La Casa de la Ciència del CSIC a València acull l’exposició La esclavitud y el legado cultural de África en el Caribe, una mostra que tracta del comerç d’esclaus des d’Àfrica a Amèrica des del segle XVI fins a mitjan segle XIX. Durant aqueix període, més de 12.500.000 d’africans van ser capturats i enviats a Amèrica com a esclaus. En aquest trànsit humà van participar diversos països europeus. La mostra té un recorregut cronològic i espacial. Comença a Àfrica, el segle XVI, mostrant les diferents cultures, llengües i pobles del continent, per a seguir amb el viatge transatlàntic dels esclavitzats, l’arribada a ports americans, la seua venda, treballs, rebel·lions i altres formes de resistència, fins a l’abolició. Els dos últims territoris a fer-ho van ser Cuba (1886) i el Brasil (1888).

 

Una altra part de l’exposició està dedicada a mostrar el llegat cultural d’Àfrica al Carib i el mestissatge a través de la religió, la música, el ball, les arts plàstiques, el menjar o l’ús de plantes medicinals. Els 34 panells que formen l’exposició, en castellà i en anglés, s’enriqueixen amb imatges atractives i suggeridores, així com amb codis QR que amplien la informació als visitants. En un llenguatge fàcilment comprensible per a joves i un públic ampli, la mostra és un al·legat a favor de la diversitat i en contra el racisme.

 

A través del coneixement de la història estem oferint a la societat una manera de poder comprendre i acceptar el passat, omplint els silencis sense pors ni prejudicis. L’esclavitud i la seua memòria van provocar la seua estigmatització i la dels seus descendents. Les diferències físiques superficials com el color de la pell, que no genètiques, van contribuir durant segles a enfortir les idees sobre les diferències entre les poblacions que van justificar l’esclavitud, l’exclusió i el racisme.

 

L’exposició constitueix una aportació original i nova a Espanya, on és molt poc coneguda la participació del país en el comerç d’esclaus i l’esclavitud al seu territori i a les seues colònies.

 

L’exposició és un dels resultats del projecte Connected Worlds: The Caribbean, Origin of Modern World, finançat per la Unió Europea i dirigit per Consuelo Naranjo Orovio des de l’Institut d’Història-CSIC. Aquesta està comissariada per Miguel Ángel Puig-Samper Mulero.

 

L’exposició es va inaugurar al Museu d’Amèrica de Madrid el 7 d’octubre de 2021. Posteriorment, va viatjar a la Casa de la Ciència del CSIC a Sevilla, des d’on es trasllada a València. Es pot visitar a la Casa de la Ciència del CSIC a la capital valenciana (Carrer Bailía, 1, en la Plaça de la Verge), del 15 de setembre al 16 de desembre, de dilluns a divendres de 10 a 16 hores, amb entrada lliure. Descàrrega el cartell de l’exposició a València (pdf).

 

Acompanyen a l’exposició el llibre La esclavitud y el legado cultural de África en el Caribe/Slavery and the African cultural legacy in the Caribbean (Consuelo Naranjo Orovio i Miguel Ángel Puig-Samper, Doce Calles, 2020. http://hdl.handle.net/10261/239675), el conte Mamá Mandinga. Entre África y el Caribe (Consuelo Naranjo Orovio i Miguel Ángel Puig-Samper, CSIC, 2022. http://hdl.handle.net/10261/275590), un vídeo

 

 

i un documental.

 

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea