagatzematge d’energia basat en electrolisis. Crèdits: Pixabay.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea