La xarxa està promoguda per INGENIO, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de València

L’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), treballa en la creació de la primera xarxa universitària sobre innovació social, punt de trobada del personal docent i investigador que treballa en innovació social per al reconeixement d’aquestes activitats. De moment, la iniciativa compta amb l’adhesió de la Universitat de València (UV), la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC) i la Universidade do Minho (Portugal).

La creació d’aquesta xarxa és un dels principals objectius del projecte SUISIA. “El nostre objectiu és servir de punt de trobada de tot aquell personal docent i investigador que treballa en innovació social i, sobretot, que aquestes activitats tinguen un reconeixement en el seu currículum. La universitat va molt més allà dels indicadors econòmics, de la foto dels famosos rànquings universitaris”, apunta Adela García Aracil, investigadora d’INGENIO.

En un treball emmarcat dins de SUISIA, les impulsores d’aquesta xarxa asseguren que en els plans estratègics de les universitats el focus es posa pràcticament de manera unànime en la innovació tecnològica i docent, mentre que tot el que es refereix a innovació social està en un segon pla.

“Igual que s’ha defensat i amb èxit el sexenni d’investigació o el de transferència, volem que els gestors universitaris siguen conscients de la rellevància de la innovació social tant per a les pròpies institucions, com per al personal docent i investigador i, sobretot, per a la pròpia societat. Si generem aquesta xarxa, si a poc a poc es van afegint noves universitats a la nostra iniciativa, anirem en el bon camí per a aconseguir aquest reconeixement institucional”, apunta Adela García Aracil.

No obstant això, les impulsores de la xarxa apunten també que sí que s’adverteix un canvi des de fa uns dos o tres anys: amb l’impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible la innovació social té més pes, “si bé hem constatat que això es dona moltes vegades més per la iniciativa dels estudiants”.

Diàlegs sobre la innovació social

D’altra banda, INGENIO ha organitzat hui 2 i demà 3 de juny les jornades Diálogos sobre la innovación social, en col·laboració amb la Càtedra Diàleg Social UPV, impulsada per la Generalitat Valenciana (GVA).

“El nostre objectiu és ressaltar la rellevància del coneixement generat pel personal docent i investigador i les seues interaccions amb diferents actors per a aportar solucions a problemes associats als grans reptes als quals ens enfrontem, concorde a l’Agenda 2030; i com la suma d’aquest coneixement atén les necessitats presents i futures del Diàleg Social”, explica Adela García Aracil.

Aquestes jornades es transmetran en directe en línia. La inscripció és gratuïta, a través d’aquest enllaç: https://cutt.ly/cH0ks4K

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Façana principal de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO, CSIC – Universitat Politècnica de València).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea