Promoguda per la European Plant Science Organisation (EPSO), se celebra en 37 països simultàniament per a recordar la importància que la investigació de les plantes té per a la societat

La EPSO és una organització acadèmica independent que representa a més de 220 instituts d’investigació i universitats de 31 països

Hui, dimecres 18 de maig, la importància de les plantes per al nostre planeta i la fascinació que sentim per elles acaparen l’atenció a tot el món. Sota la coordinació de l’Organització Europea per a la Ciència de les Plantes (EPSO – https://epsoweb.org/ ), el Dia de la Fascinació per les Plantes se celebra simultàniament en 37 països (Angola, Argentina, Àustria, Bèlgica, Bolívia, Bòsnia Hercegovina, Brasil, Bulgària, Canadà, Xile, Xina, Croàcia, República Txeca, Finlàndia, França, Hongria, Islàndia, Índia, Irlanda, Itàlia, Japó, Líban, Lituània, Mèxic, Polònia, Portugal, Rússia, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suècia, Suïssa, Turquia, Ucraïna, Regne Unit i Estats Units).

El 18 de maig és el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes, que va començar a celebrar-se l’any 2012 per iniciativa de l’EPSO, una organització acadèmica independent que representa a més de 220 instituts d’investigació, universitats i departaments de 31 països. Junts sumen més de 28.000 investigadors, personal tècnic i de suport dins d’aquesta branca científica. A partir de l’any 2013 la convocatòria se celebra de manera biennal, encara que es continuen organitzant esdeveniments tots els anys el 18 de maig; i Espanya torna a ser un dels països que més esdeveniments prepara amb 35 activitats organitzades.

Els científics, agricultors, professors, tècnics, etc. podran posar en comú els seus coneixements en el món de les plantes i divulgar les noves aplicacions potencials que les ciències de les plantes poden oferir. El Dia de la Fascinació per les Plantes cobreix tots els temes relacionats amb les plantes, inclosa la ciència bàsica, l’agricultura, l’horticultura i la jardineria, la silvicultura, el fitomillorament, la protecció de les plantes, l’alimentació i la nutrició, la conservació del medi ambient, la mitigació del canvi climàtic, la biodiversitat, la sostenibilitat, els recursos renovables, l’educació en ciències de les plantes i l’art.

Sobre l’EPSO

Les plantes capturen l’energia del sol i la transformen en sucres que s’incorporen a la biomassa, que serveix per a alimentar a la humanitat i als animals. A causa de la capacitat de fabricar el seu propi aliment, les plantes han pogut colonitzar amb èxit pràcticament tots els nínxols ecològics del planeta, adaptant-se als diferents ambients i diversificant-se. S’estima que existeixen en el planeta Terra unes 250.000 espècies vegetals.

La missió de l’EPSO és promoure la investigació de les plantes i als seus investigadors, representar als científics en les seues discussions sobre el futur del programa de prioritats de les plantes a través d’Europa, proporcionar una font d’informació independent sobre ciència de plantes, i promoure l’educació de científics per a afrontar en el segle XXI nous desafiaments en agricultura, horticultura, silvicultura, ecologia, així com altres sectors relacionats amb la ciència de les plantes.

Participació espanyola en el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes

Universitats, centres d’investigació, jardins botànics, col·legis, instituts, entitats de tot el país participen en el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes. Tot això coordinat per Alejandro Atarés, investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València, i actual coordinador per a Espanya del Dia de la Fascinació per les Plantes.

En aquesta edició s’han inscrit al nostre país 35 activitats. Entre aquestes activitats hi ha concursos i visites guiades a centres d’investigació, museus i jardins botànics. També podràs assistir a diferents conferències o participar en activitats pràctiques com a Detectives de almidón, Tintas invisibles y plantas dinamiteras, o tindre El mundo entero en una jarra de cristal. Ademés, podràs conéixer els processos que han permés que tinguem els ingredients vegetals d’una paella valenciana. Finalment, també podràs desenvolupar la teua part més artística inspirant-te en les plantes per a compondre Haikus o fer figures de papiroflexia.

Qualsevol que desitge contribuir al Dia de la Fascinació per les Plantes (FoPD) és benvingut a unir-se. Simplement pose’s en contacte amb el seu coordinador nacional (faça clic en “països” en www.plantday18may.org) per a per a donar d’alta la seua activitat divulgativa.

 

El coordinador nacional per a Espanya és: Alejandro Atarés, coordinador nacional Fascination of Plants Day, Espanya
aatares@ibmcp.upv.es

Tota la informació sobre el Dia de la Fascinació per les Plantes:
https://plantday18may.org/

Xarxes socials:
Facebook FoPD
Twitter / #FoPD2022
Instagram FoPD

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea