El consorci interdisciplinari del projecte CO2SMOS està liderat pel centre tecnològic CARTIF i compta amb 15 socis de set països europeus (Bèlgica, Itàlia, Països Baixos, Grècia, Noruega, Alemanya i Espanya)

Un consorci europeu en el qual participa el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha posat en marxa el projecte CO2SMOS, amb l’objectiu de desenvolupar tecnologies innovadores per a convertir les emissions de CO2 produïdes per éssers vius en productes químics de base d’alt valor. El projecte, que es desenvoluparà al llarg dels pròxims quatre anys, establirà biorrefineries amb zero deixalles i fins i tot un còmput negatiu en emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. CO2SMOS és finançat pel programa europeu Horitzó 2020 amb set milions d’euros.

Els compostos resultants d’aquest projecte d’investigació permetran fabricar productes per al consum final més ecològics, així com aplicacions en envasos, recobriments i biomaterials d’altes prestacions.

El projecte, denominat CO2SMOS – Advanced chemicals production from biogenic CO2 emissions for circular bio-based industries, va començar el mes de maig passat, i servirà també per a obrir nous mercats i models de negoci per a indústries sostenibles basades en productes químics derivats del CO₂. Així mateix, tracta de contribuir a la diversificació del conjunt de productes i processos i, al mateix temps, fer un gran salt en la sostenibilitat dels sectors industrials emergents i el seu paper com a agent mitigador del canvi climàtic.

Les tecnologies resultants que oferirà el projecte CO2SMOS permetran el disseny d’una plataforma integrada de processos de conversió de CO₂ per a les indústries basades en processos biològics (BBIS, per les seues sigles en anglés). Aquesta iniciativa ajudarà a aconseguir l’objectiu de descarbonització i nivell zero d’emissions de carboni o fins i tot petjada de carboni negativa i aconseguir així la substitució de productes químics d’origen fòssil per productes químics de base biològica que poden integrar-se de forma circular en el sistema productiu.

Consorci interdisciplinari

El consorci interdisciplinari del projecte està liderat pel centre tecnològic CARTIF i compta amb 15 socis de set països europeus (Bèlgica, Itàlia, Països Baixos, Grècia, Noruega, Alemanya i Espanya). Està format per desenvolupadors de tecnologia (CARTIF, CSIC, FUNDITEC, SINTEF, Universitat de Twente i Universitat d’Amsterdam), usuaris finals del sector industrial (Avantium, Novamont i Nadir), organismes d’investigació interdisciplinàries (CERTH i RWTH Aachen University), gestors de residus (Grup HERA), així com instal·lacions de plantes pilot i escalat (Bio.based European Pilot Plant), un proveïdor de serveis (RINA) i la principal plataforma i associació d’àmbit europeu en el camp de les tecnologies de captura i utilització de CO₂, CO₂ Value Europe.

Participació del CSIC

La participació del CSIC en el projecte ve de la mà del Centre d’Investigacions Biològiques (CIB) i de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València. Està relacionada amb la producció de precursors com a gas de síntesi i bioacetat, així com de productes en etapes més avançades mitjançant la combinació d’innovadors processos biotecnològics i processos intensificats de conversió química com la fermentació en cascada de múltiples etapes líquid-gas, un reactor de coelectrocatálisis combinat amb un sistema de reactor catalític de membranes i un procés de conversió de biomassa mediat per catalitzadors bioorgànics.

Les tecnologies d’avantguarda involucrades en CO2SMOS garantiran un baix ús d’energia, sota cost de producció, un alt rendiment de producció i elevat potencial de reducció de gasos d’efecte d’hivernacle, la qual cosa contribuirà a la sostenibilitat i la competitivitat dels costos dels processos de conversió integrats.

María Balaguer, investigadora del CSIC en el grup de conversió i emmagatzematge d’energia de l’ITQ, forma part del projecte CO2SMOS. Segons exposa la científica, “el projecte persegueix la conversió de CO₂ de base biològica en productes de valor afegit mitjançant el desenvolupament de biorrefineries amb residu zero i emissions de gasos d’efecte d’hivernacle negatives. L’aportació del CSIC se centra en el desenvolupament i integració de les tecnologies biotecnològiques i electrocatalítiques”.

Procés de descarbonització

La indústria química és un dels sectors més intensius en consum d’energia i emissors de CO₂ a nivell mundial. Per a aconseguir els objectius de lluita contra el canvi climàtic, el sector químic industrial necessita impulsar la transició cap a la descarbonització de tota la cadena de valor mitjançant l’ús de recursos no fòssils i processos més eficients, sostenibles i circulars. Les indústries de base biològica van en aqueixa direcció, substitueixen les matèries primeres d’origen fòssil per matèries primeres renovables, biomassa, residus agroindustrials i fonts de carboni renovables que permeten obtindre productes més ecològics i de baixa petjada de carboni.

Més informació: https://cordis.europa.eu/project/id/101000790

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

D’esquerra a dreta: José M. Serra, Sara Escorihuela, María Balaguer, Agustín Martínez i Raúl Murciano.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea