L’IIP va ser l’organisme del qual van nàixer els centres del CSIC dedicats a les investigacions marines al nostre país, entre els quals es troba l’IATS.

La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València, Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana, ha acollit hui dimarts, 30 de novembre, la jornada de celebració del Dia de l’Aqüicultura. L’acte, organitzat per l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS, CSIC), coincideix amb el 70 aniversari de l’Institut d’Investigacions Pesqueres (IIP), organisme que va ser l’origen dels centres del CSIC dedicats a les investigacions marines, entre els quals es troba l’IATS.

La jornada ha estat presentada per Juan Fuster, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana. Ariadna Sitjà, directora de l’IATS, ha tirat la vista arrere per a repassar els orígens de l’Institut d’Investigacions Pesqueres i de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal, així com la seua evolució fins a l’actualitat i la seua projecció al futur. Durant la seua presentació s’ha projectat el vídeo oficial del 70 aniversari de l’IPP.

Seguidament, i de manera virtual, han intervingut Antonio Ferreirós i Juan José Mateo, de la companyia Nueva Pescanova, per a abordar el passat, present i futur del cultiu del llagostí. Tot seguit, ha parlat sobre l’aqüicultura ecològica l’enginyer agrònom i catedràtic de la Universitat Politècnica de València (UPV) Miguel Jover. Els professors de la Universitat de València Francisco E. Montero i Belén Fouz han tractat la formació en aspectes sanitaris en el Màster Universitari en Aqüicultura de la Comunitat Valenciana.

Amb el propòsit de conéixer el procés de transferència de coneixement del món acadèmic a l’empresarial, Mateo Ballester Moltó, cap de Producció de Piscifactorías Albaladejo, ha analitzat el cas del Màster d’Aqüicultura com una eina de màxima utilitat en la inserció laboral. L’última intervenció ha estat a càrrec de Juan Carlos Navarro, investigador de l’IATS, en la qual ha parlat sobre la relació de l’aqüicultura i els àcids grassos omega 3. Per a finalitzar la jornada i acomiadar l’acte, s’ha obert un fòrum de debat amb les i els assistents.

La jornada ha estat retransmesa via streaming, a través del canal de YouTube de la Casa de la Ciència del CSIC a València.

La aqüicultura en xifres

L’aqüicultura, és a dir, el cultiu i producció d’espècies aquàtiques vegetals i animals, tant en zones costaneres com a l’interior, representa ja el 53% del total del peix que es consumeix a Europa, amb 40 espècies cultivades. Per a 2030 s’espera que el consum de peix d’aqüicultura aconseguisca el 65%. Les espècies més produïdes al nostre país en piscifactories són llobarro, truita, orada, corbina, rèmol, llenguado, anguila, orella de mar, ostres, cloïssa, clòtxina i tonyina roja.

En referència al personal científic del CSIC dedicat a investigar sobre aqüicultura a Espanya, l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal representa el 46% del total, amb 57 persones actualment. Huit projectes internacionals i altres huit projectes del Pla Nacional de Contractes d’Empreses es desenvolupen a l’IATS, que el converteixen en un referent nacional en l’estudi del llobarro i l’orada al nostre país.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la jornada celebrada aquest matí a la Casa de la Ciència del CSIC a València, amb motiu del Dia de l’Aqüicultura i el 70 aniversari de l’Institut d’Investigacions Pesqueres.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea