La mostra, que ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri de Ciència i Innovació, destaca la relació del famós naturalista alemany amb Espanya, en particular el seu viatge pel Llevant espanyol i Amèrica. Humboldt va ser un científic il·lustrat que va influir decisivament en el desenvolupament del coneixement científic, precursor en l’estudi dels efectes de l’acció humana sobre la naturalesa

La Casa de la Cència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València va acollir hui la presentació de l’exposició itinerant Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado, una mostra que destaca les aportacions científiques del prestigiós naturalista alemany, figura clau en la Il·lustració científica. L’exhibició se centra en la seua relació amb Espanya, que va visitar a la fi del segle XVIII com a part del seu viatge a Amèrica, en particular en el seu recorregut per Sagunt i València on va realitzar el primer perfil topogràfic d’aquestes terres. La mostra, que ha estat produïda pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, la FECYT i el Ministeri de Ciència i Innovació, viatjarà per diversos municipis de la Comunitat Valenciana en 2022 començant per Alcoi, on s’inaugurarà el 28 de gener.

Alexander von Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d’Història Natural al llarg de tot el planeta i els seus treballs americans durant el seu històric viatge als «territoris equinoccials» van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin, que van donar com a resultat la Teoria de l’Evolució. Va treballar amb científics espanyols com el valencià Antonio José Cavanilles i el naturalista José Clavijo, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís real per a emprendre viatge als territoris de la Nova Espanya en 1799.

Durant el seu viatge per Espanya va aprofitar per a realitzar una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer provant nous instruments de mesurament, amb els quals va determinar per primera vegada de manera científica l’altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València. Humboldt va aportar dades d’enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria, a més d’introduir nocions que formen part del concepte de modernitat com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i, en el terreny de l’ecologia, la seua preocupació per l’estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el mitjà geogràfic en la vida vegetal i animal.

Exposició

L’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado es va organitzar en 2019 pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València per a celebrar el 250 aniversari del naixement del naturalista alemany. Ara, la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència organitza la itinerància de la mostra, amb l’objectiu d’acostar la figura de Humboldt a tota la societat valenciana, i en particular als municipis de la Comunitat Valenciana. Compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i la col·laboració del Museu Històric Militar de València.

El delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, va destacar en la presentació que “amb aquesta exposició volem donar a conéixer les importants contribucions que Humboldt va fer a la ciència, destacant el seu llegat en la ciència espanyola i valenciana. La seua col·laboració amb el botànic valencià Cavanilles i les dades geogràfiques que va recaptar en el seu recorregut per terres de la Comunitat Valenciana són d’especial importància per a la ciència posterior, i són aportacions poc conegudes”.

En la presentació de l’exposició va intervindre també el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins. Posteriorment, el professor d’investigació del CSIC a l’Institut d’Història del CSIC, Miguel Ángel Puig Samper, va pronunciar la conferència Ciencia y aventura en el viaje por España y América de Alexander von Humboldt, en la qual va desgranar les etapes del viatge del científic alemany i les seues principals contribucions a la ciència i el pensament de l’època.

En finalitzar, la comissària de l’exposició, Margarita Belinchón, es va unir a una taula redona on es va debatre sobre el llegat de Humboldt a la ciència universal, sobre el llegat que queda a Espanya i sobre la influència que va tindre en la política americana, especialment la seua relació amb Simón Bolívar i amb el president dels Estats Units Thomas Jefferson.

Itinerància

La mostra itinerant Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado s’inaugura el divendres 28 al campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (sala multiusos, Edifici Carbonell), on estarà fins al pròxim 7 d’abril. Posteriorment, viatjarà a Ontinyent, a la Casa de la Cultura de l’Ajuntament de la localitat, on es podrà visitar fins a finals del mes de maig. La mostra visitarà altres municipis de la Comunitat Valenciana al llarg de 2022.

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Imatge de la taula redona i presentació de l’exposició Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado, acte celebrat hui divendres a la Casa de la Ciència del CSIC a València.

Material de descàrrega

Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea